Home > Perspective > Pledoarie contrariană pentru Brazilia

Pledoarie contrariană pentru Brazilia

martie 4, 2015

 

Mulți investitori din Brazilia, inclusive noi, au fost relativ frustrați în ultimii câțiva ani datorită lipsei creșterii și a progresului. Produsul interb brut (PIB) în Brazilia a crescut cu abia 0.2% în 2014 (estimări), departe de nivelul de 7.5% înregistrat în 20101. Cu toate acestea, credem că Brazilia deține toate elementele pentru a atinge rate de creștere mult mai mari, dacă există voință politică.

Împreună cu echipa mea am călătorit în Brazilia în luna februarie pentru a verifica pulsul mediului de afaceri și al economiei de acolo. Am avut de asemenea și sansa de a ne bucura de festivitățile Carnavalului după ce ne-am terminat munca, ceea ce ne-a permis să observăm și starea de spirit a celor de acolo. Îmi face plăcere să spun că, deși Brazilia mai are multe problem de rezolvat, sunt mai optimist acum cu privire la oportunitățile de investiții de acolo decât eram acum șase luni – și asta se datorează în parte faptului că toți ceilalți par să fie atât de pesimiști! După cum a spus odată regretatul Sir John Templeton, ”să cumperi când alții vând cu disperare și să vinzi când alții cumpără necesită cel mai mare curaj, și într-un final oferă cele mai mari recompense.” Ca investitori contrarieni, noi căutăm oportunități individuale în piețele emergente pe care alții probabil le evită, însă care noi credem că au potențial – inclusiv Brazilia.

 

CÂTEVA AVANTAJE CHEIE ALE BRAZILIEI

  • Este cea de-a șaptea cea mai mare economie a lumii după PIB; a șasea după populație.
  • Din 2003 încoace, aproape 36 milioane de oameni au scăpat de sărăcie și s-au alăturat clasei mijlocii.
  • Tendințele demografice par favorabile, cu o vârstă medie de 30.7 ani.
  • Rata șomajului în Brazilia a coborât sub 5% în 2014, un minim istoric.
  • Are o economie diversificată cu o gamă variată de resurse naturale.
  • Educația a fost considerate a fi o prioritate de top; rata de alfabetizare e de peste 90%.

Surse: Organizația Națiunilor Unite, “Tendințe Macroeconomice Recente în Piețele Emergente și Implicații,“ februarie 2014; CIA World Factbook, date din 2010; Banca Mondială, date din 2013.

 

Presa a hăituit Brazilia în ultimul an din mai multe motive, inclusiv din cauza corupției și a protestelor legate de Cupa Mondială FIFA de anul trecut (în special datorită cheltuielilor și a preparațiilor), a alegerilor prezidențiale discutabile marcate de moartea unuia dintre candidații preferați și o victorie la limită a candidatului în exercițiu Dilma Rousseff în luna octombrie, și un scandal recent de corupție în care e implicate una dintre principalele companii petroliere de acolo. Toate acestea reprezintă un memoriu important a motivelor pentru care noi credem nu doar în valoarea selectării de jos în sus a acțiunilor din piețele emergente, ci și în utilizarea unei strategii de administrare activă; deoarece nu suntem legați de benchmark-uri putem fi mai agili. Aș vrea să punctez că, deși suntem în principal investitori contrarieni, orientați spre valoare, acest lucru nu înseamnă neapărat că noi cumpărăm automat sau ne mărim expunerile pe o acțiune care deja face parte din portofoliul nostrum numai pentru că i-a scăzut prețul. Dacă observăm problem majore și nu vedem valoarea pe termen lung vom căuta altundeva. Ceea ce înseamnă însă e că dacă ne uităm mai departe de șocurile pe termen scurt din piață sau de sentimentul negativ care trage în jos toată piața, concentrându-ne mai degrabă pe companii, noi care credem că vor supraviețui și vor prospera pe termen lung. Important e să avem răbdare.

Profitând de timp liber la Carnaval.

Rezultatul pozitiv al șocurilor din piață, precum scandalul de corupție din Brazilia, este că tind să faciliteze reforme și un grad mai ridicat de transparență. Noi investim în Brazilia de zeci de ani și mereu am fost de părere că întreprinderile de stat din Brazilia au un bilanț negativ când vine vorba de guvernanța corporativă. Sperăm că sporirea atenției la corupție va ajuta la demararea schimbărilor echipelor de conducere de la nivelul corporativ, și la implementarea reformelor la nivelul politic. Am fost încurajați să vedem că procurorii din Brazilia au început să îi urmărească pe cei suspectați de corupție – și că acționau în măsură. Am nota, desigur, că Brazilia nu este signura țară care se confruntă cu astfel de probleme; corupția este una dintre cele mai mari probleme de care ne lovim ca investitori în toată lumea – chiar și în cele mai dezvoltate piețe.

Post-Alegeri: Trecând la fapte

În urma câștigării unui tur de scrutin care a fost cel mai apropiat din istoria Braziliei anul trecut, Președintele Rousseff a numit o nouă echipă economică sub îndrumarea Ministrului Finanțelor Joaquim Levy pentru a contribui la recâștigarea încrederii investitorilor; obținerea unui surplus bugetar de 1.2% din PIB a devenit unul dintre obiectivele pentru acest an. Deși recunosc că am fost destul de sceptic în urma rezultatelor alegerilor că o schimbare va avea loc în Brazilia, se pare că liderii săi au depus eforturi pentru a îmbunătăți sănătatea fiscală a țării prin măsuri precum creșterea taxelor și eliminarea subvențiilor. Cred de asemenea că mai multe reduceri a cheltuielilor și un climat de investiții mai prietenos sunt importante. În opinia mea, politicile fostului Președinte Fernando Henrique Cardoso, adoptate pe durata mandatului său de opt ani, inclusiv privatizarea întreprinderilor de stat, reprezintă un model bun de urmat pentru Rousseff.

Deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, eu cred că în aproximativ cinci ani (sau chiar și mai devreme), climatul de investiții și economic din Brazilia ar trebui să fie mult mai pozitiv decât a fost în ultimii câțiva ani din mai multe motive. În primul rând, populația Braziliei este tânără și din ce în ce mai educată. Această piață de consum puternică și în creștere beneficiază de pe urma puterii noilor tehnologii, inclusiv comunicațiile de telefonie mobilă. În al doilea rând, investigațiile recente cu privire la corupție ar trebui să aducă reforme semnificative în țară. Eu cred că guvernul Braziliei va dezvolta probabil politici mai eficiente și mai eficace, îmbunătățind în același timp și administrarea companiilor de stat. În al treilea rând, Brazilia are resurse naturale extraordinare, atât minerale cât și în agricultură. În ultimul rând, există administratori excelenți în Brazilia, care sunt capabili să dezvolte și să crească nu doar afacerile locale, ci și să se extindă în piețele internaționale.

Prețul petrolului: vânt din față sau vânt din spate pentru Brazilia?

Scăderea abruptă a prețului petrolului din ultimele luni ar putea fi văzută atât ca un vânt din față cât și can un vânt din spate pentru Brazilia. Pe când prețurile mai mici rezultă în venituri mai mici din exporturile petroliere pentru Brazilia, sectorul energetic reprezintă de fapt o mică parte din economia Braziliei, cu rentele petroliere reprezentând doar 3% din PIB (date din 2012) 2. Compania petrolieră deținută de statul brazilian a avut de fapt nevoie să importe petrol la prețuri globale și să îl vândă la prețuri determinate de stat (sub costuri) pentru a menține inflația în mod artificial la niveluri joase și pentru a proteja șoferii brazilieni împotriva prețurilor mai mari la nivel global. Cu prețurile petrolului în coborâre, aceasta nu va mai fi nevoită să vândă importurile de petrol pe pierdere, fapt care ar putea fi văzut ca fiind pozitiv. În același timp, prețurile mai scăzute ale petrolului pun presiune asupra veniturilor din explorare și producție.

Scăderea prețurilor petrolului ar putea ajuta la sporirea creșterii economice în general în mai multe state care sunt importatoare nete de petrol (inclusive China și Statele Unite), impulsionând puterea de cumpărare a consumatorilor, precum și cererea pentru alte produse pe care Brazilia le are de oferit. Deși exporturile au reprezentat mai puțin de 15% din PIN în 20133, Brazilia are o listă diversă de mărfuri industriale și agriculturale cheie care sunt la mare cerere la nivel global, inclusiv petrol, dar și soia, minereuri de fier și zahăr. În opinia mea, dacă creșterea la nivel mondial se va îmbunătăți până în 2016 așa cum anticipează diverși experți, prețul anumitor materii prime care acum sunt afectate probabil își vor reveni și ar putea stimula economia Braziliei; sperăm că, alături de alte eforturi de reformă din Brazilia, acest lucru va ajuta la sporirea investițiilor străine și va impune încredere.

Când ne uităm la piețe la modul general și ne gândim unde să mergem, după cum am menționat, ne place să ne uităm la acele locuri care sunt nepopulare. Și probabil cel mai puțin popular loc în America Latină în acest moment, pe lângă Argentina și Venezuela, este Brazilia. Așadar, în opiniile noastre, probabil merită o privire mai aprofundată, în special în ceea ce privește sectoarele orientate către consumatori care au înregistrat venituri mai încete, pe măsură ce veniturile pe cap de locuitor și cheltuielile de consum au stagnat. Ne uităm de asemenea și la sectorul bancar din Brazilia în acest moment, care ar putea oferi oportunități bune pe viitor.

Pentru moment, cheltuielile de consum rămân un semn de întrebarea, puterea de cumpărare rămâne la un nivel scăzut și se vorbește despre o posibilă recesiune în Brazilia. Sentimentul e destul de negativ acum, bursa de valori a fost slabă, și majoritatea oamenilor de afaceri cu care am vorbit în Brazilia ne-au spus că anul acesta va fi cel mai probabil destul de dificil. Cu toate acestea, aș dori să menționez câteva motive pentru care investitorii ar trebui să ia în considerare Brazilia. Brazilia are o economie vibrantă, uriasă, care noi credem că e menită să crească în viitor în pofida problemelor legate de reformele economice și politice. Poporul Braziliei este mai vocal și mai activist, și nu estimăm că țara se va orient ape calea Argentinei sau Venezuelei. Astfel, în acest moment căutăm în mod activ o potențială extindere a deținerilor noastre în această țară, în special în companiile de clasă mondială care anterior erau prea scumpe, precum și altele care noi credem că au perspective bune și care par să aibă un management solid și datorii mici sau inexistente.

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.


1. Sursă: Banca Centrală a Braziliei, decembrie 2014.

2. Sursă: Banca Mondială, date din 2012. Rentele petroliere sunt diferența dintre valoarea producției de țiței la prețuri globale și costurile totale de producție.

3. Sursă: Banca Mondială, date din 2013. Exporturi de bunuri și servicii (12.6% din PIB).

Categories: Perspective