Home > Perspective > Cât de mari sunt piețele emergente?

Cât de mari sunt piețele emergente?

iulie 8, 2014

Studii statistice asupa produsului intern brut (PIB) din pieţele emergente au fost în centrul atenției recent. La începutul lunii aprilie, schimbarea bazei de calcul a PIB-ului Nigeriei de către biroul statistic al ţării a condus la aproape dublarea PIB-ului publicat pentru 2013, propulsând Nigeria înaintea Africii de Sud ca cea mai mare economie de pe continentul african. Mai târziu în aceeași lună, Programul de Comparație Internațional (ICP), un organism mandatat de ONU lucrând sub auspiciile Băncii Mondiale, a anunţat o resetare a calculului mărimii relative a economiilor pe baza parității puterii de cumpărare (PPP). Aceste calcule au indicat, printre altele, că economia chineză ar putea fi aproape de dimensiunea economiei americane.1 În plus, calculele ICP au indicat faptul că India, mai degrabă decât Japonia, este cea de-a treia cea mai mare economie din lume, după Statele Unite şi China.2

Desigur, majoritatea oamenilor din Nigeria, China şi India nu au devenit instantaneu mai bogați ca urmare a acestor anunţuri, iar majoritatea oamenilor din Statele Unite, Japonia şi Africa de Sud probabil nu au devenit mai săraci. Cu toate acestea, vestea are o anumită importanță. Schimbarea din Nigeria a apărut deoarece calculele privind PIB-ul, bazate pe structura economiei în 1990, nu surprindeau valurile de dezvoltare economică în industrii ca telecomunicaţiile mobile şi serviciile de internet, industrii care abia existau pe atunci. Recalcularea pe o bază din 2010 în Nigeria a redat o imagine mult mai precisă a progresului înregistrat.

Calculul PPP urmărește să stabilească rate relative teoretice de schimb între ţări care ar permite cumpărarea aceluiaşi coş generic de bunuri cu o sumă dată de bani indiferent în ce loc din lume este cheltuită această sumă. Prin captarea impactului asupra veniturilor efective ale consumatorilor pe care îl au prețurile deseori mai mici ale bunurilor şi serviciilor netranzacționate care se găsesc în economiile cu salarii mici şi prin evitarea impactului fluctuațiilor cursului de schimb generate pe termen scurt de fluxurile de capital, credem că paritatea puterii de cumpărare oferă fără îndoială o imagine mai precisă a mărimii relative a diferitelor economii decât ratele de schimb ale pieţei. Calculele bazate pe PPP creditează pieţele emergente cu o cotă mult mai mare din produsul global total – aproape jumătate în 2011, comparativ cu mai puțin de o treime atunci când calculele se bazează pe cursurile de schimb ale pieței. Rusia, Brazilia, Indonezia şi Mexic, la fel ca India și China, se poziționează printre primele 12 economii ale lumii potrivit calculelor PPP. Credem că aceste revizuiri ar putea avea implicaţii asupra componenței principalelor instituții internaționale.

”Rusia, Brazilia, Indonezia şi Mexic, la fel ca India și China, se poziționează printre primele 12 economii ale lumii potrivit calculelor PPP. Credem că aceste revizuiri ar putea avea implicaţii asupra componenței principalelor instituții internaționale.” – Mark Mobius

Pentru noi ca investitori, noutatea PPP are, probabil, o importanță ușor mai mare decât schimbarea în privința Nigeriei. Ca investitori orientați spre fundamente, spre valoare, care analizează companiile la nivel individual, am fost conştienţi de dinamismul sectoarelor economice mai noi din Nigeria, astfel încât schimbarea în PIB-ul declarat a avut un impact redus asupra evaluării noastre a oportunităţilor de investiţii. Noi încorporăm calcule privind PPP în modelele noastre de analiză a investițiilor, întrucât pot furniza informații cu privire la subevaluarea sau supraevaluarea relativă a monedelor la cursurile de schimb ale pieței, care poate, la rândul său, influența competitivitatea afacerilor analizate. Cu monedele subevaluate potențial favorizând afacerile de export sau companiile cu mulți competitori străini, aceste informații pot influența evaluarea noastră privind potențialul de câștig pe termen mai lung și valori. Noile date de la ICP ar putea implica faptul că multe monede ale piețelor emergente sunt mai subevaluate decât am crezut anterior.

La sfârşitul zilei, cumpărăm şi vindem în dolari, rupii sau yuani reali, nu în monedele echivalente conform PPP, şi credem că ratele de schimb derivate din piaţă vor continua să influenţeze performanţa acțiunilor pe termen scurt şi mediu. Cu toate acestea, în opinia noastră, exerciţii cum ar fi calculul PPP, precum şi schimbarea bazei de calcul a PIB-ului Nigeriei, demonstrează progresele uriaşe care au fost făcute de pieţele emergente şi de frontieră în ultimii ani. Pentru toate acestea si din multe alte motive, credem că mulţi investitori internaţionali ar trebui să acorde o atenţie mai mare pieţelor emergente.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius și ale lui Eddie Chow au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi în orice valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Datorită faptului că piețele și condițiile economice sunt supuse schimbărilor rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Informații Legale Importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Preţurile acțiunilor fluctuează, uneori rapid şi dramatic, ca urmare a unor factori care afectează companiile individuale, anumite industrii sau sectoare sau condiţiile generale de piaţă.


1. Sursa: World Bank, The International Comparison Program (ICP), aprilie 2014.

2. Ibid.

Categories: Perspective