Home > Perspective > Vântul schimbării în climatul investițional din Arabia Saudită

Vântul schimbării în climatul investițional din Arabia Saudită

august 11, 2014

Vântul schimbării suflă în Arabia Saudită, purtând cu sine potențialul de a schimba în mod dramatic potențialul investițional de acolo. Unul dintre cele mai așteptate evenimente financiare din regiunea Orientului Mijlociu pare că s-ar putea realiza în viitorul apropiat – deschiderea pieței bursiere din Arabia Saudită către investitorii străini.

Originile religiei islamice pot fi găsite în Arabia Saudită, un loc în care Musulmanii din toată lumea caută refugiu spiritual în sfintele orașe Mecca și Medina. Țara a fost considerată de mulți ca fiind impenetrabilă în trecut datorită deșertului său uscat, dur, cu temperature extreme. Totuși, climatul investițional ar putea deveni mai ospitalier pentru investitorii străini dupa ce reglementatorul financiar al Regatului, Autoritatea Pieței de Capital (APC) din Riyadh, a anunțat că străinii vor putea cumpăra și vinde acțiuni pe indicele Tawadul All Share al Arabiei Saudite începând cu anul 2015. Până când această decizie istorică e implementată, investitorii din afara Consiliul de Cooperare în Golf (CCG), format din șase state, au acum doar acces indirect la piață – respectiv prin swap-uri și prin fonduri tranzacționate pe bursă.

Aderarea Arabiei Saudite la World Trade Organization (WTO) în 2005 a ajutat la punerea bazelor pentru deschiderea Regatului către investiții străine mai ample, încurajând guvernul Arabiei Saudite să continue să se angajeze la reforme economice și diversificare.

Din punctul meu de vedere, anunțul APC poate schimba jocul în regiune. Economia de $745 de miliarde de dolari a Arabiei Saudite eclipsează multe altele din regiune, iar piața sa este bine capitalizată și matură. Lichiditatea de tranzacționare pe piața bursieră din Arabia Saudită este cea mai ridicată din regiune, si Arabia Saudită are de asemenea cel mai puternic program de privatizări prin oferte publice inițiale (IPO) din regiune. Unii analiști speculează că Arabia Saudită ar putea dobândi clasificarea de piață emergentă din partea furnizorului de index MSCI în decursul următorilor doi ani, sărind peste clasificarea de „piață de frontieră” și atrăgând ca urmare interes additional din partea investitorilor.

Arabia Saudită este cel mai mare producător din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de petrol (OPEC). Petrolul a fost un motor uriaș pentru veniturile guvernamentale, precum și pentru PIB. Cu toate acestea, în opinia noastră economia saudită are multe de oferit investitorilor pe lângă bogăția sa în petrol. Am observat că managementul multor companii saudite este impresionant, iar nu doar în sectorul energetic. Noi favorizăm băncile, precum și companiile orientate spre consumatori, cum ar fi cele de comerț retail sau alimente și băuturi, care contribuie nu doar la piața din Arabia Saudită, ci și la piața extinsă din Orientul Mijlociu. Există numeroase oportunități potențiale în Arabia Saudită, în opinia noastră, și noi suntem nerăbdători să le descoperim. Ce e important pentru noi – în contextul entuziasmului din piață generat de știrea conform căreia investițiile străine directe probabil vor fi premise – este să găsim acțiuni la prețuri attractive de asemenea. Pe termen mediu, ne așteptăm ca interesul investitorilor străini și crească stabil în așteptarea includerii probabile a Arabiei Saudite în indicii globali. Totuși,  ar putea apărea excese speculative similare cu ce am observat în Emiratele Arabe Unite și în Qatar atunci când MSCI a anunțat că aceste piețe vor fi transferate de la statutul de piețe de frontieră la cel de piețe emergente, ambele dintre cele două state suferind corecții majore ulterior. Să sperăm că saudiții vor depune eforturi pentru a preveni acel gen de volatilitate în piață prin intermediul unui cadru adecvat pentru investitori și poate a unei integrări externe mai treptată.

