Home > Perspective > Reformele din Asia creează potențial semnificativ pentru companiile mici

Reformele din Asia creează potențial semnificativ pentru companiile mici

ianuarie 26, 2015

La Templeton Emerging Markets Group, noi credem că, în Asia, combinația dintre creșterea economică rapidă, finanțele naționale în general puternice și fundamentele economice a creat un climat atractiv pentru investitorii în acțiuni. În decursul ultimilor ani, în arena politică din Asia au avut loc schimbări fundamentale, inclusiv cicluri electorale importante, tranziții la nivelul leadership-ului și chiar și o lovitură de state realizată cu ajutorul armatei. Aceste schimbări politice au implicații și din perspectiva reformelor economice. Deși unele dintre aceste reforme sunt fără precedent istoric, noi credem că ele oferă investitorilor motive de optimism. În special, companiile mici din piețele emergente par pregătite să obțină potențiale beneficii datorită reformelor mai prietenoase față de piață care dărâmă barierele de intrare și care inspiră antreprenoriatul. De asemenea, deoarece unele companii cu capitalizare redusă sunt conduse în primul rând de cererea internă, scăderea recentă a cotațiilor petrolului ar putea sa reprezinte un stimulent adițional pentru aceste companii, eliberând dolarii consumatorilor.  

Așteptările legate de rate de creștere economică mari în Asia emergentă (în frunte cu India și China) rămân un punct important de atracție pentru noi. Credem că astfel de rate de creștere se vor afla în mod comfortabil deasupra ratelor de creștere din piețele dezvoltate în 2015.

Mai mult, multe piețe din Asia, printre care și cele din China, India, Indonezia și Coreea de Sud, au anunțat sau au început sp implementeze măsuri de reformă semnificative care diferă în detalii, dar care sunt în general axate pe eliminarea barierelor bircratice care încetinesc creșterea economică, încurajând antreprenoriatul și expunând industriile ineficiente la disciplina pieței. Majoritatea încearcă de asemenea să readucă un echilibru în activitatea economică dinspre modelele bazate pe exporturi și investiții, cu scopul de a deveni mai orientate spre cererea consumatorilor. Haideți să examinăm undele dintre aceste reforme în anumite țări.

Coreea de Sud: Promovarea inovației și a antreprenoriatului

În 2014, Coreea de Sud a lansat un plan pe trei ani pentru a atrage investitori, axându-se pe inovație și eliminarea birocrației din mediul de afaceri. În opinia noastră, cel mai interesant element se regăsește în propunerile pentru ”economia creativă”, care conține un set de măsuri care își propun să stimuleze antreprenoriatul și să direcționeze fonduri către start-up-uri, punând accentul pe proiecte care aplică punctele forte ale Coreei de Sud în tehnologiile de informații și comunicare în alte zone ale economiei. Măsuri precum oferirea de avantaje fiscale ”investitorilor îngeri”, vize pentru antreprenorii străini, împrumuturi de la stat și ”incubatoare” create în mod special, care oferă facilități pentru start-up-urile de tehnologii avansate își propun să înlesnească lansările de noi afaceri. Un alt aspect al politicii de încurajare a antreprenoriatului este angajamentul de a reduce birocrația în industrii de servicii cheie, cum ar fi sănătatea, educația, finanțele, turismul și software. Noi credem că sectoarele de sănătate și retail vor putea beneficia probabil cel mai mult de pe urma acestor reforme.

