Home > Perspective > Oportunitățile în creștere din finanțele islamice

Oportunitățile în creștere din finanțele islamice

martie 11, 2015

Sunt convins că există oportunități în produsele de investiții islamice, sau compatibile cu Legea Shariah, care să răspundă nevoilor celor 1,6 miliarde de cetățeni musulmani la nivel global. Am participat recent la o conferintă pe tema investițiilor islamice organizată de Franklin Templeton în Dubai, unde M.S. Sultanul Nazrin Muizzuddin Shah, Sultan al Perak Darul Ridzuan și Susținător Regal al Inițiativei Finanțelor Islamice a Malaeziei, a ținut discursul principal. Acesta a vorbit despre progresul înregistrat de finanțele islamice în ani recenți, precum și despre provocările care există în continuare. Cred că prezența la conferința noastră a unui membru distins și respectat al comunității financiare islamice ilustrează bine atât eforturile echipei noastre din Malaezia (un centru important pentru finanțele islamice) cât și cele ale întregii noastre organizații.

Prezența Susținătorului Regal pentru Inițiativa Finanțelor Islamice a Malaeziei la conferința noastră din Dubai nu a fost întâmplătoare, deoarece Malaezia și Dubai sunt printre cei mai vocali susținători ai finanțelor Shariah la nivel global. Ambele state au fost active în dezvoltarea structurilor instituționale care deschid calea pentru dezvoltarea internațională a produselor conforme cu Legea Shariah, inclusiv valorile mobliare Shariah și Sukuk, cunoscute și ca obligațiuni islamice. Autoritățile malaeziene, în mod special, au adoptat o atitudine proactivă în încurajarea dezvoltării unei game mai variate a produselor financiare conforme cu Shariah, iar Dubai este casa uneia dintre primele bănci islamice, înființată în 1975, și își propune să devină un centru global pentru finanțele islamice.

La Forumul Islamic Franklin Templeton, Dubai: Stephen Grundlingh, Co-CEO & Director Regional al Asiei de Sud-Est, Franklin Templeton; Datuk Ahmad Anwar Adnan, Ambasadorul Malaeziei in EAU; YBhg Datuk Ranjit Ajit Singh, Presedinte al Comisiei de Valori Mobiliare a Malaeziei; Alteta Sa Regala Sultanul Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah, Sultan al Statului Perak Darul Ridzuan & Sustinator Regal al Initiativei Finantelor Islamice a Malaeziei; Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz, Guvernator al Bancii Negara a Malaeziei; Dr. Mark Mobius, Presedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group; Dhiraj Rai, Director pentru Zona Golfului si a Mediteranei de Est, Franklin Templeton; Sandeep Singh, CEO & Country Head – Malaezia, Franklin Templeton; Adam Quaife, Director Regional pentru Europa Centrala si de Est si pentru Orientul Mijlociu, Franklin Templeton.

Eforturile susținătorilor investițiilor conforme cu Legea Shariah din Malaezia, Dubai și de altundeva au fost roditoare în 2014. Mai multe oferte Sukuk din state non-islamice – inclusiv Marea Britanie, Hong Kong, Africa de Sud și Luxembourg – au reprezentat o evoluție semnificativă pentru un tip de produs care anterior era de natură locală, fiind emis doar de puține state islamice. În contextul piețelor financiare globale, valorile mobiliare conforme cu Legea Shariah și investițiile Sukuk rămân relativ restrânse ca dimensiune. Finanțele islamice sunt o industrie tânără prin comparație cu echivalentul lor conventional, crescând în ritm accelerat dar reprezentând în continuare o fracțiune din activele financiare la nivel global. Marea majoritate a activelor din această industrie continue să fie reprezentat de conturile de depozite ale băncilor islamice. Aspecte ale legii islamice afectează investițiile, inclusiv prin interzicerea plății dobânzilor, așa-zisa ”riba,” și a unei game de activități și produse care sunt interzise musulmanilor, cum ar fi alcoolul, armele și mai multe produse alimentare și activități legate de aceste produse. Interdicțiile amintite par relativ simple în principiu. În realitate, interpretarea a ce e conform cu Shariah și ce nu e poate fi destul de complexă, necesitând implicarea activă a experților islamici, în special pe măsură ce produse noi de investiții sunt dezvoltate pentru a lărgi gama industriei de investiții islamice care necesită însă analize consistente. Mai mult, interpretarea principiilor Shariah diferă de la un expert islamic la următorul. Astfel, crearea unor standarde uniforme pentru aceste produse poate fi problematică, existând diferențe de la o jurisdicție la alta, iar multe produse nu aderă în totalitate la aceste standarde.

Pe măsură ce afacerile încearcă să dezvolte instrumente conforme cu Legea Shariah care sunt din ce în ce mai complexe, cum ar fi în domeniul derivativelor și al acoperirii împotriva riscului valutar, sensibilitățile de interpretare pot reprezenta o barieră în calea acceptării pieței. Cu toate acestea, cred că multe dintre ideile care sunt implicite în investițiile islamice devin din ce în ce mai acceptate în cadrul piețelor convenționale prin intermediul conceptului de investiții responsabile etic sau social, ceea ce creează un punct de contact evident între lumea financiară conformă cu Legea Shariah și a o zonă din ce în ce mai largă de finanțe convenționale. Investițiile Shariah subliniază o funcție valoroasă și un impact social în folosul omenirii. Acest aspect pare să se potrivească bine cu nevoia ridicată de investiții în infrastructură într-o gamă variată de state emergente, atât în lumea islamică dar și mai departe: investiții care probabil vor avea nevoie de resurse dincolo de capacitățile guvernelor individuale.

Având în vedere volumul de muncă depus pentru crearea infrastructurii Sukuk care să fie acceptată la nivel international, cred că această nevoie globală urgentă ar putea reprezenta o oportunitate excelentă, una în care noi, la Franklin Templeton, am putea fi bine poziționați să participăm. Cu națiunile islamice fiind printre statele cu cea mai mare populație și cu economii care cresc într-un ritm accelerat, eu cred cu tărie că investițiile Shariah ar putea deveni din ce în ce mai importante, precum și un efort cu adevărat demn și în linie cu idealurile mentorului nostru, Sir John Templeton.

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

 

Categories: Perspective