Home > History, Perspective > Viziunea pentru dezvoltare a Malaeziei

Viziunea pentru dezvoltare a Malaeziei

decembrie 3, 2014

Călătoriile mele m-au dus recent în Malaezia, o țară care a trecut recent prin rate solide de creștere economică, dar și prin dureri de creștere. Malaezia a beneficiat de pe urma datelor fundamentale în general favorabile din Asia de Sud-Est și cele 10 state care alcătuiesc Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), inclusiv o populație tânără și o clasă de mijloc în expansiune. În timpul mandatului său de 22 de ani, fostul Prim Ministru Dr. Mahathir Mohamad a condus Malaezia pe calea diversificării economiei sale dinspre dependența sa de exporturile de materii prime, ceea ce i-a atras porecla de ”Tatăl Modernizării.” Actualul Prim-Ministru, Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Haji Abdul Razak, a continuat politicile pro-afaceri și a inițiat reforme civile. Noi credem că, pe măsură ce guvernul continuă să progreseze în direcția eforturilor pentru reformă, potențialul investițional al Malaeziei ar trebui să se extindă. În plus, credem lichiditatea oferită de Banca Japoniei și de Banca Poporului din China – care a tăiat rata de referință pentru prima dată în peste doi ani – ar trebui să susțină Malaezia și alte piețe regionale în contextul în care Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii (Fed) și-a încheiat programul îndelungat de relaxare cantitativă și ia în considerare creșterea dobânzilor.

Obiective mărețe

Malaezia și-a stabilit un obiectiv ambițios de a atinge până în 2020 statutul de ”venit ridicat”, o caracteristică utilizată de Banca Mondială pentru a define piețele dezvoltate1. De când am început să investim în Malaezia la finalul anilor 1980, am observat multe schimbări având loc. Țara a devenit mai deschisă pentru investițiile străine, iar numărul companiilor listate și lichiditatea pieței au crescut semnificativ, oferind investitorilor un set extins de oportunități. Cunoscută ca fiind un lider în producția de cauciuc, Malaezia a avut success în diversificarea economiei sale în zone care includ turismul, electronicele, farmaceuticele și producția de dispositive medicale, și chiar și un centru al finanțelor islamice. În perioada recentă, am văzut Malaezia îmbrățișând eforturile de reformă care noi credem că sunt necesare pentru a realiza obiectivele ambițioase pe care țara le-a stabilit, nu doar pentru a atinge clasificarea de stat dezvoltat ci și pentru a ajunge un centru regional în comerț, educație și producție. Noi credem că Malaezia și are o relație simbolică în mod special cu Singapore: Malaezia oferă forță de muncă ieftină, iar Singapore oferă avans tehnologic.

Subvenții subvenționate

Vechiul sistem de subvenții al Malaeziei, deși popular în rândul populației, a dus la o scurgere a resurselor guvernamentale. Malaezia are deficit fiscal, existând temeri că ar putea avea și un deficit de cont curent în viitorul nu prea îndepărtat. Guvernul a făcut pași pentru a evita acest scenario cu un ”deficit-geamăn”, inclusiv prin eliminarea unor subvenții mai vechi. De la 1 decembrie, subvențiile la combustibil au fost eliminate; costul unui grad popular de benzină și motorină va fi stabilit pe viitor în funție de un sistem administrat de flotare.  Piața de acțiuni din Malaezia – care a avut o performanță mai slabă decât cea a altor piețe de acțiuni din regiune anul acesta – a reacționat pozitiv la anunț, deoarece renunțarea la aceste subvenții ar rezulta în economii adiționale la buget de aproximativ 20 miliarde de ringgit (6 miliarde USD), conform unor rapoarte. Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că eliminarea subvențiilor la combustibil ar reduce deficitul estimat al Malaeziei la sub 3% din produsul intern brut (PIB) în 2015, în coborâre de la 3,9% în 20132. FMI a salutat de asemenea introducerea unei taxe pe bunuri și servicii (TBS) și întărirea plaselor de siguranță sociale ca mutări decisive care ar trebui să asigure sustenabilitatea finanțelor guvernului, și să permit cheltuieli care să promoveze creșterea pe termen mediu sustenabilă și echitabilă. Suntem de acord! Banca centrală a țării, Bank Negara Malaysia, a făcut de asemenea progres pentru reducerea pârghiilor casnice și pentru a conține presiunile inflaționiste.

