Home > Perspective > Focus pe factorii fundamentali pe termen lung, nu pe temeri

Focus pe factorii fundamentali pe termen lung, nu pe temeri

octombrie 28, 2014

Piețele de acțiuni globale au trecut recent printr-un moment dureros, cu volatilitatea intensificându-se în septembrie și octombrie. Mulți investitori au fost preocupați de aspecte ca perspectiva creșterii ratelor dobânzilor în Statele Unite, a deflației în zona euro, temeri legate de răspândirea virusului Ebola, ISIS în Orientul Mijlociu, creșterea economiei mondiale, în general, și creșterea în China, în mod special. Au existat și alte probleme specifice unor țări. În astfel de vremuri, diverși experți așteaptă sfârșitul lumii, exacerbând temerile investitorilor. Totuși, le-aș reaminti investitorilor că aceste perioade de volatilitate a pieței nu sunt noi sau neașteptate.

Pare un moment bun pentru a examina rolul psihologiei investitorilor pe piețe. Dovezile adunate în domeniul finanțelor comportamentale sugerează că mulți, dacă nu majoritatea  investitorilor își bazează deciziile de investiții pe sentimente, capricii și alte deviații psihologice, și nu pe factorii fundamentali. Investitorii, chiar și cei profesioniști, iau adesea decizii financiare viciate, iraționale.   

Nu pot să spun când va lua sfârșit acest puseu de volatilitate, dar pot să spun, în baza a decenii de experiență în navigarea piețelor, că nu va dura o veșnicie. Și e probabil să aducă oportunități potențiale pentru investitorul avizat, care știe unde să se uite.

Finanțe comportamentale versus teoria finanțelor tradiționale

Bazată pe ipotezele piețelor eficiente, teoria finanțelor tradiționale presupune că investitorii sunt raționali și au aversiune la risc, și dețin portofolii diversificate, optime. Aceasta presupune cum ar trebui să acționeze investitorii pe baza unor modele și teorii matematice. Totuși, aceasta nu funcționează întotdeauna în practică.

Prin contrast, finanțele comportamentale se bazează pe înțelegerea modului în care oamenii iau, de fapt, decizii financiare în practică. Finanțele comportamentale sugerează că erorile cognitive și deviațiile emoționale pot afecta deciziile financiare, adesea în mod negativ. Erorile cognitive se bazează pe raționamente greșite (perseverența în convingeri), sau se datorează unor erori de memorie (erori de procesare a informațiilor). Deviațiile emoționale rezultă din raționamente influențate de emoții sau sentimente, nu de date fundamentale.

Finanțele comportamentale provoacă ipotezele teoriei financiare tradiționale, recunoscând faptul că mulți investitori nu iau decizii într-o manieră rațională. Investitorii au, în general, aversiune la risc și, pentru că fricile lor îi pot afecta, nu dețin neapărat portofolii optime.

Finanțele comportamentale sugerează că oamenii:

 1. Nu au aversiune la risc, au mai degrabă ”aversiune la pierdere”
 2. Nu sunt complet raționali când iau decizii financiare
 3. Dau dovadă de ”segregarea activelor”, i.e. analizează adesea investițiile în mod individual, nu ca și un portofoliu.

Cred că înțelegerea atât a teoriei finanțelor tradiționale, cât și a finanțelor comportamentale poate asigura o modalitate mai bună de atingere a țintelor financiare.

DEVIAȚII EMOȚIONALE ȘI COMPORTAMENTE ASOCIATE

 • Zestre: Crede că un activ este mai valoros pentru că îl deține. Deține active pe baza atașamentului emoțional (de ex. moștenire); ratează oportunități potențiale mai bune.
 • Turma: Urmează turma. Investește în funcție de consensul unui grup; ”dacă toată lumea o face, trebuie să fie corect”; nu vrea să fie lăsat în urmă; evită sentimentul de regret; ia decizii neinformate, inexacte.
 • Aversiunea față de pierdere: Are o aversiune mai puternică la pierdere decât își dorește să obțină câștiguri. Evită activele cu volatilitate recentă; vinde acțiunile performante pentru marcarea câștigurilor; păstrează acțiunile perdante în speranța că va ajunge la pragul de rentabilitate.
 • Aversiunea față de regret: Regretă după ce ia o decizie. Regretă rezultatele negative în urma luării unor decizii (de vânzare, cumpărare și menținere); deține investiții cu risc scăzut și unele care îi sunt familiare; are înclinația de a urma turma; se bazează pe cifre.

DEVIAȚII COGNITIVE ȘI COMPORTAMENTE ASOCIATE

 • Ancorarea: Se ”agață” de o anumită valoare sau număr. ”Ancorat” de un preț mare al unei acțiuni, simte că a pierdut bani daca a tranzacționat sub acel preț; nu se abate de la previziunea inițială.
 • Disponibilitate: Influențat de informații care sunt ușor de amintit și relevante. Alege produse pe baza publicității și a presei; își amintește durerea; păstrează doar active cu care sunt familiarizați.
 • Confirmare: Caută și observă informații care să confirme convingeri existente. Resping informații care le contrazic convingerile. Demonstrează exces de încredere când vine vorba de o investiție anume, o clasă de active, etc.
 • Contabilitate mentală: Grupează investițiile în ”conturi mentale” separate. Separă bogăția de alte obiective (ex. bani pentru studii, pensie); ignoră corelarea activelor.

