Home > History, Perspective > Interese rusești

Interese rusești

mai 21, 2014

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina rămân relativ ridicate, și s-au revărsat și pe scena internațională. Lumea Vestică pare să fi fost prinsă pe picior greșit de reacția președintelui rus Putin la tulburările civile din Ucraina, care a dus la anexarea Crimeei de către Rusia și a evoluat într-o întrebare mai complexă legată de suveranitatea regională.
Situația rămâne fluidă, așadar e dificil de prezis exact care ar putea fi deznodământul. Totuși, având în vedere escalarea conflictului din Estul Ucrainei, nu anticipăm un final simplu și rapid la acest conflict.

Statele Unite au impus un număr de sancțiuni Rusiei și au adoptat o poziție mai strictă și mai dură decât Uniunea Europeană (UE) deoarece Europa are avea mai mult de suferit dacă ar face același lucru, în opinia noastră.

Vestul s-a abținut de la sancțiuni cu adevărat ”sectoriale” – aplicarea sancțiunilor asupra tuturor companiilor dintr-un sector industrial. Totuși, în cazul în care Rusia va interveni militar, ne așteptăm ca această poziție să se modifice. Sancțiunile sectoriale ar izola economia Rusiei de sistemul financiar global bazat pe dolarul american, dar ar fi extreme de dificil de implementat și ar putea cauza pagube colaterale economiilor vestice, în special zonei Euro. Sancțiunile sectoriale ar putea de asemenea pica în capcana lui Putin, mărindu-i controlul asupra oligarhilor și întreprinderilor acestora, rezultând în transferarea banilor de către oligarhi în afara controlului vestic, poate în China.

Ne-am putea imagina un acord prin care guvernul Ucrainean ar accepta un sistem federal care ar oferi zonelor vorbitoare de limba rusă din țară autonomie considerabilă.

Afacerile de ambele părți – Ucraina și Rusia – ar trebui să poată continua în pofida conflictului. Noi credem că există un flux considerabil al comerțului și investițiilor care nu va fi întrerupt, chiar și cu existența unor sancțiuni. Rusia este un furnizor important de petrol către Germania și Olanda în mod special, și de gaze naturale către vestul Europei în general. Perturbarea comerțului cu energie nu ar fi în interesul niciuneia dintre părți.

Opinia noastră a fost că finanțele Ucrainei, deși aflate sub presiune, vor fi probabil susținute de UE, Statele Unite și Banca Mondială. Există posibilitatea ca și Rusia să primească unele beneficii financiare, inclusiv contracte pentru gaze.

Noi investim în Rusia de mult timp, și am descoperit că acțiunile Rusești s-au demonstrat adeseori ca potențiale chilipiruri în diverse perioade de stres. În opinia noastră, acest lucru este cu atât mai adevărat astăzi. Acestea fiind spuse, credem că un discount abrupt al evaluărilor e necesar în Rusia având în vedere riscul geopolitic actual aferent investițiilor făcute acolo.

Noi am continuată să fim interesați de oportunitățile pe termen lung în companii individuale în Ucraina și Rusia și vom continua să monitorizăm situația. Orice decizie de investiții viitoare care va fi făcută în Rusia – precum în toate piețele în care investim – va fi făcută de jos în sus, pe o bază de la acțiune la acțiune rezultată în urma cercetării noastre interne, care include o evaluare a factorilor de risc și macroeconomici ai fiecărei acțiuni. Speranța noastră este că dacă va exista un deznodământ al conflictului dintre Rusia și Ucraina, acesta să poată reda o parte din încrederea investitorilor și să permită companiilor să continue să aibă afaceri în ambele țări.

 

Comentariile, opiniile si analizele Dr. Mobius au scopuri strict informationale si nu ar trebui sa fie considerate sfaturi individuale pentru investitii sau o recomandare de a investi in orice activ sau de a adopta o anumita strategie de investitii. Datorita faptului ca pietele si conditiile economice sunt supuse schimbarilor rapide, comentariile, opiniile si analizele sunt redate conform datei postarii si s-ar putea schimba fara anunt prealabil. Acest material nu se doreste a fi o analiza completa a fiecarui fapt referitor la orice tara, regiune, piata, industrie, investitie sau strategie.

Toate investitiile implica riscuri, inclusiv posibile pierderi financiare. Activele straine implica riscuri speciale, inclusiv fluctuatii valutare si incertitudini economice si politice. Investitiile in piete emergente implica riscuri sporite ca urmare a acelorasi factori, in plus fata de riscurile associate cu dimensiunea mai redusa a acestor piete, lichiditatea mai scazuta si lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care sa sprijine pietele de capital.

Categories: History, Perspective