Home > Perspective > Petrolul și piețele emergente: o sabie cu două tăișuri

Petrolul și piețele emergente: o sabie cu două tăișuri

decembrie 19, 2014

Prețul petrolului s-a prăbușit anul acesta în urma volatilității din majoritatea piețelor și a unui dezechilibru temporar dintre cerere și ofertă. Având în vedere creșterea continuă a economiilor globale pe termen lung, în special în țările cu piețe emergente și de frontieră, noi credem că prețurile petrolului cel mai probabil nu vor suferi în urma unei crize prelungite a prețului. În opinia noastră, cererea pentru materii prime în general, care includ nu doar petrolul ci și minereuri de fier, cupru, nichel și produse agriculturale, e posibil să mai crească pe termen lung, odată cu creșterea globală. O mare parte din rapiditatea recentei scăderi a cotației petrolului, credem noi, se bazează pe speculații și tranzacționare pe termen scurt. În opinia noastră, prețul petrolului își va reveni cel mai probabil în 2015 sau 2016.

În decursul ultimelor două luni, prețul petrolului a cunoscut cel mai mare declin de la criza financiară globală din 2007 – 2009, fiind citate o multitudine de posibile motive, inclusiv încetinirea creșterii cererii din partea economiilor mari și producția mai mare din Statele Unite din ultimii ani, care nu a fost acompaniată de scăderea producției în rândul altor mari producători de petrol.

Desigur, prea multă ofertă, dacă aceasta va continua, va afecta prețurile – aceasta este economie elementară. Cu toate acestea, dacă ne uităm la tiparele de cerere pe termen lung, observăm că tendința generală a fost ascendentă, nu descendentă, și putem vedea cum economiile cu piețe de frontieră au fost motoarele acestei creșteri.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un forum care facilitează cooperarea dintre guvernele a celor 34 de democrații cu economii de piață membre pentru a promova creșterea economică, prosperitatea și dezvoltarea sustenabilă. Majoritatea piețelor emergente și de frontieră nu sunt membre OCDE, inclusiv China și India. Tabelul de mai jos arată cum statele non-OCDE au depășit deja țările OCDE în ceea ce privește consumul de țiței, iar această discrepanță este preconizată să crească în următorii ani.

China: Creștere – sau încetinire?

Încetinirea creșterii în China a fost creditată ca fiind unul dintre motivele din spatele scăderii prețului petrolului, însă noi privim situația puțin diferit față de ceilalți. Sigur, creșterea produsului intern brut (PIB) nu se mai află la nivelul de două cifre din trecut, dar asta este de așteptat, deoarece economia Chinei este în creștere – acum are acum un punct de referință mai ridicat. Eu nu consider că în China creșterea este o problemă. În 2010, când China creștea într-un rimt de aproximativ 10%, $844 miliarde de dolari au fost adăugați în economie. În 2013, creșterea a scăzut până la puțin sub 8%, dar peste $900 miliarde de dolari au fost adăugați în economie. Așadar da, creșterea PIB-ului a fost mai mică procentual, însă trebuie să ne uităm la impactul economic per total – cifrele în dolari americani.

În plus, multe persoane nu consideră că e nevoie de mai multă infrastructură în China, însă din propria mea experiență călătorind prin țară cu trenuri aglomerate și drumuri cu trafic intens, are neapărată nevoie de aceasta! Urbanizarea e încă în curs de desfășurare; mai sunt multe lucruri de făcut în China, iar aceasta va avea în continuare nevoie de resurse pentru acestea.

Impactul prețului mai mic al petrolului asupra economiilor emergente

Majoritatea consumatorilor se bucură în mod normal de scăderea prețurilor pentru energie, însă uitându-ne la impactul economic general, scăderea prețului petrolului poate fi o sabie cu două tăișuri. În state care sunt dependende într-o mare măsură de exportul de petrol, o criză prelungită a prețului poate fi dăunătoare.

