Home > Perspective > Va scoate Anul Caprei în China la suprafață ”taurii” din piețe?

Va scoate Anul Caprei în China la suprafață ”taurii” din piețe?

februarie 10, 2015

Conform calendarului chinez, 2015 este Anul Caprei (sau al oii), creature care sunt în mod obișnuit pașnice ca natură dar care pot fi de asemenea încăpățânate, dând dovadă în același timp de comportament de turmă. L-am invitat pe colegul meu Eddie Chow, vice-președinte executiv senior și managing director, Templeton Emerging Markets Group, să își împărtășească perspectivele cu privire la unele teme cheie pe care echipa noastră le urmărește pentru anul 2015 în China, și dacă ”taurii”, ”urșii” și caprele din piață pot fi prieteni anul acesta.

Eddie Chow

Eddie Chow
Senior Executive Vice President and Managing Director
Templeton Emerging Markets Group

Acțiunile chinezești (reprezentate de piața locală de acțiuni-A) a înregistrat o renaștere în 2014, datorită în primul rând îmbunătățirii sentimentului local. Încă de la mijlocul anului 2014, guvernul, prin intermediul Băncii Poporului din China (BPC), a început să ia măsuri pentru a relaxa lichiditatea interbancară pe termen scurt și pentru a scădea costul împrumutării pentru companii, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). O scădere a dobânzii în noiembrie 2014 ne-a confirmat că un nou ciclu de relaxare începea să se desfășoare, când BPC a anunțat o tăiere a dobânzii de referință de împrumutare pentru un an cu 40 de puncte de bază la 5.6% și a dobânzii de referință la depozite pe un an de 25 de puncte de bază la 2.75%.

Deși vedem motive pentru care acțiunile chinezești ar putea continua să aibă o evoluție bună anul acesta, credem de asemenea că va fi dificil să repete performanțele bune din 2014. Evaluările acțiunilor s-au îmbunătățit, iar prognoza de creștere pentru veniturile corporațiilor nu s-a îmbunătățit la fel de mult. În plus, finanțarea în marjă a explodat, atingând niveluri ridicate, determinând guvernul să implementeze niște bariere recent. Credem că guvernul ar putea implementa măsuri suplimentare pentru a ajuta micii investitori să prevină supraexpunerea astfel încât piața să nu devină supraîncălzită. Astfel, în opinia noastră, performanța puternică a pieței de acțiuni de anul trecut nu ar trebui să împingă investitorii către așteptări nerealiste în anul acesta.

Teme de urmărit în 2015

La suprafață, cotația petrolului pare pozitivă pentru China, o țară importatoare de petrol. Cotațiile scăzute ale petrolului pe o durată mai lungă ar însemna că China, ca un consumator net, ar plăti mai puțin pentru a-și îndeplini nevoile. Guvernul a profitat de această situație pentru a mări impozitul pe consumul de combustibil la finalul anului trecut, cu efecte benefice asupra veniturilor guvernului Chinei. Chiar și după mărirea taxei pe combustibil, șoferii și călătorii probabil vor plăti mai puțin dacă prețurile continuă să scadă. Cu toate acestea, dacă ne uităm la prețul petrolului ca la un indicator al sănătății economiei globale, tendința ar sugera că cererea la nivel global – nu doar pentru petrol ci și pentru alte mărfuri și produse finite – ar putea să rămână slabă. Acest lucru nu ar fi de bun augur pentru sectoarele industrial și de export al Chinei. Datorită așteptărilor din ce în ce mai mari legate de dezinflație, cererea domestică și producția industrială ar putea să resimtă presiuni. Noi credem că BPC va fi probabil vigilentă și flexibilă cu privire la introducerea de măsuri de relaxare dacă acestea vor fi necesare.

Având în vedere lipsa de certitudini cu privire la unele state și regiuni dezvoltate, există anumite acțiuni de politică monetară divergente care sunt implementate. În contextul în care Banca Centrală Europeană tocmai a anunțat un efort uriaș de relaxare cantitativă, iar Japonia pare pe cale să își continue programul ambițios de stimulare, dezbaterea continuă în Statele Unite și în Marea Britanie în ceea ce privește posibilitatea creșterii ratelor dobânzilor în perioada care urmează. Deși noi credem că lichiditatea ar trebui să continuie să intre dinspre Europa și Japonia, impactul creșterii ratelor dobânzilor în SUA asupra piețelor emergente ar putea părea să fie în general negativ deoarece o rată a dobânzii mai mare în SUA ar urma să inducă cel mai probabil fluxuri de fonduri înapoi în Statele Unite. Cu toate acestea, în opinia noastră, multe state cu piețe emergente par să fie bine pregătite pentru posibile creșteri ale ratelor dobânzilor în SUA. De exemplu, India și-a fixat în mare parte deficitul de cont curent. Indonezia, datorită cotației mai scăzute a petrolului și a determinării noului guvern de a elimina subvențiile, are de asemenea un deficit de cont curent mai scăzut. După cum tocmai am menționat, noi credem că China va beneficia probabil și ea de pe urma scăderii prețurilor petrolului, și probabil va menține un surplus comercial semnificativ. În contrast, statele producătoare de mărfuri precum Brazilia și Rusia vor fi probabil mai vulnerabile. Aceste state trebuie să crească ratele dobânzilor pentru a stop ieșirile de fonduri – astfel că această divergență la nivel global între politicile monetare va fi o temă pe care o vom urmări în 2015.