Malaezia va asuma președinția ASEAN în 2015 și a fost însărcinată să conducă inițiativa de Cooperare Economică a ASEAN (AEC), care e urmează să fie lansată în 2015. AEC va reprezenta o piață comună care e așteptat să conțină 600 de milioane de persoane și să aibă un PIB combinat de aproape 2 trilioane de dolari3. Malaezia va schița un parcurs pe 10 ani pentru această comunitate pentru perioada 2016 – 2025 și a ales tema ”Un ASEAN centrat pe oameni.” Noi credem că această temă se potrivește bine cu spiritul cooperativ reprezentat de ASEAN, în special având în vedere focusul Malaeziei de a deveni un centru educațional pentru studenți din regiune și nu numai. Serviciile Globale de Educație din Malaezia, o agenție privată, a fost creată sub autoritatea Ministerului Malaeziei pentru a prezenta țara ca pe o destinație pentru studenții internaționali. Ca parte a programului Malaeziei Wawasan 2020, sau Viziune 2020, program creat în 1991, a fost stabilit un obiectiv de a atrage 200,000 de studenți internaționali până în acel an4. Investirea în educație este esențială pentru obiectul Malaeziei de a atinge statutul de națiune dezvoltată, în opinia noastră, iar guvernul malaezian a adăugat un obiectiv ambițios de a plasa cel puțin o universitate din Malaezia între primele 50 de lume, și trei în primele 200, până în anul 2020.

Investind în Malaezia: Importanța ”culesului de acțiuni”

Am vizitat recent o companie de servicii petroliere din Malaezia cu operațiuni nu doar în Malaezia ci și în Asia de Sud-Est, Brazilia, Australia și Africa. Scăderea prețurilor petrolului va avea probabil un impact semnificativ asupra operațiunilor sale, iar opinia noastră este că va fi nevoie de strânsul curelei. Cu toate acestea, unele câmpuri petroliere din Malaezia au costuri foarte scăzute, semnificativ sub 50 de dolari pe baril. Astfel, prețurile mai mici la petrol nu înseamnă neapărat că firmele din acest sector vor fi neprofitabile.

O altă companie pe care am vizitat-o, un distribuitor auto, aștepta cu nerăbdare să se extindă de la distribuirea automobilelor la asamblarea mașinilor importate din Japonia. Managementul acestei companii este optimist că piața auto din Malaezia e în creștere iar consumatorii caută mărci și modele mai scumpe.

Cât despre uleiul de palmier, unul dintre principalele exporturi ale Malaeziei, vizita noastră la o companie cu o plantație pentru ulei de palmier ne-a arătat că prețurile uleiului de palmier erau sub presiune temporar, dar privind pe termen lung, firma se aștepta la o creștere a cerererii de ulei de palmier la nivel global. Ca atare, compania înlocuia copacii de ulei de palmier vechi cu unii mai noi, cu o capacitate de producție a uleiului de palmier mai mare, iar în același timp își extindea de asemenea și suprafața plantației.

Ca investitori în Malaezia, noi credem că e important să fim selectivi, cu atât mai mult cu cât evaluările aici au fost mai mari decât în alte piețe din Asia, iar în același timp performanțele au fost oarecum dezamăgitoare. O zonă de interes este sectorul companiilor mici care noi credem că au potențial bun de creștere, însă au fost în general trecută cu vederea de alți investitori. Sectorul utilităților este o zonă despre care noi credem că ar putea beneficia pe măsură ce subvențiile sunt eliminate, iar noi credem că profitabilitatea s-ar putea îmbunătăți ca atare. Ne plac de asemenea companiile orientate către consumatori, care ar putea beneficia pe măsură ce Malaezia înaintează către obiectivul său pe termen lung de a deveni un stat cu venituri mari, și pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni ajung la nivelul clasei de mijloc. Desigur, vor fi anumite obstacole care pot influența această viziune, și unele politici nu vor fi neapărat populare în rândul populației – inclusiv eliminarea subvențiilor și implementarea GST, planificată pentru luna aprilie 2015, care înlocuiește taxa pe vânzări de 10% și taxa pe servicii de 6% din Malaezia cu o cotă unică de 6% pentru aproape toate bunurile și serviciile de pe fiecare verigă a lanțului de aprovizionare.

Ca investitori, trebuie să menținem o viziune pe termen lung și să ne concentrăm pe companii despre care noi credem că pot supraviețui și prospera în contextul unor condiții schimbătoare, și care acoperă o nișă interesantă. Căutăm de asemenea companii care au potențialul să servească nu doar consumatori din Malaezia ci din toată regiunea, și chiar și la nivel global.

În prezent, observăm că Malaezia trece printr-o perioadă de tranziție, pe măsură ce politicile vechi trebuie să evolueze pentru a îndeplini obiectivele din viitor. Aș descrie viziunea noastră asupra Malaeziei ca fiind precaut optimistă – sperăm desigur că Malaezia va reuși să își atingă obiectivele ambițioase, și avem de gând să fim acolo pe parcurs.

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.


1. Sursă: Unitatea de Planificare Economică, Departamentul Primului Ministru, Malaezia; “Drumul Înainte – Viziunea 2020,” prezentată de Excelența Sa YAB Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad,” Consiliul Afacerilor din Malaezia.

2. Sursă: Comunicat de presă Fondul Monetar Internațional, 24 noiembrie 2014.

3. Sursă: World Economic Forum.

4. Sursă: ICEF Monitor, iunie 2014.

 

Categories: History, Perspective