Home > History, Perspective > Investitorii indieni se arată optimiști

Investitorii indieni se arată optimiști

aprilie 30, 2014

Aproximativ 800 milioane de votanți indieni se îndreaptă către urne luna aceasta într-un proces electoral care va dura câteva săptămâni. Bursa indiană de valori a reflectat recent optimismul pe care îl au investitorii în India. După o serie lungă de blocaje politice și ani de potențial neatins în această țară, suntem și noi optimiști.

Deși nu suntem în afacerea previziunilor electorale, aceste alegeri s-ar putea dovedi istorice pentru India. Partidul Congresului a dominat țara de când India și-a câștigat independența față de dominația colonială în 1947, dar există posibilitatea ca o schimbare fără precedent să aibă loc când se anunță rezultatele. O victorie a partidului condus de Narendra Modi, Bharatiya Janata (BJP), și a aliaților săi ar duce la preluarea puterii de către Alianța Democratică Națională (NDA) în centrul de influență al țării. Deși nu lipsite de controverse, realizările lui Modi în statul vestic Gujarat, unde a fost ministru-șef timp de 11 ani, au fost apreciate de mulți. Ultimele sondaje de opinie sugerează că oamenii din India își doresc acest gen de progres pentru restul țării.

Potrivit unui sondaj recent, realizat de Pew Research, cei mai mulți indieni s-au declarat nesatisfăcuți de felul în care au decurs lucrurile în țara lor și mai puțin de 30% erau satisfăcuți1. Această insatisfacție a cuprins toate generațiile, genurile și nivelurile de venit. Vom vedea cum se va manifesta această stare când se vor număra voturile. Interesant, în pofida nemulțumirii generale, sondajul Pew arată că majoritatea indienilor erau optimiști cu privire la perspectivele economiei. Acest rezultat pare să fie în consens cu așteptările ca ritmul de creștere a PIB-ului Indiei să fie mai mare decât în ultimii ani, fiind estimat la 5.4% pentru 2014 și la 6.4% pentru 2015.2

 

Mari așteptări în India

Investitorii indieni au fost în mod special optimiști în legătură cu perspectivele pieței lor de capital și cu propriile perspective financiare. Din Sondajul privind Sentimentul Investitorilor Globali din 2014 (GISS)3, realizat de Franklin Templeton, a reieșit că, dintre cele 22 de țări incluse în sondaj, investitorii din India erau cei mai optimiști în legătură cu perspectivele pieței lor locale, cu 82% dintre investitorii indieni anticipând că piața locală de acțiuni va fi pe plus în 2014. Dintre cei chestionați în GISS, peste jumătate dintre investitorii indieni au anunțat planuri de creștere a expunerii pe acțiunile domestice (indiene). Și, pentru al doilea an la rând, a reieșit că investitorii indieni erau cei mai optimiști în privința atingerii propriilor obiective financiare.

Ca investitori, cu siguranță sperăm ca aceste previziuni de piață să se adeverească, deși, în mod evident, nu există nicio garanție. Așa cum vedem noi lucrurile, esența problemelor din India este aceea că guvernul actual nu a acționat suficient de rapid în direcția reformelor pe care mulți le consideră necesare pentru a propulsa întreaga țară înainte. S-au observat progrese la nivel de state, dar nu la nivel național. În viziunea noastră, India are nevoie de reformă, pur și simplu: mai puțină corupție și mai multă acțiune. Aceasta nu este doar viziunea noastră. Potrivit sondajului Pew, peste 80% dintre indieni spun că politicienii și oamenii de afaceri corupți reprezintă o problemă majoră în India. Ei se plâng cu privire la blocajul politic care împiedică progresul în rezolvarea problemelor economice ale națiunii.

 

Două arii de reformă: birocrația și educația

Există două zone principale care credem că au nevoie de reformă. Prima este cea a barierelor în fața investițiilor străine în India, care sunt teribil de mari. Există un exces de birocrație. Formalitatea exagerată trebuie redusă. A doua este educația. Credem că nivelul de educație al întregii populații trebuie ridicat. Desigur, există universități deosebite și mulți oameni educați și bine pregătiți în India. Dar, în opinia noastră, există segmente de populație care ratează oportunitățile pe care le poate asigura educația, iar aceasta înseamnă că țara nu atinge potențialul complet al resurselor sale umane.

Ca investitori, ne concentrăm pe companii și industrii care utilizează sau beneficiază de capitalul intelectual imens al populației. Ne concentrăm pe companii care pot exporta, în esență, acest capital intelectual și care sunt mai puțin afectate de unele dintre barierele investiționale care au avut impact asupra altor industrii, precum cea minieră.

În opinia noastră, există cu siguranță o mulțime de aspecte pozitive în ceea ce privește India, care se pot dovedi de bun augur pentru viitorul său. Locuitorii săi au o rată de economisire relativ mare, populația sa tânără creează un tablou demografic pozitiv, cu o rată de dependență mai mică decât a multor altor țări dezvoltate, iar economia sa este destul de diversificată, cu un sector puternic al serviciilor. Clasa de mijloc din India are, de asemenea, potențialul de a crește în mod semnificativ, ceea ce înseamnă că țara ar putea deveni o piață și mai mare de consum. Având în vedere ratele actuale de creștere economică, în următorii 20 ani se estimează că  aproximativ 291 milioane de oameni vor ieși din sărăcie și vor trece în clasa de mijloc. Acest tip de creștere generează, de obicei, cheltuieli mai mari pentru bunuri și servicii de consum. De exemplu, telefonia mobilă a înregistrat o creștere exponențială în India.

 

O notă finală

Aș mai vrea să fac o singură precizare în legătură cu Sondajul privind Sentimentul Investitorilor Globali al Franklin Templeton. În mod interesant, peste jumătate dintre toți investitorii chestionați în toate țările și-au planificat să devină mai conservatori în acest an cu investițiile lor, în pofida faptului că aveau, în același timp, niște așteptări optimiste privind randamentele în acest an. Desigur, oamenii ar trebui să-și evalueze așteptările în lumina acțiunilor pe care le întreprind – aceasta se aplică vieții în general, nu doar investițiilor!

Doriți să mai vedeți ce au avut de spus respondenții noștri? Sondajul privind Sentimentul Investitorilor Globali al Franklin Templeton din 2014

 

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau o recomandare de a investi în orice activ sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Datorită faptului că piețele și condițiile economice sunt supuse schimbărilor rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibile pierderi financiare. Activele străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și incertitudini economice și politice. Investițiile în piețe emergente implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de capital.


1. Sursa: “Indians Reflect on Their Country and the World,” Pew Research Center, Washington, D.C. (martie 31, 2014).

2. Sursa: © by International Monetary Fund. “World Economic Outlook Update,” ianuarie 2014.

3. Sondajul Franklin Templeton din 2014, Global Investor Sentiment Survey, a fost realizat online de ORC International în ianuarie 2014. Sondajul a chestionat 11.113 investitori din 22 țări.

4.Sursa: “Indians Reflect on Their Country and the World,” Pew Research Center, Washington, D.C. (martie 31, 2014).

5. Sursa: McKinsey Global Institute, “Next Big Spenders: India’s Middle Class.” mai 2007. © 2014 McKinsey & Company.

 

Categories: History, Perspective