Home > Guest Bloggers > Faceți cunoștință cu echipa mea: Dennis Lim

Faceți cunoștință cu echipa mea: Dennis Lim

septembrie 24, 2014

Când teritoriul tău cuprinde sute de țări de pe aproape fiecare continent și fus orar, importanța lucrului în echipă nu poate fi subestimată. Sunt foarte norocos că am sprijinul unei echipe extraordinare formată din peste 90 de profesioniști care fac parte din Grupul Templeton Emerging Markets, inclusiv 50 de analiști și manageri de portofoliu, care acoperă 18 piețe diferite și vorbesc 24 de limbi. Fără ei nu aș fi putut să realizez ceea ce am făcut până acum!

De mai bine de două decenii am avut plăcerea să lucrez cu Dennis Lim, care co-manageriază o parte dintre portofoliile noastre din piețele emergente și ale cărui responsabilități de cercetare cuprind piețele din Asia de Sud și companiile de telecomunicații din piețele emergente.

Probabil că ați citit unul dintre guest posturile de pe blog, din secțiunea “Aventurile în investiții în piețele emergente”, deci m-am gândit că ar trebui să-l cunoașteți mai bine. Vă invit să citiți un interviu scurt cu acest membru cheie al echipei mele.

Dennis Lim

Dennis Lim

Dennis Lim 

Senior Executive Vice President și Senior Managing Director      

Grupul Templeton Emerging Markets   

S-a alăturat Franklin Templeton în 1990

Dennis deține un Master la Universitatea din Wisconsin, Milwaukee și a absolvit Universitatea Națională din Singapore. A făcut parte din Asociația Managementul Investițiilor a Comitetului Executiv din Singapore și este membru al grupului de experți ai departamentului pentru afaceri comerciale al guvernului din Singapore. Vorbește fluent engleza, chineza și Bahasa Melayu.

Mark Mobius: Ce te-a atras către o carieră în managementul activelor, și al piețele emergente în mod special?

Dennis Lim: Locuiesc în Singapore care este în centrul Asiei de Sud-Est. Singapore a fost unul dintre așa numiții cei “Patru tigri” ai Asiei și în adolescență, prin anul 1970, am văzut toate schimbările extraordinare pe care creșterea economică le-a adus în Singapore. În 1980 am văzut semnele aceluiași lucru, nu doar în țările din regiune precum Indonezia, Thailanda și Malaezia, dar și în țările în curs de dezvoltare din toată lumea. Atunci a fost momentul când am decis să-mi fac o carieră în managementul activelor pentru că îmi permite să împărtășesc această creștere a piețelor emergente cu investitorii din întreaga lume.

Mark Mobius: Ai urmat masterul în Milwaukee, Wisconsin, chiar în inima Americii. Cum ai ajuns acolo, și cum te-a ajutat această experiență să-ți modelezi cariera? A existat un șoc cultural?

Dennis Lim: Două lucruri îmi vin în minte – “Happy Days” și Harley Davidsons! În adolescență obișnuiam să privesc “Happy Days” la televizor. “Happy Days” este despre viața unei familii care locuia în Vestul mijlociu al SUA. Îmi plăcea foarte mult unul dintre personaje “The Fonz.” Să conduci o Harley a devenit un vis. Mai târziu, am decis ca un master în SUA  să fie în topul listei mele, și mi-am dorit totodată să gust din viața din vestul mijlociu al Americii. A fost o experiență minunată.

Mark Mobius: Aria ta de expertiză include reglementări în construcții și necesitățile planificării urbanismului  în Singapore și în regiunea ASEAN (Regiunea Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei).

Dennis Lim: După ce mi-am luat licența la Universitatea Națională din Singapore, am lucrat pentru guvern, în cadrul Ministerului Dezvoltării Naționale din Singapore, unde am contribuit la reglementarea dezvoltării sectorului privat. Dezvoltarea urbană necesită viziune din partea planificatorilor urbani și unele dintre acestea trebuie să fie pe termen lung. Să înțelegi când și de ce sunt create și implementate anumite reglementăr mi-a oferit o imagine de ansamblu despre cum funcționează guvernul și cum politicile guvernamentale conduc la creștere economic.

Mark Mobius: Care este cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o de-a lungul carierei la Franklin Templeton?

