Home > Perspective > Update privind piețele emergente la mijlocul anului: ‘etapa revenirii’

Update privind piețele emergente la mijlocul anului: ‘etapa revenirii’

iunie 30, 2014

Aşa cum am spus de multe ori, investiția în pieţele emergente necesită răbdare, o perspectivă pe termen lung şi selecția atentă a acțiunilor. Cred ca multi investitori se concentrează prea mult pe termen scurt. Ca investitori pe termen lung, vedem accesele de volatilitate pe termen scurt ca momente oportune pentru a găsi potenţiale investiții avantajoase pentru portofoliile noastre şi am experimentat categoric acest scenariu în prima jumătate a anului. Sentimentul în pieţele emergente părea a fi la un nivel deosebit de scăzut la început de an, după un 2013 slab. Cum Rezerva Federală a SUA (Fed) a început reducerea programului său de relaxare cantitativă, par a se fi manifestat temeri privind apariția unui deficit de lichiditate, iar îngrijorarea legată de creşterea potenţial mai lentă a Chinei în acest an a înghețat planurile unor investitori. Știrile despre conflicte şi violenţe în ţări ca Ucraina, Turcia, Tailanda şi Nigeria au afectat, de asemenea, sentimentul general al investitorilor în prima jumătate a anului, împreună cu îndoielile cu privire la disponibilitatea Rusiei de a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă şi a Braziliei de a găzdui Campionatul Mondial. De cealaltă parte, piaţa indiană a văzut o renaştere post-electorală a speranței, economia Chinei nu a experimentat o aterizare dură, iar promovarea Qatarului şi a Emiratelor Arabe Unite de la statutul de piețe de frontieră la cel de pieţe emergente părea să alimenteze interesul investitorilor. Credem că pieţele emergente, în general, sunt în prezent  într-o fază ce ar putea fi clasificată ca una ” de recuperare” după subperformanţa din 2013, sub rezerva unor eventuale şocuri neaşteptate.

Noi credem că pentru un investitor pe pieţele emergente este important să analizeze imaginea de ansamblu. În ultimii 10 ani, au existat doar trei ani în care pieţele emergente au avut o performanță inferioară pieţelor dezvoltate, 2013 fiind un astfel de an.1 În prima jumătate din 2014, pieţele emergente au depăşit, în general, pieţele dezvoltate şi aş spune că suntem într-un moment favorabil din punctul de vedere al  revenirii piețelor în curs de dezvoltare. Şi credem că un număr de pieţe de frontieră, subcategoria chiar mai puţin dezvoltată a pieţelor emergente, arată deosebit de atractiv chiar acum.

Investitorii Observă Piețele Emergente

Credem că unele dintre temerile din jurul pieţelor emergente de anul trecut şi de la începutul acestui an par acum a se fi potolit. Dintr-o perspectivă a lichidității, Fed nu este unicul furnizor de lichiditate al lumii: Japonia a implementat propriul program de relaxare cantitativă, masa monetară a Chinei a crescut, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat recent un nou val de măsuri de stimulare. Este, de asemenea, important de remarcat faptul că, până în prezent, Fed nu și-a înăsprit brusc politica pentru a încetini o economie în supraîncălzire. Dimpotrivă, economia americană pare a se desprinde treptat de sistemul de susținere a vieții la care a fost conectată în timp ce politicile extraordinare din ultimii ani sunt retrase treptat.

Mulţi investitori din SUA au fost (şi încă mai sunt) subinvestiți pe pieţele emergente conform analizei noastre, dar am văzut recent o oarecare revenire a interesului. Bănuim că entuziasmul legat de piaţa americană care și-a revenit după criza financiară din 2007-2008 i-a determinat pe oameni să-și investească banii acolo şi sa-i păstreze acolo. Acum am vazut interes în diversificarea unora dintre active pe alte piețe. Acelaşi tip de dinamică în ceea ce privește investitorii pare a avea loc în Europa. După un tur recent în şapte ţări din Europa, am fost fericit să identific un interes crescut al investitorilor pentru pieţele emergente. Oamenii par a începe să-și diversifice puțin mai mult activele.

