Home > Guest Bloggers, History > Faceți cunoștință cu echipa mea: Allan Lam

Faceți cunoștință cu echipa mea: Allan Lam

aprilie 20, 2015

Când teritoriul tău acoperă sute de țări, întinse pe aproape toate continentele și fusurile orare, importanța muncii în echipă nu poate fi trecută cu vederea. Mă consider extrem de norocos să beneficiez de sprijinul unei echipe formidabile, cu peste 90 de profesioniști angrenați, momentan, in Templeton Emerging Markets Group, incluzând 52 analiști si manageri de portofoliu, acoperind 18 piețe și vorbind 17 limbi. Nu aș putea lucra fără ei!

Allan Lam este unul dintre pionerii Templeton Emerging Markets Group, cu care lucrez încă din 1987, când a devenit primul meu analist, într-un moment în care aveam doar câteva piețe în care puteam investi. Allan este localizat in Hong Kong iar în prezent co-administrează câteva dintre portofoliile noastre dedicate piețelor noastre emergente; zonele sale de activitate includ sectoarele imobiliare, petrol și gaze naturale. Am considerat necesar să vă prezint acest membru crucial al echipei mele, așadar, citiți mai jos scurtul meu interviu cu Allan.

Allan Lam

Allan Lam
Senior Executive Vice President  
Senior Managing Director      
Director of Global Emerging Markets Strategy
Templeton Emerging Markets Group  

Mark Mobius: Ai absolvit Universitatea Rutgers din New Jersey. Ce te-a condus acolo, și ce experiențe ai adus cu tine la întoarcerea în Asia?

 

Allan Lam: Originar din Hong Kong, am avut norocul de a crește într-un spațiu de congruență, unde “Estul întâlnește Vestul”. Hong Kong are una dintre cele mai aglomerate piețe, din punct de vedere financiar și commercial și reprezintă unul dintre cele mai mari centre industriale și porturi comerciale, deși la început nu era mai mult de o insulă cu populație rarefiată, și cu câteva sate de pescari. După finalizarea studiilor medii, îmi doream mai multă expunere internațională. Am fost admis la Universitatea Rutgers din New Jersey (denumită inițial Colegiul Queens, fondată in 1766), una dintre cele mai longevive și de prestigiu instituții de învățământ din Statele Unite,cu predilecție în domeniul contabil și al administrării afacerilor.

Pe parcursul anilor mei la Rutgers, am învățat o lecție importantă care încă mă reprezintă: munca + devotament + consecvență = success. La acel moment, eram angrenat într-o multitudine de activități: joburi cu normă parțială și internship-uri, fusesem președintele Asociației Studenților Chinezi, pe lângă programul școlar aglomerat. Cu toate acestea, am reușit să absolv premiat cu magna cum laudae. Consider că, dacă depui efort și timp, rezultatele se vor vedea. Ulterior, mi-am dorit să revin în Hong Kong, o punte de legătură cu China, și să aplic aici experiența acumulată și noua mea etică profesională.

Mark Mobius: Foarte bine! Profilul tău educațional este orientat în jurul studiilor informatice și contabilității. Cum îți servește sau se aplică acest fundal educational rolului tău actual de administrator de investiții?

Allan Lam: Contabilitatea și tehnologia informațiilor sunt părți integrante și, totodată, fundamentul carierei mele în administrarea investițiilor . Răbdarea, înțelegerea normelor și procedurilor de contabilitate, precum și detaliile notelor de subsol sunt, toate, foarte importante. Analiștii preocupați de amplitudinea, profunzimea și minuțiozitatea analizelor vor avea o înțelegere cuprinzătoare a companiei și domeniului acesteia de activitate. Progresul tehnologiei informației și diseminarea informațiilor pertinente ne ajută să luăm deciziile corecte și să le implementăm eficient. Când am format echipa Templeton Emerging Markets, eu am scris prima noastră bază de date in dBase II, care s-a dezvoltat de la un tabel standard, la o bază de date relaționară. Aceasta a înregistrat eficient tranzacțiile de portofoliu, a calculat ponderea costurilor medii pentru fiecare participație din portofoliu, precum și valoarea netă a activelor. Cu timpul, cred că am compus o excelentă echipă de IT, care a extins programele noastre personalizate pentru a sprijini procesele de cercetare și administrare a fondurilor. Aceste salturi semnificative erau în afara sferei imaginabilului, în anii noștri de început.

Allan Lam, în fața Casa Rosada în ArgentinaMark Mobius: Care a fost primul lucru care te-a atras la domeniul administrării de active ca și carieră, și la piețele emergente în mod special?