Guvernul Nigeriei, de exemplu, depinde de petrol pentru o bună parte din bugetul său; sectorul petrol și gaze reprezintă aproximativ 35% din PIB, iar veniturile din exportul de petrol reprezintă peste 90% din totalul veniturilor din exporturi1. Dacă aceste venituri scad, liderii Nigeriei vor trebui fie să accepte o perioadă cu cotații ale petrolului mai scăzute, fie să facă ceva pentru a revigora economia prin diversificare și reforme. În cazul unui dintre cei mai mari exportatori din lume, PIB-ul Rusiei a scăzut cu 8% în 2009 pe fondul scăderii prețului petrolului sub $40 dolari/baril în contextul crizei financiare. Rusia continuă să fie dependentă de veniturile din energie într-o foarte mare măsură, iar țara pare foarte probabil să fie afectată semnificativ dacă prețurile nu își revin suficient de repede. În combinație cu sancțiunile legate de Ucraina, oficially guvernamentali din Rusia au prevăzut o posibilă recesiune în 2015. Un alt stat care este în mare măsură dependent de veniturile din petrol, Venezuela pare de asemenea vulnerabilă în mod special, în opinia noastră. Arabia Saudită pare mai bine poziționată să îndure căderea cotației petrolului, deoarece Arabia Saudită are rezerve străine și investiții uriașe care noi credem că ar trebui să îi permită să cheltuiască și să crească în pofida scăderii prețului petrolului. Pe de altă parte, China și India, ca importatoare nete, sunt bine poziționate să beneficieze de pe urma scăderii cotației petrolului.

O parte din oferta adițională de petrol a venit din producția mai mare de gaze de șist din Statele Unite. La niveluri de sub $60 dolari/baril, extracția de petrol devine mai puțin profitabilă pentru producătorii de gaze de șist. Pe măsură ce aceasta devine neprofitabilă, producția va fi probabil închisă, deși s-ar putea ca acest proces să dureze câteva luni până când vor fi abandonate câmpurile. Între timp, cererea de petrol în două dintre statele cu cele mai mari populații din lume (China și India) crește ca urmare a numărului mai mare de mașini, autobuze și camioane de pe șosele. În plus, materialele plastice și multe alte produse des folosite sunt derivate din petrol. Costul de a găsi și de a produce petrol nu s-a aflat pe o tendință în general descendentă. Astfel, pe termen lung, noi credem că prețul petrolului își va reveni.

Observăm încă o față a poveștii scăderii cotației petrolului care e potențial pozitivă pentru unele economii emergente care au subvenționat energia. Aceste subvenții au fost ca o piatră de moară pentru bugete, iar scăderea prețurilor pieței face ca eliminarea acestor baiere să fie mai puțin dureroasă pentru consumatorii care locuiesc în aceste state. Indonezia a eliminat unele dintre aceste subvenții, iar acum vedem semne că India și China se îndreaptă la rândul lor în acea direcție. Un mediu cu prețuri scăzute pentru energie a ajutat unele state cu piețe emergente să își asume reforme necesare, cu efecte mai puțin dureroase.

La momentul actual, noi credem că probabil cel mai îngrijorător lucru din perspectiva unui investitor este volatilitatea, nu doar în ceea ce privește cotația petrolului ci și în acțiunile conexe cu acest sector – și în piețele de acțiuni în general. Am văzut unele schimbări incredibile. Noi încercăm să utilizăm tendințele descendente pentru a descoperi potențiale chilipiruri pentru portofoliile noastre, însă mulți investitori se sperie și pierd oportunități. Noi, desigur, vom urmări acele state, sectoare și companii care noi credem că ar putea beneficia de pe urma scăderii cotației petrolului. Totuși, nu evităm cu desăvârșire companiile din sectorul petrolier în acest moment. Deoarece multe dintre aceste companii sunt diversificate, acestea ar putea suferi din perspectiva activităților lor de explorare și producție, însă ar putea avea beneficii potențiale de pe urma activităților lor de retail.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.


1. Sursa: Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), 2014.

 

Categories: Perspective