Home > Perspective > O scădere semnificativă – sau doar o licărire neimportantă – în rezervele valutare ale piețelor emergente?

O scădere semnificativă – sau doar o licărire neimportantă – în rezervele valutare ale piețelor emergente?

aprilie 24, 2015

Pentru cei care doresc să investească în piețele emergente , o creștere constantă în rezervele valutare , în multe cazuri, la niveluri mai ridicate decât în cele mai dezvoltate piete- a fost un punct pozitiv de discutie in ultimele două decenii . Această rezervă de acumulare a permis piețelor emergente să fie cumpărători dominanți în SUA și datoriilor europene . Cu toate acestea , un declin general petrecut anul trecut în domeniul rezervelor valutare a pieței emergente le-a dat de gândit analiștilor care observă dacă există un pericol de derapaj mai semnificativ cu implicații pe piață.

Este adevărat că rezervele valutare totale în piețele emergente au scăzut recent ; Fondul Monetar Internaţional ( FMI ) a raportat rezervele valutare pe pieţele emergente. În total SUA a scăzut 114.5 miliarde dolari de la an la an în comparaţie cu 7740 miliarde dolari americani în 2014 , în scădere de la apogeul de peste 8000 miliarde dolari americani în al doilea trimestru 2014. Dar în ciuda rapoartelor de slăbire marginală în rezervele valutare de piaţă emergentă , pieţele emergente rămân creditorii primari ai lumii . Şi în calitate de investitorii de capital la nivel mondial , încă credem că suma ţărilor emergente arată mai puternică decât suma pieţelor dezvoltate pentru o serie de alte motive , inclusiv condiţii demografice mai favorabile şi rate proiectate puternic de creştere economică . De fapt , proiectele FMI de creştere a PIB-ului în economiile avansate sunt de 2,4 % în 2015, în timp ce pentru economiile în curs de dezvoltare şi cele de frontieră se preconizează o creştere de 4,3%.

Putem observa că declinul subțire in rezervele valutare emergente este destul de minor în contextul macroeconomic mai larg , și, probabil, mai mult o chestiune de implicații asupra piețelor dezvoltate, decât pe piețele emergente.

 

Rezerve valutare mai mici: implicaţii pentru țările cu piețe emergente

În opinia noastră , reducerea rezervelor valutare observată în 2014 este relativ nesemnificativă în contextul creşterii destul de mari în rezervele valutare care au avut loc de la Criza Financiară din Asia, două decenii în urmă . Rezervele de pe Piaţa Emergentă rămân la un nivel foarte înalt, încă de patru ori mai mare decât cele din anul 2004. Cu puţine excepţii , nivelul rezervelor valutare de astăzi pare mai mult decât suficient pentru a deservi cerinţelor de finanţare pe termen scurt.

Graficul de mai jos arată modul în care, în general,  nivelul rezervelor de pe piața emergentă poate satisface în mod adecvat nevoile de finanțare în cele mai multe țări.

 

Implicații de politici

Importanța rezervelor a fost cruciala în anii ’70 , ’80 și ’90 , când multe țări ale pieții emergente utilizau orice valută ( dolari , yeni japonezi sau marca germană ), drept o ancoră pentru a ajuta la controlul inflației , în special în tarile din America Latină , cu medii crescute de inflație.

Cu câteva excepții, inflația a devenit o problemă a trecutului pentru majoritatea țărilor cu piețe emergente. Evident, inflația nu poate deveni o problemă în viitor, dar cum multe țări au avut succes în utilizarea inflației drept un instrument politic, sau băncile lor centrale au realizat credibilitatea pe cont propriu, folosirea cursului de schimb valutar a fost în mare parte eliminat  drept un instrument pentru a ajuta la controlul inflației. Ca atare, multe țări au devenit mai independente în modul în care acestea pot conduce politica monetară și înlocuiesc moneda lor națională cu dolarul american. In opinia noastră, acest lucru înseamnă că nivelul rezervelor este în general mai puțin relevant în condițiile în care politica mai răspandită a ratei de schimb flexibilă reduce necesitatea unui mare inceput de război a rezervelor valutare pentru a apăra ratele de schimb valutar. Astazi, există foarte puține, dacă este cazul, țările care folosesc un mecanism pur flotant cursului de schimb valutar. Cele mai multe țări folosesc o politică de așa-numitul “murdar plutitor”, care constă în a lăsa piața să decidă nivelul, dar în care banca centrală va interveni atunci când există un obiectiv politic dorit.

Există, de fapt, o dezbatere academică în acest timp care are loc între fostul președinte al Rezervei Federale Ben Bernanke și fostul secretar al Trezoreriei SUA, Lawrence Summers pe tema stagnării seculare și ceea ce determină nivelul scăzut al ratelor dobânzilor la nivel global . Intrebarea principală este dacă ratele sunt mici , deoarece  insuficient de multi oameni doresc sa investeasca, sau pentru că prea mulți oameni doresc să economisească . Bernanke susține că este vorba despre economiile la nivel mondial în timp ce Summers suține că ponderea de creștere a populației , combinată cu lipsa de oportunitați de investiții profitabile în viitorul apropiat sunt cauzele.

În cazul în care suntem de acord cu ipoteza lui Ben Bernanke, atunci atunci o reducere a rezervelor de piață emergentă ar putea fi un indiciu pentru reducerea ratei de economisire in aceste țări , determinând o creștere a ratei de echilibru care se va potrivi nivelului realizabil al ratei de politică , restabilind echilibrul .

În concluzie, nu ar trebui să ne ingrijoreze prea tare declinul rezervelor. Țările au devenit mai independente într-un mod în care sunt capabile să conducă propria politică monetară si cele mai multe nu sunt dependente dolarului american, fiind libere să își stabilească propriile rate.

Declinul rezervelor poate scoate în evidență o altă problemă care este reprezentă de către declinul pe care îl are imaginea țărilor de pe piața emergentă pe termen scurt, ori din cauză că nu mai produc surplusul de altădată (pe spinarea scăderii prețurilor materiilor prime pentru producătorii de mărfuri ) sau  nu se mai atrag fluxurile de capital pentru a finanța oportunitățile de investiții atractive . Ambele au fost surse de intrări pentru dolar, in trecut, care a sprijinit creșterea rezervelor băncii centrale pe piața in curs de dezvoltare.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

 

1. Sursă: Fondul Monetar Internațional (FMI), 31 martie, 2015.

2. Sursă: Fondul Monetar Internațional (FMI) World Economic Outlook database, aprilie 2015. Nu există nici o garanție că orice prognoză se va realiza.

 

Categories: Perspective