Home > Perspective > Tensiunile din Thailanda și adaptabilitatea ei

Tensiunile din Thailanda și adaptabilitatea ei

mai 28, 2014

Impunerea legii marțiale în Thailanda în data de 20 mai a survenit după luni de proteste şi ameninţări cu violenţa între două tabere – grupul anti-guvernamental numit Comitetul Popular pentru Reforma Democratică (the People’s Democratic Reform Committee – PDRC), cunoscut sub denumirea de “tricourile galbene”, şi grupul pro-guvernamental numit Frontul Unit pentru Democraţie împotriva Dictaturii (the United Front for Democracy against Dictation – UDD), cunoscut ca “tricourile roșii”. PDRC a cerut guvernului să demisioneze pentru a deschide calea pentru un guvern ales. Acesta a promis să intensifice protestele până când îi vor fi satisfăcute cererile, în timp ce UDD şi guvernul au condamnat ultimatumul PDRC şi au insistat pe organizarea unor noi alegeri. Riscurile de confruntare şi violenţă erau în creștere – și aparent inevitabile.

Impunerea legii marţiale nu a fost o surpriză pentru noi, mai ales având în vedere precedentele Thailandei de intervenţie a armatei. Credem că legea marţială s-ar putea dovedi o soluţie temporară, întrucât împuternicește armata să preia controlul securității și siguranței ţării şi să prevină proactiv violenţa şi ciocnirile dintre cele două părţi. În opinia noastră, poporul thailandez va trebui să se reunească şi să convină asupra unei soluții coerente de compromis. Credem că se va ajunge în cele din urmă la o soluție, având în vedere natura flexibilă a acestei ţări.

Lovitura militară de stat din Thailanda a părut concepută pentru a scoate ţara din impasul politic în care a ajuns. Armata thailandeză are acum puterea de a numi un guvern care probabil va ajuta la reformarea țării, similar cu ceea ce s-a întâmplat în 2006. Desigur, trebuie să monitorizăm situaţia, în special în cee ace privește “tricourile roșii”, al cărui lider a fost acum detronat.

Thailanda trece în prezent prin schimbări dramatice, iar anunţarea recentă a unei lovituri militare de stat este o altă indicație a acestor schimbări. Aşa cum vedem noi lucrurile, partea bună este că, odată cu introducerea conducerii militare, mediul civil ar trebui să se stabilizeze, fără perturbări semnificative ale activităților normale ale companiilor. Acest lucru fiind spus, va trece destul de mult timp până la reintroducerea guvernării civile, iar acest lucru va necesita, probabil, revizuirea Constituţiei ţării, într-o manieră acceptabilă pentru toate părțile, precum şi o altă rundă de alegeri.

Investițiile noastre în Thailanda, precum toate investiţiile noastre, sunt realizate conform unei viziuni pe termen lung. Credem că factorii pozitivi ai creșterii pe termen lung rămân valabili pentru Thailanda, inclusiv sectorul de afaceri foarte competitiv şi investiţiile japoneze, precum şi potenţialul de creştere generat de intensificarea integrării regiunilor Thailandei, alături de pieţele vecine din Myanmar (cunoscută, de asemenea, ca Birmania), Cambodgia şi Laos, în sistemul economic global.

Prognoza privind Thailanda este pozitivă, în opinia noastră, având în vedere că investitorii străini direcți doresc stabilitate în ţară. Realitatea situaţiei, așa cum o vedem noi, este că un guvern ales pare dificil de obținut astăzi. În continuare va trebui să vedem ce guvern va fi instalat. În această perioadă, ne așteptăm la o oarecare volatilitate continuă a pieței pe termen scurt, dar nu ne așteptăm la întreruperi majore ale operaţiunilor companiilor existente.

Dintr-o perspectivă pe termen lung, credem că multe companii vor fi capabile să supravieţuiască şi să prospere în Thailanda. Avem credința că mințile mai lucide ar trebui să domine în timp, iar evoluțiile economice mai bune pe care le avea Thailanda înainte de lovitura de stat ar putea reveni, inclusiv creşterea veniturilor pe cap de locuitor. Thailanda are o clasă de mijloc numeroasă şi un grup de consumatori în creștere, ceea ce este de bun augur pentru viitorul economiei, în opinia noastră. Ca investitori, ne-am concentrat pe bunurile de consum şi pe servicii, inclusiv bănci și companii imobiliare, având în vedere că oamenii se mută la oraș şi au nevoie de locuinţe.

Credem că incertitudinile vor continua în Thailanda, ceea ce ar putea ține mulţi investitori la distanță până când va exista o mai mare claritate şi stabilitate în mediul politic. Turismul ar putea fi, de asemenea, afectat, în cazul în care tensiunile vor continua să crească. Cu toate acestea, nu credem că operaţiunile existente ale companiilor sunt susceptibile de a fi serios întrerupte şi am considera un potențial declin al pieței de acțiuni thailandeze ca fiind o oportunitate de a căuta, în mod selectiv, investiții bune pe acea piață. Multe corporaţii thailandeze au reuşit în trecut să reziste diferitelor accese de tensiune politică, chiar să prospere în pofida lor, dovedind puterea şi adaptabilitatea poporului thailandez.

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi în orice valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Datorită faptului că piețele și condițiile economice sunt supuse schimbărilor rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, incertitudine economică si politică. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul ridicat de volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Cursurile de schimb pot fluctua semnificativ pe perioade scurte de timp și pot reduce randamentele.

Categories: Perspective