Home > Perspective > Atitudinea investitorilor de pe mapamond

Atitudinea investitorilor de pe mapamond

mai 15, 2015

Studiul GISS (Global Investor Sentiment Survey) realizat de Franklin Templeton pentru 2015 a scos la iveală mai multe detalii interesante despre părerile investitorilor, prejudecățile și înclinațiile acestora – și câteva surprize. Studiul din acest an a fost efectuat pe o plajă de investitori implicați pe piețele emergente sau dezvoltate din 23 țări. De la prima ediție a studiului, în anul 2011, investitorii internaționali au fost preponderent optimiști, mai ales în unele dintre piețe.

Pe parcursul acestor cinci ani de derulare ai studiului, s-a putut schița și observa ca fiind în dezvoltare o tendință de apreciere și recunoaștere a valorii investițiilor globale. În studiul de anul acesta, investitorii care locuiesc in țări cu piețe emergente, cât și cei cu vârste între 25-34 ani (generația milenială) din ambele tipuri de piață, au arătat o mare poftă pentru investițiile străine. Și, în medie, șapte din zece investitori incluși în studiu se așteptau la cele mai mari întoarceri de capital propriu din străinatate, pentru acest an. Din punctul meu de vedere, diversificarea globală este pe atât de importantă, pe cât este greu de prezis care dintre piețe se va dovedi a fi fost cea mai bună – sau cea mai slabă – an după an.

Unde sunt investitorii cei mai optimiști – și pesimiști

În Americi, majoritatea investitorilor în piețele SUA și Canada erau optimiști despre piețele locale. Colectiv, 64% dintre respondenți în aceste două țări erau optimiști despre creșterea pieței de capital în 2015. În același timp, investitorii în America Latină (plus Mexic) s-au arătat pesimiști – doar 46% se așteaptă la creșterea valorii investiției lor. Acest studiu pare să reflecte starea de spirit sumbră a oamenilor din Brazilia actuală, a cărei economie a avut de suferit. Cei care au investit în Brazilia au fost cei mai pesimiști prin comparație cu 2014, nivelul lor de optimism scăzând cu 19%.

Totodată, în Asia (incluzând Australia), doar 56% dintre investitorii care au luat parte la studio au așteptări pozitive despre valoarea pieței locale. Investitorii în China au arătat una dintre cele mai puternice schimbări de atitudine, studiul reliefând o creștere de 125 a optimismului investitorilor.

Unii investitori (cu predilecție cei vestici) și-au exprimat îngrijorarea despre atenuarea ritmului de creștere a dezvoltării Chinei, prin comparație cu deceniile trecute, nefiind la fel de încrezători despre potențialul pieței, ca investitorii care locuiesc în China. Totuși, rămânem optimiști despre China ca rămânând un motor neîntrerupt de dezvoltare globală și o permanentă destinație a investitorilor. Este important să reamintim că în 2010, China a raportat o rată de creștere PIB de 10.4%, rezultând în aproximativ 600 miliarde dolari adăugați economiei. În 2013, când economia a crescut cu mai puțin, și anume cu 7.7%, bugetul a fost îmbogățit cu peste 900 miliarde dolari. Astfel, creșterea este vizibilă și importantă, chiar și în contextul unei atenuări al indicelui de creștere PIB. Ba mai mult, încă există multe opțiuni de dezvoltare a infrastructurii chineze, corelat cu migrarea urbană rezultată din creșterea salariilor muncitorilor.

Amplul set de reforme economice anunțate de cel de-Al Treilea Plen al Partidului Comunist este anticipat ca și având un impact semnificativ asupra piețelor emergente. Aceste reforme includ mai multe initiative de liberalizare și dereglementare, permițând întrepătrunderea sectoarelor financiare și industrial cu cel privat și mai multă libertate pentru investițiile companiilor străine. Ca investitori în China, suntem încurajați mai ales de formularea unei legislații liberale adresată investițiilor străine, ceea ce ar putea însemna că investitorii nu vor mai trebui să obțină aprobare guvernamentală pentru fiecare societate mixtă, și care ar putea, în schimb, să le ofere investitorilor posibilitatea de a investi în industrii care până acum nu le-au fost accesibile.

Interesant este, de asemenea, faptul că studiul de anul trecut a dezvăluit că India avea cei mai optimiști investitori, dintre toate țările incluse în studio. Studiul a fost realizat înainte de victoria electorală a actualului președinte, Narendra Modi, și mulți oameni erau vizibil optimiști despre viitorul lor – piața de capital a Indiei s-a dovedit, în 2014, a fi una dintre cele mai performante, crescând cu aproape 30 procente. În studiul de acest an, investitorii indieni rămân cei mai optimiști, cu 86% dintre investitori prevăzând creșterea pieței locale de capital, iar 97% dintre investitori fiind fie optimiști, fie foarte optimiști despre perspectivele atingerii obiectivelor lor financiare.