Mark Mobius (stanga) cu Dennis Lim (dreapta)

Mark Mobius (stanga) cu Dennis Lim (dreapta)

Dennis Lim: Criza financiară din Asia din 1997 a fost o provocare foarte mare. Investitorii care au fost atrași de piețele emergente în 1990 au început să se întrebe cât de înțelept este să investească în această zonă și de viabilitatea piețelor emergente ca o clasă de active. Am pierdut foarte mult timp pentru a-i convinge pe investitori să continue să investească. Desigur, revenirea ulterioară a fost rapidă și puternică în acest caz; uneori îți ia mai mult să vezi o reacție într-o țară emergent sau într-un sector. De aceea, în mod obișnuit le reamintim investitorilor să gândească pe termen lung, așa cum o facem noi !

Mark Mobius: De ce ești cel mai mândru în acest moment ca și investitor în piețele emergente?

Dennis Lim: Când călătorim în țările emergente din lume, un lucru pe care îl observăm frecvent este creșterea veniturilor și îmbunătățirea nivelului de trai. Majoritatea oamenilor din piețele emergente au acces la apă potabilă, salubritate și îngrijiri medicale. Îmi place să-mi reamintesc că atunci când facem investiții în țările emergente, dincolo de scopul de a ne ajuta investitorii să realizeze venituri potențiale, ajutăm de asemenea să aducem dezvoltarea în multe zone sărace din lume.

Mark Mobius: Hai să ne întoarcem la momentul în care ne-am cunoscut, acum mai bine de 20 de ani. Poți să ne împărtășești o anecdotă despre acele moment în care am început să lucrăm împreună? Și este ceva la jobul tău sau la pițe care continuă să te ia prin surprindere?

Dennis Lim: Îmi amintesc foarte clar primele săptămâni ca angajat al Franklin Templeton. În primele săptămâni, mi-ai spus să merg la Hong Kong să petrec câteva zile cu echipa de acolo. Imi amintesc că am revenit acasă abia după 6 săptămâni! Am mers la Hong Kong, Luxembourg, Edinburgh, New York, Fort Lauderdale, și, apoi, am ajuns la Rio de Janeiro. Ziua începea la 7 dimineața și nu se încheia până la miezul nopții! Îmi amintesc cum rupeam multe, foarte multe pagini de fax din role, peste role ale faxurilor cu hârtie termică. În acele zile, nu existau email-uri. Mi-am pus întrebarea dacă voi supraviețui fizic cerințelor jobului. Cu siguranță am rezistat, pentru că de atunci, au trecut mai bine de 20 de ani. După mai bine de două decenii de “surprize,” am învățat să iau totul pas cu pas.

Mark Mobius: Ai vreun sfat pe care l-ai primit de-a lungul carierei de care încă ți cont și astăzi?

Dennis Lim: Da. Procesul de învățare nu se va încheia niciodată pentru că lumea este un loc atât de mare și este întotdeauna ceva nou în fiecare zi.

Mark Mobius: Poți să ne împărtășești niște realizări sau pasiuni din afara jobului care îți plac?

Dennis Lim: Nu este ușor să faci față unui job solicitant și unei vieți de familie. Simt că mi-am îndeplinit bine jobul de a-i îndruma pe cei doi copii ai mei. Ei sunt astăzi adulți responsabili.

Mark Mobius: După cum știți, am o Manga bazată pe experiențele mele. Bazat pe rolul tău în echipa noastră, care ar fi echivalentul personajului tău comic?

Dennis Lim in Thailanda

Dennis Lim in Thailanda

Dennis Lim: Echipa ta inițială era formată din patru analiști foarte vrednici care încercau să cucerească piețele emergente. Cred că “Țestoasele Ninja” ar fi cele mai apropiate. Tu, desigur, ai fi înțeleptul Sensei.

 

 

 

 

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius și ale lui Eddie Chow au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi în orice valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Datorită faptului că piețele și condițiile economice sunt supuse schimbărilor rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

 

Informații Legale Importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Preţurile acțiunilor fluctuează, uneori rapid şi dramatic, ca urmare a unor factori care afectează companiile individuale, anumite industrii sau sectoare sau condiţiile generale de piaţă.

 

Categories: Guest Bloggers