Noi credem că economia Chinei va continua probabil să fie ajustată în 2015 și că, împreună cu nevoia de reforme a structurii de deținere a întreprinderilor de stat (IS), ar putea oferi unele oportunități potențiale pentru investitori. Unele industrii, cum ar fi cele de papetărie și ciment, unde capacitatea în exces a fost în mare măsură eficientizată, ar putea oferi și oportunități. Cu tăieri suplimentare ale dobânzilor anticipate din partea BPC, băncile ar putea beneficia de asemenea de pe urma pierderilor mai mici din împrumuturi în contextul în care clienții corporativi vor avea o povară mai scăzută a plăților dobânzilor.

Noile obiective de politici ale Chinei

Unul dintre subiectele abordate în cadrul Forumului Economic Global din Davos, în Elveția, din luna ianuarie a fost modul în care prioritățile economice, de mediu și de guvernanță sculptează viitorul Chinei. Este un subiect amplu, însă eu cred că una dintre cele mai relevante și interesante zone pentru noi ca investitori este recunoașterea de către China a legăturii importante dintre creșterea economică și guvernanță. Economia Chinei se aprope de nivelul de venit mijlociu, iar pentru a continua creșterea, noi credem că trebuie să ofere instituții mai bine structurate pentru a încuraja investițiile private și protecția proprietății intelectuale. De asemenea, guvernanța sectorului public, inclusiv a IS, va trebui să fie îmbunătățită, astfel că am observat introducerea proprietății mixte (participație privată) în întreprinderile de stat. Eu cred că acesta este doar începutul. Treptat, prin creșterea participației private, ne așteptăm la o structura de deținere mai diversă în sectorul IS și, mai târziu, la o ieșire treptată a statului din diverse activități comerciale.

O altă țintă importantă de politici pe care o vedem este combaterea corupției. Pe termen scurt, eforturile de curățare a corupției au fost în general negative pentru creșterea economică. De exemplu, consumul de produse de lux a scăzut, iar multe proiecte mari au fost amânate sau încetinite datorită investigațiilor. Desigur, guvernul Chinei nu este singurul care se confruntă cu probleme legate de corupție – aproape toate guvernele se confruntă cu aceasta – dar aceasta este o zonă unde suntem încântați să vedem că se înregistrează progrese. Credem că actuala conducere a Chinei trebuie să demonstreze clar că aceasta nu este o acțiune de scurtă durată. În opinia noastră, acțiunile curente trebuie să fie urmate de eforturi serioase de construcție instituțională care să asigure creștere pe termen lung și stabilitate socială.

Câteva cuvinte despre Programul de Conectare Shanghai – HK

Un eveniment important pentru piața chineză anul trecut a fost implementarea Programului de Conectare Shanghai – Hong Kong (HK), care a fost lansat după îndelungi amânări și care conectează bursele de valori din Shanghai (Acțiuni-A) și Hong Kong (Acțiuni-H). Acesta permite investitorilor din Hong Kong să tranzacționeze și să deconteze acțiuni listate în China continentală (spre nord), iar investitorii din China continentală pot tranzacționa și deconta acțiuni în piața din Hong Kong (spre sud), prin intermediul bursei și depozitarului din piața locală. Datorită diverselor bariere, inclusiv de exemplu verificări pre-tranzacționare și drepturi ale acționarilor în structura nominalizată, programul nu a fost deocamdată atât de primitor pe cât se aștepta inițial piața. În prezent, datorită unui flux spre nord mai accentuat, Shanghai pare să beneficieze mai mult. Dar eu cred că, pe măsură ce investitorii chinezi devin mai sofisticați, fluxul spre sud va crește probabil, echilibrând fluxurile. Dacă acest lucru se va întâmpla, am vedea probabil acțiunile legate de China din Hong Kong tranzacționate în tandem cu piața acțiuni-A, care pare mai influențată de sentiment și știri referitoare la politici, și care a experimentat volatilitate mai crescută.

O conexiune anticipată dintre bursele din Hong Kong și Shenzen ar fi extinderea naturală după lansarea cu succes a Conectării Shanghai-HK. Din nou, acest lucru ar permite probabil mărirea universului investițional pentru investitorii din Hong Kong. Shenzen poate oferi oportunități oarecum diferite pentru investitori, deoarece există mai multe companii private în diverse industrii noi cu creștere importantă; de exemplu, în medicină, software, tehnologii informaționale, și consumul de servicii. În contrast, listările din Shanghai includ IS și companii industriale tradiționale. Noi credem că Bursa de Valori de la Shenzen poate învăța din experiență Shanghai – Hong Kong pentru a-și dezvolta capacitățile în zonele aprobării listărilor, protecția investitorilor și monitorizarea și raportarea companiilor listate. Pentru China, noi credem că acest lucru ar putea ajuta suplimentar internaționalizarea valutei renminbi din China (RMB), deoarece ar exista mai multe alternative de investiții pentru RMB offshore. Dacă cele trei piețe (Shanghai-Hong Kong-Shenzen) vor fi combinate în totalitate, ar deveni cea de-a doua cea mai mare piață din lume, iar noi credem că acest lucru ar trebui cu siguranță să atragă atenția investitorilor din toată lumea.

În China, Anul Caprei poate semnifica pace, fericire și recolte bune – și noi sperăm că aceste caracteristici pozitive vor prevala. Dacă ne uităm în trecut, am observat unele performanțe pozitive în piețe în alți ani dominați de capră. Deși în această eră modernă, categoric nu ne bazăm atât de mult pe folclor – după cum spunem în industria financiară, ”Performanțele trecute nu garantează rezultate viitoare.” Dar, ca investitori în China, credem că nu sunt motive pentru care capra și ”taurul” nu pot fi prieteni.

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius și ale lui Eddie Chow au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

Categories: Perspective