China: Modificările în sectoarele financiare, întreprinderi de stat (ÎS), arată promițător

Eforturile de reformă din China par să capete avânt. Inițiative cheie anunțate până în prezent includ dereglementarea șio deschiderea a mai multor industrii la investițiile private, liberalizarea sistemului financiar, reforma prețului resurselor, reforme în ÎS pentru a imbunătăți eficiența și productivitatea, precum și relaxarea politcii cu un singur copil, care noi credem că ar trebui să sporească potențialul de creștere pe termen lung al Chinei și să promoveze consumul intern. Am descoperit valoare semnificativă în special în sectorul bancar, mai ales la băncile mari cu francize mai puternice de depozite, și în alte companii financiare care au potențialul să beneficieze de pe urma dezvoltării piețelor de capital. Observăm de asemenea valoare pe termen lung și în sectorul materialelor de construcții, care a trecut printr-un proces masiv de consolidare a pieței și de raționalizare a capacității. Susținute de creșterea cererii structurale, farmaceuticele și anumite companii din sectorul de consum ar trebui, în opinia noastră, să beneficieze de asemenea. Credem că eforturile curente ale Guvernului de a readuce echilibrul în economie dinspre exporturi și investiții către consumul intern sunt pozitive pentru performanța pe termen lung atât a economiei, cât și a piețelor.

India: Modi continuă să adauga la palmaresul său ”se poate”

Partidul Janata al lui Narendra Modi a câștigat o victorie zdrobitoare la alegerile din mai 2014, obținând o majoritate cu un singur partid pentru un guvern central puternic. Zilele de lucru în mod obișnuit lungi ale primului ministru și accentul pe care îl pune pe politicile pro-creștere au stabilit un nou ton pentru guvern și au contribuit la realizarea programului în 10 puncte al lui Modi, care prioritizează guvernanța îmbunătățită, un sector industrial puternic, un climat investițional mai bun și o inflație joasă.

Reducerea barierelor din calea investițiilor străine a fost una dintre primele schimbări operate de către noul guvern, iar intrările de capital străin direct în India au crescut semnificativ în 20141. De asemenea, s-au înregistrat progrese și pe plan domestic, datorită susținerii oferite de guvern campaniei ”Made in India”, anunțând o serie de măsuri care își propun să elimine birocrația excesivă și să  relaxeze legislația învechită în domeniul muncii.

Către finalul anului 2014, guvernul a introdus în parlament o propunere legislativă cu privire la o taxă pe bunurile și serviciile reper. Alte reforme structurale planificate includ o îmbunătățire a infrastructurii, care, dacă se realizează, ar putea beneficia la rândul său sectorului de materiale. Ne așteptăm ca reducerile subvențiilor la combustibili să continue, iar companiile petroliere deținute de stat ar putea fi printre principalii beneficiari. O reducere așteptată a implicării guvernului în sectorul financiar ar putea oferi un impuls acelui sector.

Indonezia: Inițiativele lui Widodo

Alegerea lui Joko Widodo ca președinte al Indoneziei în octombrie 2014 e de bun augur pentru țară, în opinia noastră, având în vedere planurile sale ambițioase de a scădea subvențiile și a majora investițiile. Anticipăm că aceste politici propuse ar trebui să încurajeze atât investițiile străine, cât și cele locale, în timp. Widodo a redus deja popularele subvenții la combustibili, care reprezintă o proporție semnificativă din totalul cheltuielilor guvernamentale în Indonezia. Eliminarea acestor subvenții, credem noi, ar trebui să ofere guvernului mai multă flexibilitate pentru a aborda și alte părți ale programului de reforme al lui Widodo.

Printre prioritățile cheie ale noului guvern se numără susținerea infrastructurii de electricitate a Indoneziei, îmbunătățirea porturilor și drumurilor, și o intensificare semnificativă a educației. Deși piețele au salutat această mișcare agresivă de a reforma subvențiile din sectorul energiei, aceste reforme din urmă cel mai probabil nu vor fi finalizate în scurt timp și nu vor avea un impact imediat asupra creșterii economice. Cu toate astea, optimismul față de proaspătul ales guvern reformator și față de unele amendamente încurajatoare la o interdicție a exporturilor de minereuri metalice a îmbunătățit sentimentul investitorilor în Indonezia anul acesta. Deși interzicerea exporturilor de minereuri metalice aduce costuri semnificative pentru companiile miniere, credem că această schimbare înseamnă că sectorul industrial ar trebui să crească pe termen lung. Mai mult, Indonezia are o clasă de mijloc în creștere, și noi credem că sectoarele orientate spre clienți cum ar fi cel bancar sau cel de automobile ar putea să beneficieze dacă eforturile de reforme ale lui Widodo prind avânt.

