Home > History, Perspective > Vizitând peisajul investițional din Cehia

Vizitând peisajul investițional din Cehia

august 20, 2014

 

Împreună cu echipa mea am vizitat Europa Centrală și de Est în decursul acestei veri, iar călătoriile noastre ne-au dus recent în Cehia. Este o țară cu o istorie interesantă, iar din perspectiva noastră aceasta deține și o varietate de oportunități potențiale de investiții interesante. Este plină de turiști din toată lumea – am recunoscut atât limba coreană cât și mandarina vorbite pe străzile frumosului oraș Praga, iar în hotelul nostru era cazat un grup de turiști japonezi. Evident, aceștia au călătorit o distanță lungă pentru a ajunge acolo! Praga este o destinație atractivă nu numai din cauza istoriei sale, ci și datorită colecției de clădiri frumoase și arhitectură interesantă, un punct important de atracție pentru călători. Sunt numeroase stiluri arhitecturale, inclusiv Medieval, Art Deco, Beaux Arts, Baroc, Victorian și Modern extreme (cum ar fi Casa Dansatoare proiectată de Frank Gehry). Râul Vitava care traversează orașul este un punct de reper, iar împreună cu faimosul pod Carol, decorat cu statui ale sfinților în stil baroc, este un loc nemaipomenit din care se poate vedea Castelul Hradčany situat pe munte, deasupra orașului. 

Centrul vechi, biserica Sf. Nicolae

Centrul vechi, biserica Sf. Nicolae

Republica Cehă (în trecut parte a Cehoslovaciei) a trecut prin perioade de separare și unificare cu vecinii săi din regiune în decursul istoriei sale. Istoria modernă a Cehiei e strâns legată de pașnica „Revoluție de catifea,” care a înlăturat Partidul Comunist de la putere la finalul anului 1989 și care a inaugurat o eră democratică reînnoită și o economie de piață. În 1993, Cehoslovacia s-a separat printr-un „divorț de catifea” non-violent în ceea ce astăzi sunt Cehia și Slovacia.

Astăzi, populația Cehiei este de sub 11 milioane iar cea a Slovaciei este de aproximativ cinci milioane1. Cehia a beneficiat de pe urma integrării cu Uniunea Europeană (UE) – a devenit stat membru în 2004 – deși încă nu a adoptat euro ca monedă oficială. Cehii au relații strânse cu statul cu care se învecinează în vest, Germania; un sondaj de opinie realizat recent de către Camera de Comerț Cehă-Germană (ČNOPK) a arătat că Cehia este a doua cea mai atractivă țară pentru investitorii germani după Polonia, din 15 țări din Europa Centrală și de Est2. De fapt, 88% din investitorii germani ar alege din nou Cehia ca destinație pentru investițiile lor3. Acest lucru categoric mi-a stârnit interesul să aflu de ce!

Raul Vitava

Raul Vitava

Aceste legături cu Germania pot fi o sabie cu două tăișuri, deoarece perioadele de recesiune economică din Germania (precum cea din 2009) au avut un impact negative asupra sănătății economiei din Cehia. Cu toate acestea, în perioada mai recentă, puterea în Germania a fost un motor pozitiv, iar Fondul Monetar Internațional estimează că economia Cehiei va crește cu 1.9% în 2014 și 2.0% în 2015.4

 

Peisajul investițional

Desigur, vizita noastră în Cehia nu a fost una pur turistică; principalul scop al acestei vizite a fost să identificăm potențiale oportunități de investiții. Împreună cu echipa mea am vizitat una dintre cele mai mari companii de electricitate din Europa.

În prezent, compania este provocată de prețuri scăzute la energie, din cauza capacității de oferă excedentară în Germania și de scăderea prețurilor la cărbune care au restrâns prețurile energiei electrice în Europa Centrală. Piața de electricitate din Europa Centrală este acum din ce în ce mai integrată, iar energia electrică traversează frontierele liber, creând astfel o piață comună pentru electricitate.

De asemenea, ne-am întâlnit cu reprezentanții unei companii regionale de sport-gaming care operează și în Polonia. La fel ca și compania de energie electrică, aceștia se zbat pentru a găsi profituri stabile într-un domeniu competitiv. Aceștia ne-au spus că ei și competitorii lor au cerut autorităților locale din Polonia să acționeze împotriva operatorilor de gaming pe Internet offshore care nu sunt operatori licențiați și astfel nu plătesc taxele locale. Taxa pe gaming în Polonia este de 12% din câștigurile jucătorilor, fiind una dintre cele mai mari din lume. Acest lucru, desigur, reprezintă un dezavantaj competitiv semnificativ pentru companiile licentiate legal precum ale lor. Se estimează că mărimea pieței de pariuri sportive offshore ne-licențiate din Polonia este de nouă ori mai mare decât cea licențiată. Astfel, avantajul colectării de taxe de la piața offshore pentru Trezoreria Poloniei este evident.

În pofida acestor probleme, persoanele cu care ne-am întâlnit ne-au spus că afacerile au mers excelent pe durata Olimpiadei de Iarnă din 2014 din Rusia datorită popularității hockey-ului pe gheață în Cehia. De fapt, aceștia ne-au spus că hockey-ul pe gheață va fi probabil mai popular anul acesta decât fotbalul, ca urmare a faptului că Cehia nu s-a calificat la Campionatul Mondial din Brazilia.

Ulterior am vizitat o companie producătoare de fibră nețesută care e produsă din polipropilenă și e folosită în producția de scutece. I-am întrebat pe reprezentanții companiei cu care ne-am întâlnit cum ar putea deveni mai competitive în ceea ce e în esență o afacere de „comodități”. Aceștia ne-au spus că investesc mult timp și resurse pentru inovație și că lucrează împreună cu principalii lor clienți pentru a dezvolta noi tipuri de fibre.

Per total, ne-am bucurat de vizita noastră în Cehia și vom continua să căutăm oportunități potențiale acolo.

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius au exclusiv scopuri informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Deoarece condițiile de piață și cele economice sunt vulnerabile unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt prezentate conform datei postării și s-ar putea modifica fără anunțare prealabilă. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Ratele de schimb valutar ar putea fluctua semnificativ în decursul unor perioade scurte de timp și pot reduce câștigurile.

 


1. Source: CIA World Factbook, July 2014.

2. Source: Prague Post, July 9, 2014.

3. Ibid.

4. Source: IMF World Economic Outlook database, April 2014, © by International Monetary Fund.

 

Categories: History, Perspective