Cu siguranță, nu vrem să ne pripim cu concluziile despre potențialul piețelor, bazându-ne pe sentimentele investitorilor( (sau orice alt unic indicator), dar îmi amintesc de cuvintele faimoase ale regretatului Sir John Templeton: “O piață cu titlurile financiare în creștere apar în pesimism, se dezvoltă în scepticism și mor în euforie”. Cred că sunt motive ca investitorii în piețele emergente să fie optimiști – inclusiv cei din Brazilia. În egală măsură, nu ar fi surprinzător pentru noi să vedem corecții de termen-scurt ale pieței în țări precum India sau China.

Iată câteva dintre diferențele-cheie care au reieșit din rezultatele studiului GISS:

  • Referitor la grijile investitorilor, cei care locuiesc în piețe emergente sunt cel puțin de două ori mai preocupați de inflație și aproape de două ori de creșterea ratelor dobânzilor și efectele scăderii prețurilor petrolului, decât investitorii în piețele dezvoltate.
  • Pe de altă parte, investitorii în piețele dezvotlate sunt de două ori mai îngrijorați despre situația fiscală din zona Euro.
  • În ciuda îngrijorării lor, investitorii în piețe emergente sunt, în general, mai optimiști decât investitorii în piețe dezvoltate, cu privire la atingerea obiectivelor lor de termen lung.

Perspective de termen lung: Asia emergentă.

 

Un alt rezultat interesant al studiului, pentru mine, a fost faptul că, deși Asia (inclusiv India) împarte cu SUA și Canada poziția de cea mai favorabilă zonă din punct de vedere al valoarii acțiunilor în 2015, pe termen lung, Asia a întrecut toate celelalte piețe.

Echipa noastră nu ar contrazice faptul că piețele emergente din Asia par a da dovadă de potențial de termen lung. Observând piețele emergente din Asia ca pe un întreg, previziunea creșterii PIB este de 6.6% pentru 2015, comparat cu 4.3% pentru toate piețele emergente și în dezvoltare, respectiv 2.4% pentru piețele dezvoltate. Una dintre forțele motorii din spatele acestui potențial de creștere sporit este dinamica demografică în Asia piețelor emergente; comparativ cu mai dezvoltatele SUA și Japonia, piețele emergente ale Asiei au o proporție mult mai mare a populației de sub 40 ani, indicând o populație tânără, cu un raport mic de dependență (populația dependentă este compusă dintre cei de sub 15 ani și cei de peste 64 ani). Puteți observa această dinamică, în piramida demografică ilustrată mai jos.

Și, în cele din urmă, cred că importanța investițiilor de termen lung, mai ales în piețele emergente, este una capitală în această epocă a satisfacțiilor instante. Când am întrebat investitorii din toată lumea despre perioada necesară pentru a resimți succesul unei investiții, 59% au răspuns că doi ani le sunt suficienti, în timp ce 32% din respondenți au răspuns cu între unu și doi ani. Chiar mai deconcertant a fost că 21% au răspuns cu între șase și 11 luni. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să investim pe termen scurt sau în speranța unui drum scurt și rapid către succes. La Templeton Emerging Markets Group, noi investim având în minte un orizont de cinci ani. Adesea este nevoie de timp ca anumite investiții să dea satisfacție, deci trebuie să fii răbdător!

 

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

 


1. Sursă: Studiul Franklin Templeton Global Investor Sentiment Survey, realizat de ORC International, ia în considerare răspunsuri de la 11.500 de indivizi din 23 de țări: Brazilia, Chile și Mexico în America Latină; Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Malaezia, Coreea de Sud și Singapore în Asia Pacifică; Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Spania, Suedia și Marea Britanie în Europa; Africa de Sud; Emiratele Arabe Unite; Statele Unite și Canada în America de Nord. Respondenții au vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani în America Latină, Asia (cu excepția Japoniei) și Africa de Sud, și peste 25 de ani în Europa, Japonia, EAU, Canada și Statele Unite. O cerință pentru respondenți a fost ca aceștia să dețină active investibile precum acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, etc. De asemenea, un prag investibil minim al activelor a fost stability pentru fiecare stat în așa fel încât respondenții să dețină suficiente investiții care să ofere o bază de cunoștințe pentru a răspunde la întrebările din studio. Sondajele au fost realizate în perioada 12 februarie – 2 martie 2015, în toate aceste state.

2. Sursă: Baza de date IMF World Economic Outlook, aprilie 2015.

3. Sursă: BSE India, S&P BSE Sensex Index. Performanțele din trecut nu garantează rezultate viitoare. Indicii nu sunt administrați și nu se poate investi direct într-un index.

4. Sursă: Baza de date IMF World Economic Outlook, aprilie 2015.

5. Sursă: Baza de date UN World Population. World Population Prospects: The 2012 Revision. Datele pentru 2015 sunt estimate. Nu există nici o garanție că orice prognoză se va realiza.

Categories: Perspective