Home > Perspective > „Banking” pe BRICS

„Banking” pe BRICS

august 29, 2014

 

În iulie, liderii celor cinci state cu piețe emergente cunoscute sub denumirea de „BRICS” (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) s-au întâlnit în orașul brazilian Fortaleza și au anunțat crearea Noii Bănci de Dezvoltare (NBD).

În mod interesant și cu o semnificație aparte, anunțul a coincis cu cea de-a 70-a aniversare a acordului Bretton Woods, prin care au fost create atât Fondul Monetar Internațional (FMI), cât și Banca Mondială. Noua bancă BRICS ar putea oferi o alternativă de finanțare pentru ambele entități, cu un capital initial subscris de $50 de miliarde de dolari pentru finanțarea proiectelor de infrastructură și dezvoltare sustenabilă și $100 de miliarde de dolari într-un Aranjament de Rezervă Contingentă (CRA) pentru a oferi asistență membrilor care trec prin dificultăți financiare1. Oficialitățile au declarat că și-ar dori să demareze primele activități de împrumut în anul 2016.

În teorie, NBD s-ar putea dovedi destul de benefică pentru economia globală, însă rămâne de văzut cum va funcționa aceasta în practică. Statele Unite şi Europa au dominat în mare măsură conducerea Băncii Mondiale şi FMI, iar cei din lumea emergentă şi-au exprimat frustrarea faţă de lipsa unei reprezentări mai largi (inclusiv drepturi de vot). Deşi mult mai mică decât FMI sau Banca Mondială, NBD ar putea oferi un vehicul pentru acest tip de reprezentare. Şi realitatea este că multe ţări din întreaga lume sunt îngrijorate de poziţia dominantă a dolarului american ca monedă de rezervă şi ca monedă în care are loc cea mai mare parte a schimburilor comerciale. Această dominare pune Statele Unite într-o poziţie strategică, în special când vine vorba de sancţiuni, de actualitate în actuala criză Rusia – Ucraina.

Eu cred că impactul inițial al acestei noi bănci de dezvoltare pentru statele emergente este acela că multe state ar putea dobândi acces la o nouă sursă de finanțare pentru proiectele de infrastructură la care probabil nu ar fi avut acces altfel. Mai departe, pe măsură ce banca evoluează către o casă de clearing pentru comerţul în alte monede decât dolarul, ar putea exista gravitaţie spre preţuri în altă monedă în comerţul din pieţele emergente. Traderii şi investitorii vor trebui, probabil, să-şi regândească modelele de risc în ceea ce priveşte monedele.

În cazul în care ţările BRICS vor fi capabile să îşi alinieze scopurile, grupul, împreună cu noua sa bancă de dezvoltare, ar putea deveni foarte puternic în schimbarea peisajul financiar mondial. Desigur, marea întrebare este capacitatea lor de a realiza o unitate.

Capitalul pentru bancă va fi împărțit între cele cinci state participante, deși economiile acestor state sunt în mod evident diferite ca mărime, iar unele ar putea fi mai vulnerabile (sau dominante) decât altele în anumite momente. Acest lucru este important, deoarece statele mai bogate probabil vor fi mai dominante, iar faptul că China este cel mai mare deținător de rezerve valutare va fi un factor decisiv, în opinia mea. China va avea cea mai mare contribuție la CRA – $41 miliarde de dolari. Nu e deloc surprinzător că sediul băncii va fi în Shanghai. În comparație cu sistemul bancar global, începuturile acestei noi bănci sunt modeste, însă va trebui să fim atenți la evoluțiile ulterioare.

Vor putea aceste economii diferite să colaboreze într-o metodă unificată pentru a face din această inițiativă un succes pe termen lung? Aceasta este principala întrebare. Aceste economii sunt diferite, cu istorii diferite și culture diferite. Având în vedere că China este cea mai bogată dintre cele cinci, cred că fără îndoială vor exista îngrijorări ca aceasta să preia rolul dominant. La început, China şi India – primul preşedinte al băncii va fi indian – probabil vor juca cele mai importante roluri şi au potenţialul să preia majoritatea beneficiilor din succesul demersului. În timp, Rusia şi Brazilia pot deveni mai importante; primul președinte al Consiliului Guvernatorilor va fi din Rusia iar primul președinte al Consiliului de Administrație va fi din Brazilia. Centrul Regional NBD din Africa va fi deschisă în Africa de Sud în același timp cu sediul băncii, conform declarației celui de-al Șaselea Summit BRICS. Africa de Sud are cea mai bună infrastructură din toată Africa și are potențialul să conducă întregul continent spre un nou nivel de creștere.

Încă există chestiuni care vor trebui să fie clarificate pentru ca acest demers să fie unul de succes: în primul rând, ce monedă va fi dominant și ale cui obiective vor fi preluate de bancă în ceea ce privește politicile sale de împrumut. Rămâne de văzut dacă acest efort se va dovedi a fi o idee bună sau una rea. Dacă aceste state pot colabora pentru ca această bancă să fie de succes, multe alte piețe emergent ear putea prelua beneficiile.

Dacă vor fi fluxuri mai mari de fonduri către piețele emergente și în special către BRICS, eu cred că acest lucru va fi benefic pentru toate economiile lumii care au relații comerciale extensive cu acestea.

 

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius au exclusiv scopuri informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Deoarece condițiile de piață și cele economice sunt vulnerabile unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt prezentate conform datei postării și s-ar putea modifica fără anunțare prealabilă. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Ratele de schimb valutar ar putea fluctua semnificativ în decursul unor perioade scurte de timp și pot reduce câștigurile.

 


1. Sursă: Cel de-a Șaselea Summit BRICS, Declarația Fortaleza, iulie 2014.

Categories: Perspective