Home > Perspective > Câteva cuvinte despre Grecia

Câteva cuvinte despre Grecia

februarie 4, 2015

Dezbaterea care are loc în Grecia cu privire la cea mai bună cale înainte s-a încheiat acum la urne, deși rămân în continuare multe incertitudini. Pe 25 ianuarie, Syriza, un partid de extrema stângă condus de Alexis Tsipras, a obținut majoritatea voturilor în alegerile generale din Grecia, câștigând 149 de locuri în parlament, cu două mai puțin decât are nevoie pentru a forma o majoritate absolută.

Deoarece Grecia e o parte mică din universul piețelor emergente, fiind în același timp și o economie mică în cadrul zonei euro, opinia noastră este că piețele au luat deja în calcul această știre, și că aceasta nu ar trebui să aibă un impact răspândit la nivel global. Cu toate acestea, vedem alegerile din Grecia ca pe o modalitate de a sublinia că situația datoriei acestei țări – și aspectele legate de problemele datoriilor în Europa în general – necesită schimbări radicale și acțiuni curajoase. Acum că alegerile au trecut, guvernul Greciei poate merge înainte și institui politici axate pe stimularea creșterii, cu accentul pe schimbare. Noi suntem optimiști că aceste politici vor oferi poporului grec speranța pentru o viață mai bună, în locul unui viitor doar cu plăți ale datoriei.

Credem că nu există îndoieli că promovarea în continuare a tăielilor cheltuielilor și a investițiilor nu vor ajuta Grecia să își revină din situația curentă. Ceea ce e nevoie, în opinia noastră, sutn mai multe investiții și un traseu către redresare. Pentru a realiza asta, credem că planul noului guvern de a ușura povara cetățenilor greci obișnuiți este drumul cel bun. De asemenea, credem că importanța atribuită renegocierii termenilor stricți impuși Greciei ar fi pozitivă în ceea ce privește creșterea optimismului.

Credem că abilitatea Greciei de a renegocia atât aranjamentele cât și condițiile referitoare la datoria sa cu troika formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional se vor dovedi a fi extrem de dificile. Data de 28 februarie va reprezenta o dată reper; este ziua în care ajutorul financiar acordat Greciei este programat să expire. Rămâne de văzut dacă Grecia poate negocia o prelungire sau o altă măsură pentru a evita intrarea în faliment și pentru a permite băncilor grecești să continue să acceseze lichiditatea BCE.

Desigur, diavolul s-ar putea găsi în detalii – și au existat neînțelegeri cu privire la acele detalii în interiorul populației Greciei. Deoarece Syriza mai are nevoie de două locuri pentru o majoritate absolută, o coaliție ar fi necesară pentru a avea o poziție puternică în parlament; Alexis Tsipras s-a aliniat se pare cu Grecii Independenți cunoscuți ca ANEL (un partid de dreapta, anti-austeritate). Partidul Syriza a făcut campanie cu succes pe un program anti-austeritate, și a fost bine-comunicat faptul că Syriza intenționa să renegocieze termenii acordului referitor la datoria Greciei cu Uniunea Europeană (UE).

Austeritatea nu e niciodată populară și a fost deosebit de nepopulară în Grecia, dar în același timp nu pare să existe suport popular masiv pentru o ieșire a Greciei din zona euro. Acest lucru reprezintă o provocare pentru liderii politici, deoarece măsurile de austeritate au reprezentat o condiție pentru ca Grecia să poată să acceseze finanțare. Probabil cea mai mare implicație a respingerii de către Grecia a austerității este semnificația acestei respingeri pentru alți membri ai zonei euro care întâmpină situații similare – inclusiv Italia, Portugalia sau Spania – și dacă pe termen lung va duce la schimbări mai semnificative în regiune.

În opinia noastră, nu există dubii că Grecia ar trebui să rămână și probabil va rămâne în zona euro. Așa cum au observat unii, după Al Doilea Război Mondial Germania a fost salvată, datoriile i-au fost șterse și a beneficiat de pe urma unui program masiv de investiții în cadrul Planului Marshall. Acesta este momentul când UE ar trebui să se angajeze la un program de investiții pentru Grecia și alte state îndatorate pentru a încuraja creșterea economică.

În acest moment, nu plănuim să ne modificăm strategia de investiții ca urmare a rezultatului alegerilor, însă vom urmări evenimentele îndeaproape. Ca întotdeauna, vom continua să căutăm potențiale valori care ar putea ieși la suprafață în Europa emergentă. Credem că perspectivele de investiții pe termen lung în Grecia sunt bune. Acțiunile grecești nu sunt în general supraevaluate în acest moment conform cercetărilor noastre, însă există diferențe semnificative în evaluări. Băncile grecești arată în mod deosebit de atractive pentru noi, dacă luăm în calcul o redresare pe termen lung a economiei Greciei.

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.

Categories: Perspective