Ne concentrăm pe fundamente, nu pe temeri

Fondul Monetar Internațional (FMI) a retrogradat recent estimările sale priving creșterea globală în 2014 la 3.3%, cu 0.4% mai puțin decât estimarea precedentă făcută în aprilie 2014 și sub nivelurile de creștere globală înregistrate în 2010 și 2011, când economiile lumii își reveneau din criza financiară globală.1 E important să ne amintim că aceasta este doar o previziune, și e de asemenea important să ne amintim că nu toate piețele emergente sunt la fel. FMI și-a mărit de fapt estimările de creștere în unele cazuri. Prognozele de creștere pentru Europa emergentă și în curs de dezvoltare a crescut la 2.7% în 2014, cu 0.4% mai mult decât era estimarea în aprilie.2 Mai specific din punct de vedere regional, creșterea în Ungaria și Polonia era estimată să ajungă la 2.8%, respectiv 3.2%, în 2014, conform FMI. Creșterea investițiilor și scăderea șomajului în Polonia, iar relaxarea cantitativă semnificativă și creșterea cheltuielilor public în Ungaria au stat la baza acestei prognoze de creștere mai optimiste. Creșterea în Asia emergentă a fost estimată la 6.5%, iar cea în Africa Sub-Sahariană la 5.4%; ambele regiuni sunt în continuare robuste în general.3

Oamenii sunt îngrijorați de extinderea virusului Ebola cu efecte negative pe viitor asupra creșterii anumitor națiuni africane afectate, acesta fiind un factor pe care îl vom urmări. Au existat îngrijorări cu privire la perspectiva creșterii ratelor dobânzilor în Statele Unite, care ar cauza volatilitate crescută în acțiunile din piețele emergente în anii ce vin, dar nu toate piețele – sau companiile din acestea – vor fi afectate în aceeași măsură. Mexic, de exemplu, a beneficiat de pe urma îmbunătățirii economiei SUA, precum și datorită eforturilor interne de reformare. În general, în opinia noastră, piețele emergente care s-au pregătit pentru creșterea ratelor dobânzilor în SUA ar trebui să poată să suporte această tranziție. În plus, zona euro și Japonia continuă să urmărească politici monetare lejere, potențial oferind lichiditate pe piață.

De asemenea, deși ritmul creșterii Chinei a încetinit, economia sa e încă prognozată să crească cu peste 7% anul acesta!4 Mutarea Chinei către o creștere mai sustenabilă, de o calitate mai bună, pe măsură ce economia trece la un model de creștere axat mai mult pe partea domestică, ar putea de asemenea să ajute economia să își susțină această creștere mai mare pe viitor.

Între timp, India pare să-și fi regăsit încrederea, cu o creștere a PIB-ului ajungând la nivelul robust de 5.7% în trimestrul care s-a încheiat la 30 iunie. 5 Optimismul din jurul proaspătului ales Prim Ministru Narendra Modi s-a văzut nu doar în piața de acțiuni, ci și în puterea recentă a rupiei indiene.

Noi credem că o economie în creștere a SUA, relaxare monetară substanțială în Europa și Japonia, precum și întărirea factorilor locale în diverse piețe emergente, ar putea prezenta o oportunitate atractivă pentru investitori în continuare. Ne menținem opinia că tendințele pe termen lung în piețele emergente, precum reformele prietenoase față de investitori adoptate în unele state, inclusiv în China, India, Coreea de Sud și Mexic, pașii luați pentru a reduce barierele din comerț, creșterea expertizei tehnologice în cadrul economiilor cu piețe emergente, și creșterea rapidă a numărului și a puterii de cumpărare a consumatorilor din clasa mijlocie reprezintă baza pentru o creștere economică susținută și pentru creșterea profitabilității corporative în multe piețe emergente. Între timp, noi continuăm să identificăm companii individuale din piețe emergente care în opinia noastră se tranzacționează la evaluări relativ atractive.

Mai mult, e important de ținut minte că țările cu piețe emergente reprezintă acum o bună parte din activitatea economică la nivel mondial și din capitalizarea pieței de acțiuni. În opinia noastră, argumentele pentru investițiile pe termen lung în piețele emergente nu s-au schimbat, în pofida unor temeri pe termen scurt. Trei teme esențiale rămân: ratele de creștere economică din piețele emergente continuă să fie semnificativ mai mari decât în piețele dezvoltate; iar rapoartele datorie-PIB din țările cu piețe emergente rămân în general mult mai mici decât cele din piețele dezvoltate. Aceștia sunt factorii fundamentali la care ne uităm, înțelegând în același timp că temerile vor juca mereu un rol în piață.

Pentru mai multe informații referitoare la conceptul de disponibilitate părtinitoare, urmăriți clipul nostru ”Finanțe comportamentele pentru investitorii de zi cu zi”:

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius reprezintă viziunea sa personală și au scopuri strict informaționale și de interes general și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări sau solicitări de a vinde, cumpăra sau deține o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Acestea nu constituie consiliere legală sau fiscală. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață sau investiție.

În pregătirea acestui material este posibil să se fi folosit date furnizate de terțe părți și Franklin Templeton Investments (“FTI”) nu a verificat, validat sau auditat aceste date în mod independent. FTI nu își asumă nicio răspundere pentru nicio pierdere rezultată ca urmare a utilizării acestor informații, iar folosirea comentariilor, opiniilor și analizelor din acest material este doar la latitudinea utilizatorului. Este posibil ca produsele, serviciile și informațiile să nu fie disponibile în toate jurisdicțiile și sunt oferite de afiliați FTI și/sau distribuitorii acestora după cum permit legile și reglementările locale. Vă rugăm să consultați propriul consilier pentru mai multe informații cu privire la disponibilitatea produselor și serviciilor în jurisdicția dvs. 

Care sunt riscurile?

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.


1. Sursa: IMF World Economic Outlook, octombrie 2014. © Copyright International Monetary Fund.Toate drepturile rezervate.

2. Idem

3. Idem

4. Idem

5. Sursa: Central Statistics Office, India.

Categories: Perspective