Home > Perspective > O abordare creativă pentru revitalizarea economiei Coreei de Sud

O abordare creativă pentru revitalizarea economiei Coreei de Sud

aprilie 24, 2014

Coreea de Sud a fost o țară interesant de urmărit de când Templeton a început să investească în piețele emergente în 1987. Această țară reprezintă una dintre marile povești de succes ale epocii moderne, ridicându-se dintr-o sărăcie extremă la finalul Războiului Coreean pentru a deveni un stat bogat, democratic și foarte dezvoltat din punct de vedere tehnologic. Cu toate acestea, noi credem că în ultimii anii au apărut indicii că metodele și structurile care au dat naștere perioadei de progres economic spectaculos au început să își piardă eficiența. 

Președintele Park Geun-Hye, fiica fostului președinte Park Chung Hee, care e văzut de mulți comentatori ca arhitectul sistemului actual, a lansat recent reforme pentru a revigora economia. În opinia noastră, principalele motoare ale creșterii Coreei de Sud de până în prezent au fost chaebol-urile, conglomerate industriale uriașe care sunt afaceri de familie, dar au legături strânse cu statul. Acestea s-au dovedit pricepute în utilizarea unei forțe de muncă în general bine-educate pentru a crea o mașinărie de export dinamică, implementând forța de muncă relativ ieftină în procese industriale din ce în ce mai complexe din punct de vedere tehnologic. Multe chaebol-uri încă au success, poziționându-se în fruntea clasamentului global în tehnologii precum smartphone-urile și semiconductoarele, dar demonstrând puncte forte mai tradiționale și în industrii precum construcția de nave și automobile. Totuși, dominanța chaebol-urilor a avut un cost semnificativ: un sector al serviciilor relativ înapoiat și subevaluat și o oarecare birocratizare a societății cu spațiu limitat pentru antreprenori, în opinia noastră. Cu toate acestea, dacă ai întreba părinții Sud-Coreeni ce carieră ar dori să urmeze copiii lor, răspunsul lor ar fi deseori un viitor într-un chaebol de top.

Activitatea antreprenorială este văzută de mulți ca fiind prea riscantă, iar eșecul e privit cu multă dezaprobare în Coreea de Sud, ceea ce, desigur, descurajează oamenii de la a-și încerca norocul cu o nouă afacere. Ratele creșterii economice odată formidabile ale Coreei de Sud au scăzut în ultimii ani, pe măsură ce economia s-a transformat dintr-una care utilizează tehnologiile existente pentru a-și alimenta creșterea într-una care le dă naștere, ceea ce poate duce la noi provocări și impedimente. În același timp, transferul forței de muncă din sectoarele neproductive către cele mai productive este în mare măsură finalizat.

Momentul încetinirii este nefericit, întrucât Coreea de Sud are una dintre forțele de lucru cu cel mai accelerat ritm de îmbătrânire, cu proporția pensionarilor estimată să crească puternic în următorii ani. Președintele Park încearcă să contracareze această eventualitate printr-un plan ambițios pe trei ani.

Unele măsuri sunt standard – folosirea creditelor cu dobânzi mici pentru a impulsiona construcțiile de case, de exemplu, este o practică obișnuită în multe economii. Problemele demografice care se întrezăresc sunt combătute prin inițiative de creștere a gradului de participare a forței de muncă prin îmbunătățirea accesului tinerilor la oportunitățile de angajare. Mai important, unele măsuri urmăresc să rezolve problema gradului scăzut de participare a femeilor din Coreea de Sud la piața muncii, unul dintre cele mai scăzute în rândul economiilor mari. Dacă măsurile vor duce la creșterea ratei generale de participare a forței de muncă, așa cum speră autoritățile, credem că problemele demografice ar fi considerabil ameliorate.

Unii comentatori și-au exprimat dezamăgirea față de lipsa măsurilor de reformă care să țintească în mod specific poziția privilegiată a chaebol-urilor. Totuși, o altă clasă de interese puternic înrădăcinate, companiile de stat din Coreea de Sud – aproape 300 de companii, inclusiv companii importante din sectoarele electricitate, petrol și gaze naturale – vor vedea măsuri mai hotărâte. Companiile de stat sunt cunoscute pentru productivitatea scăzută, personalul supradimensionat și salariile mari, iar statisticile recente sugerează că în ultima vreme au acumulat datorii într-un ritm accelerat. Câteva dintre cele mai mari companii de stat, inclusiv societăți de căi ferate și imobiliare supraîndatorate, au fost instruite să se pregătească și să prezinte planuri detaliate de reducere a datoriilor, inclusiv prin raționalizarea și vânzarea activelor care nu țin de activitatea de bază, precum și prin înghețarea plăților.

În opinia noastră, cel mai interesant element din planul pe trei ani al Coreei de Sud se regăsește în propunerile pentru ”economia creativă”, care includ o serie de măsuri de promovare a antreprenoriatului și de direcționare a fondurilor către companii de tip ”start-up”, cu accent pe proiectele care aplică punctele forte ale Coreei de Sud în tehnologiile de informații și comunicații în alte zone ale economiei. Măsuri precum scutiri de taxe pentru investitorii ”îngeri”, vize pentru antreprenorii străini, împrumuturi de stat și ”incubatoare” create special pentru a oferi facilități start-up-urilor din domeniul tehnologiilor avansate, toate au scopul de a netezi calea pentru lansarea de noi afaceri. O altă direcție a politicii de încurajare a antreprenoriatului este garanția de a reduce birocrația în servicii-cheie precum sănătate, educație, finanțe, turism și software.

Noi am identificat deja în Coreea de Sud o sursă atractivă de oportunități de investiții, atât prin afacerile de tip chaebol, cât și prin alte companii din domenii diverse, precum sănătate și retail. În opinia noastră, inițiativele doamnei președinte Park ar putea duce la creșterea numărului de astfel de oportunități atractive de investiții. Credem că următorii câțiva ani ar putea fi interesanți pentru cei care investesc sau sunt interesați să investească în Coreea de Sud.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau o recomandare de a investi în orice activ sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Datorită faptului că piețele și condițiile economice sunt supuse schimbărilor rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

 

Categories: Perspective