Thailanda: Afaceri ca de obicei sub regimul militar

După o lovitură de stat militară în Thailanda în luna mai a anului 2014, neliniștile publice s-au calmat, iar operațiunile normale de afaceri au continuat fără mari perturbări. Credem că va dura o perioadă până când armata se va retrage și conducerea civilă va fi reinstaurată. Înainte ca orice schimbări la situația politică actuală să aibă loc, credem că o nou constituție, care să fie acceptată de către toate părțile, va trebui să fie redactată, urmată de o nouă rundă de alegeri. Între timp, regimul militar a permis sectorului privat să desfășoare activități de afaceri liber, atâta timp cât acestea nu afectează siguranța naționalp. De asemenea, regimul militar revizuiește toate programele de investiții majore ca parte a unui angajament de a combate corupția și mita. Lăsând la o parte incertitudinea politică, Thailanda are o clasă de mijloc numeroasă și o populație de consumatori în creștere, care noi credem că sunt pozitive pentru economie pe termen lung. Noi ne concentrăm pe bunurile de consum și servicii, inclusiv bănci și companiile de proprietăți, pe măsură ce oamenii se mută în orașe și au nevoie de locuințe.

Interes structural în acțiunile cu capitalizare mică

Spațiul de capitalizare mică din Asia a atras interes considerabil în anii recenți, iar noi credem că acest interes crescut în companiile cu capitalizare mică este structural și pe termen lung, pe măsură ce investitorii abordează investițiile în piețele emergente cu mai multă granularitate. În opinia noastră, companiile mai mici din piețele emergente ar putea fi potențiali beneficiari ai reformelor menționate aici, precum și ale altora care sunt implementate în regiune.

În plus, având în vedere că veniturile pentru companiile cu capitalizare de piață mică vin în primul rând din cererea internă, combinația dintre o creștere economică bună, o clasă de mijloc asiatică în creștere și scăderea prețurilor petrolului ar putea fi un beneficiu suplimentar pentru aceste companii, eliberând dolarii consumatorilor pentru a le achiziționa produsele. De asemenea, declinul prețurilor petrolului susține ușurarea presiunilor inflaționiste în mai multe economii emergente, cum ar fi China. Acest lucru nu doar stimulează putearea de cumpărare a consumatorilor, dar ar putea de asemenea să ajute băncile centrale să fie mai înțelegătoare în stabilirea politicilor, doi factori care sunt pozitivi pentru creștere. În cadrul spațiului capitalizării de piață mici în Asia emergentă, noi considerăm că în acest moment companiile orientate spre consumatori sunt deosebit de atractive având în vedere oportunitățile de creștere pe care le vedem în multe piețe, precum și în domeniul sănătății, inclusiv în farmaceutice și biotehnologie.

Observăm că multe companii mai mici din piețele emergente sunt trecute cu vederea de către majoritatea investitorilor, ceea ce ne permite să ne utilizăm capacitățile de cercetare la fața locului pentru a descoperi potențiale chilipiruri care nu beneficiază de multă atenție sau acoperire în rapoartele de analiză.

Dacă guvernele vor fi incapabile să își îndeplinească reformele promise, optimismul investitorilor s-ar putea evapora foarte repede. Cu toate acestea, piețele sunt compuse din companii individuale. O administrare eficientă și modele de afaceri solide pot prospera chiar și când circumstanțele externe par dificile. În plus, perioadele când sentimentul pieței este la cel mai scăzut nivel sunt adeseori acelea în care investițiile sunt cel mai satisfăcătoare. Cercetarea noastră de investiții continuă să identifice companii – atât mari cât și mici – în întregul univers al piețelor emergente, care noi credem că au perspective de termen lung pozitive și evaluări atractive.

 

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.


1. Sursa: Moody’s, noiembrie 2014.

 

Categories: Perspective