Home > Perspective > Trei cuvinte pentru Brazilia

Trei cuvinte pentru Brazilia

octombrie 31, 2014

Ca investitori pe termen lung în Brazilia, alegerile prezidențiale recente au fost de mare interes pentru noi. Cu siguranță se poate spune că a fost o cursă interesantă! Piața era volatilă datorită sondajelor de opinie schimbătoare din perioada premergătoare alegerilor; existau speranțe mari că noua conducere va da startul unei noi direcții pozitive pentru economia Braziliei, care nu a experimentat tipul de boom economic la care mulți (inclusiv noi) sperau – și cred ca este posibil. După o cursă deosebit de strânsă, președinte în funcție Dilma Rousseff a obținut victoria iar bursa de valori a Braziliei, cel puțin la început, nu a părut că agreează rezultatul. Acest lucru nu este complet surprinzător, deoarece mulți investitori, frustrați de direcția economiei și a climatului de afaceri acolo, erau nerăbdători să vadă o schimbare. Sperăm că Rousseff va putea să ofere schimbări pozitive, nu doar promisiuni.

Anticipând probabil reacția potențial negative a bursei de valori, în discursul său de după alegeri Rousseff a spus că una dintre primele ei sarcini va fi să reformeze sistemul politic, cu intenția de a reduce corupția. De asemenea, a promis să se implice într-un dialog mai deschis cu criticii săi. Birocrația excesivă și presupusele cazuri de corupție (în special în cadrul companiilor de stat) sunt problem importante care noi credem că merită atenție. Concluzia, vizibilă în dezbaterea dinaintea alegerilor și în rezultatul deosebit de strâns – Rousseff a obținut puțin peste 51% – este că oamenii vor schimbare. În opinia noastră, gradul de ineficiență și lipsa progresului în ceea ce privește reforma ține investitorii și țara în general la distanță. Deși observăm unele tendințe pozitive pe termen lung, indicatorii macroeconomici recenți par în general slabi.

Rata șomajului este scăzută, însă acest lucru ține într-o anumită măsură și de scăderea forței de muncă; crearea de locuri de muncă s-a deteriorat datorită pierderilor din sectoarele de construcții, industrial și de transporturi. Producția industrială a scăzut peste vară, încetinită într-o anumită măsură de evenimentele Cupei Mondiale deoarece mulți muncitori, și orașe gazdă, și-au luat vacanțe. Deși turismul a crescut semnificativ, evenimentul a venit cu o notă de plată foarte mare, și rămâne de văzut dacă vor rezulta beneficii structurale sau economice semnificative pe termen lung.

Brazilia flirtează în prezent cu recesiunea, deoarece produsul intern brut (PIB) a scăzut în primele două trimestre ale acestui an. Creșterea PIB realaă (ajustată cu inflația) în Brazilia e estimată să crească cu abia 0.3% în 2014, iar inflația prețurilor pentru consumatori e prognozată să crească cu un inconfortabil 6.3%1. Nu cred că fundamentele slabe ale Braziliei pot fi puse doar pe seama influențelor de pe piețele externe. Economia Braziliei e uriașă – e cea de-a șaptea cea mai mare economie a lumii după PIB2. Brazilia are resursele și oamenii să se descurce mai bine dintr-o perspectivă economică, indiferent de problemele din economia globală, în opinia noastră.

Ca investitori, acordăm categoric atenție mediului politic și macroeconomic general, dar nu ne bazăm toate deciziile de investiții doar pe aceste zone. Rămânem în continuare investitori în Brazilia și ne dorim să continuăm să căutăm potențiale oportunități acolo la nivel individual. Am observat, de exemplu, băncile din Brazilia dând dovadă de rezistență în perioade grele, așadar aceasta este una dintre zonele pe care le urmărim. Cheltuielile de consum sunt un mare semn de întrebare acum, când puterea de cumpărare este scăzută. Dacă piața Braziliei va continua să se corecteze, vom căuta potențiale chilipiruri acolo, în companii care credem că vor supraviețui și, sperăm, vor prospera în pofida mediului politic sau macroeconomic mai larg. Am sublinia faptul că adeseori cele mai puțin promițătoare situații pe termen scurt au potențialul de a oferi cele mai bune rezultate de investiții pe termen lung, pe măsură ce veștile proaste pot deveni extrem de reduse.

Credem de asemenea că înzestrarea excepțională a Braziliei cu resurse naturale, inclusiv în ceea ce privește mărfurile industriale și agriculturale, ar putea avea valoare de creștere pe termen lung într-o lume în curs de industrializarea, urbanizare și din ce în ce mai bogată, cu o masă mare de consumatori din clasa de mijloc din toată America Latină ar putea reprezenta o sursă adițională substanțială de creștere pe termen lung în ceea ce privește cererea.

În opinia noastră, o abordare economică mai orientată spre piață, împreună cu o reducere a birocrației, ar trebui să fie benefică atât pentru populația Braziliei cât și pentru investitorii din această țară, însă calculele noastre de investiții arată că un număr de afaceri cu un management puternic și cu poziții atractive în piețele lor sunt bine poziționate să prospere chiar și într-un mediu business-as-usual.

Noi rămânem în continuare optimiști că Brazilia își poate atinge întregul potențial cu următoarele trei cuvinte: reformă, reformă, reformă!

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.


1. Sursă: IMF World Economic Outlook, octombrie 2014. © al Fondului Monetar Internațional. Toate drepturile rezervate.

2. Sursă: Baza de date World Development Indicators, Banca Mondială, 22 septembrie 2014.

Categories: Perspective