Experienţa Indoneziei ilustrează acest interes crescut al investitorilor la nivel mondial. După un declin abrupt atât al acţiunilor, cât și al rupiei anul trecut, rezervele valutare au crescut înapoi la peste 100 miliarde de dolari,3 rupia s-a apreciat și multe dintre acțiunile cel mai intens vândute în 2013 au înregistrat randamente pozitive până acum în acest an.4 Noi credem că astfel de performanţe pozitive ale multor pieţe emergente ar putea continua pe măsură ce înaintăm în a doua jumătate din 2014.

 Brazilia: De la Sport la Creștere Economică – și Schimbări Politice?

Au existat numeroase analize despre impactul evenimentelor sportive majore asupra economiei și pieței unei ţări. Actualii lideri ai Braziliei au fost criticați pentru larghețea cheltuielilor pentru organizarea Campionatului Mondial şi a Jocurilor Olimpice din 2016. Fără îndoială, Brazilia avea nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii, dar s-a dezbătut dacă resursele au fost canalizate în direcțiile potrivite, pentru motivele potrivite şi dacă vor fi, în cele din urmă, benefice economiei.

Un aspect esențial de luat în considerare este că, deși evenimentele sportive internaţionale nu pot da startul creşterii la care speră mulți pentru o ţară, ele pot oferi oamenilor o oportunitate pentru a demonstra lumii că sunt nemultumiti de guvernul lor. Am văzut asta în cazul Braziliei. Cred că previziunile de dezastru economic sau de haos la Campionatul Mondial sau la Jocurile Olimpice au fost depășite.

Experiența Braziliei în găzduirea unor evenimente sportive de înalt profil s-ar putea dovedi în cele din urmă un exemplu despre cum schimbarea poate fi accelerată atunci când vocea poporului se intensifică. Expansiunea internetului şi, mai important, a telefoanelor mobile şi smartphone-urilor, a jucat un rol important. Rămâne de vazut cum se va manifesta nemulțumirea populară la urne în timpul alegerilor generale din Brazilia din octombrie, dar vom urmări cu atenție acest eveniment. Noi credem că existența unei corelaţii inverse a acţiunilor braziliene cu popularitatea preşedintelui Rousseff demonstrează cum intervenția guvernelor populiste în piețe poate avea efect negativ asupra creșterii. În cazul în care partidul de opoziție câștigă alegerile viitoare, ar putea avea loc schimbări dramatice în bine, în special în zona de încurajare a spiritului antreprenorial. Dar chiar dacă guvernul actual rămâne la putere, oamenii solicită schimbarea, astfel încât cred că aceasta ar putea avea loc indiferent de rezultat.

 

“Un aspect esențial de luat în considerare este că, deși evenimentele sportive internaţionale nu pot da startul creşterii la care speră mulți pentru o ţară, ele pot oferi oamenilor o oportunitate pentru a demonstra lumii că sunt nemultumiti de guvernul lor. Am văzut asta în cazul Braziliei.”

Urmează o serie de evenimente electorale critice în pieţele emergente, care s-ar putea dovedi într-o destul de mare măsură revoluționare. În India, victoria răsunătoare a lui Narendra Modi a demonstrat într-o scurtă perioadă de timp cât de repede se pot schimba sentimentul şi preţurile acțiunilor. Credem că perspectivele de reformă pentru multe pieţe emergente sunt cele mai optimiste din ultimii ani. Conducerea Chinei sub Preşedintele Xi a semnalat intenția de a se angaja în reforme ample, iar în Indonezia, favoritul în cursa prezidenţială Joko Widodo a anunţat planuri ambiţioase de a reduce subvențiile şi de a creşte investiţiile. Acestea sunt doar câteva exemple.

Din punct de vedere al investiţiilor, utilizarea smartphone-urilor a avut un mare impact la nivel global, schimbând nu numai climatul politic, dar și cel al consumatorului. Cumpărăturile prin telefon, sistemele bancare şi de plată sunt acum la îndemâna indivizilor în pieţe în care cu doar câţiva ani în urmă majoritatea oamenilor nu aveau aproape nicio metodă de comunicare rapidă şi la scară largă. Impactul Internetului este incredibil, credem noi. Există bloggeri în pieţele emergente care vorbesc despre produse, comunităţi Facebook în pieţele emergente în care oamenii vând și cumpără unul de la altul, pentru a menționa doar câteva exemple. Cred că acest salt tehnologic are, de asemenea, potenţialul de a accelera creşterea în multe ţări care, în esenţă, nu trebuie să suporte costuri de restructurare sau chiar costuri cu construirea de magazine şi sucursale bancare din cărămidă şi mortar. Companiile pot ajunge acum la oameni în locuri îndepărtate în care n-ar fi ajuns niciodată înainte. Acest lucru este entuziasmant, dar nu înseamnă neapărat că ne concentrăm exclusiv pe sectorul de consum, unde evaluările ar putea fi ridicate în raport cu alte sectoare. Avem o abordare fără restricţii, în sensul că nu luăm decizii bazate pe o anumită referinţă şi putem obţine expunere indirectă prin intermediul acțiunilor bancare cu afaceri importante de microcreditare sau în sectorul industrial de transport, de exemplu.