Arabia Saudită a obținut un surplus fiscal și al contului curent semnificativ în 2013 ca urmare a veniturilor ridicate de pe urma petrolului – atât datorită producției cât și din cauza prețului. În ultimii ani au existat cheltuieli guvernamentale robuste pentru proiecte de diversificare a economiei și încurajare a creșterii economice. În opinia noastră, Arabia Saudită este într-o poziție puternică pentru a continua să cheltuiască, având în acest moment reserve valutare de peste 100% din PIB2. Rata de creștere a țării a fost impresionantă de asemenea; creșterea PIB-ului a fost de peste 6% în medie în ultimii patru ani, deși în 2014 ritmul creșterii pare a fi ușor mai încet3.

 

Provocări în Arabia Saudită

Deși climatul economic și investițional ni se pare a fi pozitiv, câțiva nori atârnă asupra țării, în special rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor. Vârsta medie a populației Arabiei Saudite este 26,44, iar în 2010 erau aproximativ 8,5 milioane de muncitori expatriați în economia saudită, aproape o treime din totalul populației5. Astfel se poate vedea de ce ocuparea forței de muncă a fost un subiect important printre localnicii țării. Autoritățile au încercat să abordeze această provocare; guvernul a ajutat la promovarea formării profesionale și a educației prin lansarea Universității de Știință și Tehnologie Regele Abdallah. În conversațiile pe care le-am avut în ultimii ani cu autoritățile din Arabia Saudită, pare că s-a pus accent suplimentar pe eforturile de formare și de angajare care vizează numeroasa sa populație de tineri, care în general nu dispun de abilitățile tehnice și de educație de care are nevoie sectorul privat. Pe termen scurt și mediu, o nepotrivire între rezultatele sistemului national de învățământ și cerințele sectorului privat ar putea continua.

În general, credem că este nevoie de mai multe locuri de muncă în sectorul privat; două treimi din cetățenii saudiți muncesc în sectorul public. Și, în opinia noastră, tinerii au nevoie de mai multe stimulente și de instruire pentru a lucra într-o varietate mai mare de joburi calificate de care are nevoie economia. Interesant, Ministerul Muncii din Regatul Arabiei Saudite a anunțat recent că a intrat în parteneriate cu Universitatea Harvard și cu Massachusetts Institute of Technology pentru a lansa un program de educație online în Arabia Saudită în această toamnă. Acest effort include un program pilot unic adresat femeilor saudite, tinerilor, persoanelor cu handicap și cetățenilor din comunitățile rurale, care au avut de multe ori acces restrâns la educație și oportunitățile de muncă.

Desigur, grijile geopolitice continuă să fie o problemă în regiune. Primăvara Arabă, un punct de presiune pentru unele state din Orientul Mijlociu, a văzut apeluri limitate la protest în Arabia Saudită. Acest lucru s-a datorat în parte consolidării economiei și creșterii generale a nivelului de trai, împreună cu popularitatea Regelui și a reformelor sale. Tensiuni mai recent în regiune nu au avut până acum un impact semnificativ asupra economiei Arabiei Saudite, cu excepția, posibil, a creării unei anumite volatilități a prețului petrolului.

Noi vedem Arabia Saudită ca un proxy bun pentru creștere în regiunea Golfului, și credem că creșterea interesului investitorilor pentru Arabia Saudită va avea probabil un efect de revărsare. Suntem optimiști că o creștere a investițiilor străine ar putea aduce beneficii de termen lung pentru țară și pentru regiune, și suntem entuziasmați cu privire la potențialele oportunități pe care acest eveniment de cotitură ni le-ar putea oferi nouă, ca investitori.

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius au exclusiv scopuri informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi într-o valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Deoarece condițiile de piață și cele economice sunt vulnerabile unor schimbări rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt prezentate conform datei postării și s-ar putea modifica fără anunțare prealabilă. Informația din acest material este redată conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil și nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, investiție sau strategie.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Ratele de schimb valutar ar putea fluctua semnificativ în decursul unor perioade scurte de timp și pot reduce câștigurile.

 


1. Sursă: CIA World Factbook, iulie 2014.

2. Sursă: Prague Post, 9 iulie, 2014.

3. Ibid.

4. Sursă: Baza de date IMF World Economic Outlook, aprilie 2014, © Fondul Monetar Internațional.

Categories: Perspective