Allan Lam: Administrarea activelor mi-au părut mereu domenii interesante și pline de farmec. Îmi place foarte mult să călătoresc și niciodată nu am regretat să fi ales această carieră. Totuși, această profesie necesită mult devotament și efort! Îmi amintesc zboruri din anii 1980 și 1990 către America Latină care necesitau trei escale și peste 40 ore petrecute în avioane și pe drumuri. A fost solicitant, multe ore târzii; nopți stand treaz, în sălile de afaceri ale hotelurilor, cercetând, reverificând sau tranzacționând la 4-5a.m., pentru a nu rata ferestrele de tranzacționare de pe alte fusuri orare. E nevoie de curaj, mobilizare si dedicare depline, să lupți pentru drepturile acționarilor noștri în potențialele situații de malpraxis administrativ. În trecut, companiile din piețele emergente nu erau tocmai prietenoase la adresa managerilor fondurilor de investiții străine – cu predilecție a celor americane. A existat un caz extrem, în timp ce vizitam o firmă turcească din industria oțelului, când am fost obligați să părăsim sediul sub amenințarea cu pistolul, pentru că sindicatul muncitorilor se opunea vehement unei viitoare privatizări sau vinderi de acțiuni către fonduri de investiții străine.

Mark Mobius: Da, îmi amintesc acel moment. Ai ajuns la fabrică înaintea mea, iar eu am avut norocul de a nu mă afla în situația ta! Evident că ai avut multe obstacole în acele vremuri, dar care este cea mai mare provocare actuală a grupului?

Allan Lam: În anii de început, când echipa era mult mai mică, aveam posibilitatea de a lua deciziile mult mai rapid. Acum avem 52 analiști, în 18 piețe emergente diferite, cu varii fundaluri culturale și acoperim tot mai multe companii, căpătăm o cunoaștere extinsă în cadrul companiilor, sectoarelor de activitate și a țărilor. Avem mulți indivizi talentați în echipa noastră, cu toții contribuind la excelente idei de investiții, la rezultate performante și la promovarea reputației noastre internaționale, ca un întreg. Totuși, există și membri mai tineri și mai puțin experimentați, care au nevoie de sprijin și îndrumare. Continuăm să ne concentrăm pe dezvoltarea unor lideri puternici, pentru a scoate tot ce pot oferi mai bun echipele noastre internaționale de investiții, și orientați către a produce rezultate performante, pe termen lung.

Mark Mobius: Ce anume îți suscită cel mai mult interes acum, ca investitor în piețe emergente?

Allan Lam: Piețele emergente continuă să fie foarte interesante și diversificate. Aceste descrieri au, fără dubiu, conotații pozitive, însă l-as parafraza pe Sir John Templeton, care într-unul dintre discursurile sale, în 1994, spunea ceva ce eu consider a fi, încă, de actualitate: “Următorii 50 ani oferă mari speranțe și promisiuni glorioase – poate o epocă de aur a oportunităților”. Productivitatea mondială crește cu asemenea rapiditate încât nivelul de trai se îmbunătățește anual, din punct de vedere al duratei de viață, venitului mediu pe familie și nivel de educație. Actualmente, avem de-a face cu o clasă medie mai numeroasă decât oricând, și al cărei nivel de trai se îmbunătățește, corelat contextului în care veniturile și economiile lor depășesc nevoile de bază. În multe țări, incluzând piețele emergente, se formează și capătă sau sunt in proces de recunoaștere, vehicule de investiții mici. Noi, la Templeton, nu investim doar în companiile piețelor emergente, ci ne orientăm către și începem să lucrăm tot mai des cu clienți ai piețelor emergente.

În planul dezvoltării, sunt mândru să fac parte dintr-o echipă care dezvoltă și lansează noi produse, și, sunt sigur că putem aplica abordarea noastră orientate înspre valoare, selecției acțiunilor.

Mark Mobius: Cercetarea ta aprofundată include momentan companii care activează în domeniul imobiliar, precum și în industria petrolului și a gazelor natural. Cum ți-ai dezvoltat expertiza în aceste domenii, și ce ne poți împărtăși despre a potențialul curent al investițiilor în aceste sectoare?

Allan Lam: Monitorizez aceste sectoare de aproape 30 ani! Pentru mine, nu sunt neapărat dificil de analizat. Fondul funciar al unei companii sau rezervele de petrol și gaze pot oferi bazele concrete pentru venituri, câștiguri și flux de numerar care au o vizibilitate sporită, comparat cu alți indici. Sectorul petrolului și gazului sunt direct impactate de contextul geopolitic. Într-un ciclu ascendent, mulți importatori au grija deficitului, a prețurilor ascendente, chiar și securitatea națională. Într-un ciclu descendent, producătorii cu costuri ridicate încep să sufere pierderi și fluxuri monetare negative, care pot contribui la profile de risc ridicat și costuri ale capitalului împrumutat. Totuși, perioadele slabe pot eventual grăbi fuzionările și achizițiile, și am văzut asta în ultimele două decenii. În același timp, dezvoltatorii imobiliari se pot confrunta cu recesiuni economice, cât și cu măsuri guvernamentale de austeritate, supraîncălzind piața imobiliară. Spre exemplu, piețele imobiliare din Coreea de Sud și Tailanda și-au revenit semnificativ după ce guvernul sud-coreean a renunțat la măsurile de austeritate și Tailanda a devenit stabilă, din punct de vedere politic.