Argumente pentru un Management Activ

Suntem manageri cu orientare spre valoare și cu o abordare bottom-up şi, prin urmare, cele mai importante pentru noi sunt fundamentele acțiunilor individuale, mai degrabă decât consideraţiile macroeconomice de tip top-down. Alocarea portofoliului nostru pe ţări şi pe sectoare este rezultatul procesului de selecție a acțiunilor. În consecinţă, putem găsi investiţii atractive la nivel global inclusiv în ţări în care fluxul de ştiri negative poate masca oportunităţile de pe piața de acțiuni. Dintr-o perspectivă globală, unele dintre cele mai interesante oportunităţi, credem noi, sunt în pieţele de frontieră. Acestea pot fi văzute ca fiind, în esenţă, următoarea generaţie de pieţe emergente şi includ ţări precum Nigeria, Arabia Saudită şi Vietnam, care au înregistrat o creştere bună.

Desigur, doar pentru că există creştere economică mare într-o ţară nu înseamnă că toate companiile din acea ţară vor înregistra o creştere mare. Și, indiscutabil, o companie puternică va avea oportunități pentru o evoluție mai bună într-o țară cu creștere economică ridicată decât într-o țară cu creștere redusă, dar acest lucru poate depinde de concurenţă şi de mulţi alţi factori.

Considerăm că tendinţele generale pozitive pe care le-am observat în pieţele emergente prin comparație cu pieţele dezvoltate includ rate de creştere mai mari, niveluri mai reduse ale datoriilor şi rezerve valutare mai mari. Acestea oferă un context macroeconomic potențial pozitiv, completat de consumul în plină expansiune.

Totuşi, volatilitatea pe termen scurt va rămâne, probabil, un aspect cu care vom continua să ne confruntăm până la finele lui 2014 şi mai departe. Din păcate, în unele cazuri, reacţia unor guverne va fi să adopte mai multe măsuri restrictive. Vor fi vești proaste în unele locuri şi vor fi companii care nu vor reuși. Trebuie să fim pregătiți pentru asta ca investitori – şi să fim pregătiţi să acționăm atunci când se ivește o oportunitate.

Aflați mai multe de la mine şi echipa mea globală despre de ce suntem optimiști în legătură cu perspectivele pe termen lung ale pieţelor emergente şi unde identificăm oportunităţi potenţiale în acest scurt video. http://bcove.me/pa5n3a2q

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius și ale lui Eddie Chow au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi în orice valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Datorită faptului că piețele și condițiile economice sunt supuse schimbărilor rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

 

Informații Legale Importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, instabilitate economică si evoluții politice. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Preţurile acțiunilor fluctuează, uneori rapid şi dramatic, ca urmare a unor factori care afectează companiile individuale, anumite industrii sau sectoare sau condiţiile generale de piaţă.


1. Sursa: MSCI. Conform indicilor MSCI Emerging Markets, MSCI Developed Markets și MSCI All-Country World. MSCI nu furnizează nicio garanție și nu realizează nicio reprezentare în mod express au implicit și nu va avea nicio obligație de nicio natură cu privire la orice date MSCI conținute aici. Datele MSCI nu pot fi redistribuite sau utilizate ca bază pentru alți indici sau alte valori mobiliare sau produse financiare. Acest raport nu este aprobat, revizuit sau realizat de MSCI.

2. Ibid.

3. Sursa: IMF, aprilie 2014. © International Monetary Fund, All Rights Reserved.

4. Sursa: Bloomberg LP. Indicele compozit al Jakarta Stock Exchange era cu 15% mai sus față de începutul anului în data de 23 iunie, 2014.

Categories: Perspective