Mark Mobius: Te-ai alăturat Grupului Piețelor Emergente Templeton tocmai în 1987. Ne poți împărtăși o anecdotă despre acele vremuri, de început, când am început să lucrăm împreună? Care au fost primele tale impresii, și cum a fost prima ta zi?

Allan Lam: Mă mândresc cu a fi primul tău analist și învățăcel. De la început mi-ai părut inteligent, sârguincios și tranșant! Îmi amintesc interviul, într-o sâmbătă dimineață, și mi s-a cerut să calculez valoarea monetară diluată a câștigurilor per acțiune a unei companii listate în Hong Kong, ceea ce nu a fost foarte dificil de calculat, pentru un contabil absolvent. Am primit un telefon din partea ta, câteva ore mai târziu, când mi-ai propus postul de a fi primul tău analist. Ne-am întâlnit în dimineața următoare și am prospectat împreună primul nostru fond. Eram foarte îngrijorat că a trebuit să caut investitori care să cotizeze la fond, și m-am simțit ușurat când m-ai anunțat că fondul a fost completat. Mi-am luat puțin timp liber înainte de a începe munca la Templeton, fapt care, în retrospectivă, pare a fi fost o mișcare înțeleaptă. Rolul meu la Templeton cerea multe ore la birou și călătorii extinse, pentru a întâlni administratori de companii și a vizita fabric. De atunci, nu m-am uitat înapoi și am început să mă bucur și să îmi dezvolt cariera de investiții.

Mark Mobius: Crezi că există o trăsătură a muncii tale sau a piețelor care încă să te ia prin surprindere?

Allan Lam: Viața este plină de surprize, iar a fi manager de portofoliu nu e o excepție. La șase luni după ce m-am alăturat echipei Templeton, am asistat la căderea pieței internaționale de capital și am luat prim contact cu panica extremă din rândul investitorilor, în octombrie 1987. La început, opțiunile în materie de piețe în care puteam investi erau limitate. În timp, am observat deschiderea graduală a piețelor de capital, privatizarea unor companii deținute de stat, și creșterea rapidă în acele piețe, cu participarea susținută de investitori străini. Cu metodologia noastra de investiții, am avut parte de o mulțime de succese. Cu toate acestea, piețele emergente sunt intrinsec volatile și necesită multă răbdare și disciplină. Pe parcursul anilor, am asistat la multe situații de criză, pe întreg globul, însă crizele creează oportunități; aceste situații sunt cele în care spiritual nostru analitic și abordarea răbdătoare, prudentă, sunt cel mai importante, și beneficiază investitorilor.

Mark Mobius: E vreun sfat anume pe care l-ai primit în cariera ta, pe care âncă te bazezi?

Allan Lam: Regretatul Sir John Templeton spunea că “să cumperi unde alții vând demoralizați și să vinzi unde alții cumpără cu aviditate necesită cel mai mare oportunism… și oferă cea mai mare răsplată.

Mark Mobius: Am descoperit pe LinkedIn că iubești trofeele. Dacă e adevărat și nu doar o glumă pentru prietenii tăi, dacă ai putea primi un trofeu pentru ceva din viața ta de până acum, pentru ce ar fi? Cum ți-ai dori să arate, și unde l-ai afișa?

Allan Lam: Într-adevăr, dar aș spune că soția mea, Christina, pe care o prețuiesc enorm, este mult mai importantă decât orice trofeu. În liceu, făceam parte din echipa de înot și am câștigat medalii pentru școala mea, în competiții interliceale. Jucam șah, de amuzament, și am câștigat, de asemenea, mai multe trofee. Profesional, am fost fortuit să primesc o sumedenie de premii și trofee, pe parcursul anilor, de la diverse agenții și publicații din domeniu. Toate aceste trofee profesionale sunt afișate cu mândrie în vitrina cu trofee de acasă.

Mark Mobius: Ne poți menționa câteva realizări sau pasiuni personale, în afara profesiei tale?

Allan Lam: Soția mea și cu mine, practicăm cu plăcere golful, așa că jucam regulat, în timpul nostru liber. Pentru a ne impune să jucăm chiar mai bine, plănuim să ne înscriem într-un turneu, în viitorul apropiat.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puțin dezvoltate în piețele de frontieră, precum și ca urmare a diverșilor factori care includ potențialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerțului și controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu piețele emergente sunt amplificate în piețele de frontieră.

 

Categories: Guest Bloggers, History