Home > Perspective > Costul economic al înclinației braziliene de a cheltui

Costul economic al înclinației braziliene de a cheltui

aprilie 10, 2014

Brazilia s-a lansat într-o serie de cheltuieli în ultimii ani care, din pacate, nu a generat o creștere însemnată și a avut consecințe economice negative. În plus față de cheltuielile generoase pentru pregătirea Campionatului Mondial din această vară și a Jocurilor Olimpice din 2016, producătorul național de petrol din Brazilia a angajat miliarde de dolari pentru explorări costisitoare offshore, producție și dezvoltare. Au fost angajte resurse și în alte proiecte enorme, inclusiv o mare uzină petrochimică, precum și în diverse programe sociale în beneficiul populației cu venituri mai reduse. Brazilia se va confrunta în mod clar cu unele dificultăți, dar credem că eforturi însemnate de reformă care să permită investițiile din partea sectorului privat ar putea ajuta țara să revină pe o direcție mai bună și ar reduce presiunea pe resursele guvernamentale.

Situația Braziliei a devenit atât de critică încât agenția de rating Standard and Poor’s a redus recent ratingul de credit al țării de la BBB la BBB-, cel mai scăzut nivel din categoria activelor recomandate pentru investiții, reflectând deteriorarea poziției fiscale a guvernului și o lipsă de încredere în managementul economic al acestuia. Anunțul pare să fi crescut presiunea asupra guvernului brazilian de a-și face ordine în plan fiscal. După reducerea calificativului, departamentul fiscal a anunțat că guvernul lua în calcul creșterea impozitelor pentru a îmbunătăți veniturile fiscale sub așteptări.

În februarie, ministrul brazilian de finanțe, Guido Mantega, a promis să diminueze cheltuielile publice cu 18 miliarde dolari SUA până la finele anului. Cu toate acestea, el a furnizat puține detalii în legătură cu modul în care intenționează să o facă. Cei mai mulți observatori (inclusiv noi) sunt de părere că reducerea cheltuielilor guvernamentale ar fi dificilă, dacă nu imposibilă pe termen scurt, având în vedere apropierea alegerilor prezidențiale din octombrie.

Creșterea economică a Braziliei (2.3% în 2013, aceeași cifră fiind previzionată pentru 20141) nu este suficient de rapidă pentru a genera capitalul necesar în infrastructură și servicii sociale pentru populația tânără din această țară. Băncile controlate de stat au acordat credite într-un ritm alert, dar o mare parte dintre acestea nu au fost acordate în condiții prudențiale, în opinia noastră, și ar putea conduce la creșterea creditelor neperformante. Unii observatori cred că guvernul ar putea fi nevoit să injecteze mai mult capital în aceste bănci. Aceasta, desigur, ar putea duce la creșterea ponderii datoriilor guvernamentale în PIB.

Reforma este esențială, dar a fost prea înceată având în vedere că procesul de luare a deciziilor politice în Brazilia necesită acordul unei majoritati largi și mult timp pentru negocieri, în opinia noastră. Unele reforme necesită modificarea constituției braziliene, iar aceasta reclamă aprobarea prin două voturi cu majoritate absolută în fiecare dintre camerele Congresului, care nu sunt ușor de obținut având în vedere diferențele mari între diversele grupuri de interese din această țară vastă.

 

Pendulul opiniei populare

În 2013, au avut loc demonstrații într-o serie de orașe braziliene împotriva creșterii tarifelor de transport urban, corupției și infrastructurii precare. Până atunci, guvernul brazilian se bucurase de o popularitate ridicată datorită nivelului redus al șomajului și unei serii de programe populiste. La începutul lui 2013, presedintele Dilma Rousseff se bucura de o sustinere mare din partea a aproximativ 70% din populație, care a scăzut însă la 30% spre finele anului. În pofida declinului în popularitate, o opoziție divizată ar putea împărți diferența și i-ar putea astfel asigura victoria în octombrie lui Rousseff.

Având în vedere creșterea îndatorării guvernului brazilian, e nevoie de capital din partea sectorului privat pentru a dezvolta infrastructura țării. Planurile actuale prevăd acordarea unui număr mare de concesiuni către sectorul privat pentru autostrăzi, căi ferate, aeroporturi internaționale și alte servicii. Jocurile Olimpice din 2016 forțează guvernul să se miște mai repede. Managementul efficient și modernizarea aeroporturilor sunt urgent necesare pentru a permite traficul milioanelor de turiști asteptati. Spre finele lui 2013, am fost încântat să aud că managementul ineficientului aeroport Rio de Janeiro urma să fie încredințat unei companii din Singapore. Alte astfel de contracte și concesiuni au fost acordate și în alte domenii.

 

Carnavalul – criza de locuințe din Brazilia

 Eu și echipa mea am călătorit în Brazilia la începutul lunii martie, iar prima noastră destinație a fost Rio de Janeiro, magnetul care atrage milioane de persoane în perioada Carnavalului, sărbătoare care are loc înainte de începutul Postului Mare creștinesc. În timp ce mulți localnici părăsesc orașul pentru a se îndepărta de zgomot și de blocajele din trafic, alți oameni din toată țara și din alte părți ale lumii sosesc pentru o săptămână de distracție și spectacole. Balul Carnavalului de la emblematicul hotel Copacabana Palace din centrul plajei Copacabana dă startul sărbătorilor care continuă până la primele ore ale dimineții. Apoi acțiunea se mută pe Sambodromo, o șosea de un kilometru pe care sunt aliniate loje și tribune pentru 80.000 de spectatori, unde ”școli” din diverse regiuni se întrec în care alegorice, toboșari și muzică într-o procesiune impresionantă. Afară, pe străzile din Rio, în cartiere din tot orașul, grupuri formate din sute și chiar mii de petrecăreți se adună pentru a bea și a dansa pe muzica propriilor lor trupe de samba. Desigur, aceasta rezultă în numeroase străzi aglomerate și zgomot cu echipajele de salubrizare ale orașului în salopetele lor portocalii și cu mături mari muncind non-stop pentru a curăța murdăria. Deoarece mulți dintre ei se consideră prost plătiți, sindicatele lor consideră Carnavalul ca fiind o perioadă oportună pentru a cere salarii mai mari, proces la care am asistat într-un district unde un echipaj numeros a refuzat să muncească. Din fericire, disputa a fost rezolvată în urma negocierilor cu autoritățile locale, înțeleg că, în acel caz, prin promisiuni de majorare a salariilor.

Mergând cu mașina pe o stradă de lângă plaja din Ipanema, unde s-a născut faimosul cântec ”Fata din Ipanema”, am putut vedea mahalalele (favelas) de pe coastele munților dinspre plajă. M-am întors către șoferul taxiului în care eram și am comentat că oamenii care locuiau în acele căsuțe de pe coasta muntelui aveau parte de o priveliște incredibilă și că era păcat că atât de mulți dintre ei nu aveau drept de proprietate asupra terenului. Dacă ar fi avut, și-ar fi putut îmbunătăți șansele în viață, iar cu prețurile imobiliare în creștere, ar fi putut chiar să vândă terenul pentru bani frumoși cândva. Am fost încântat să aud că un program guvernamental prin care se acordau titluri de proprietate oamenilor care locuiau în favelas progresa.

Cred că programul privind proprietatea este foarte important, deoarece acordarea dreptului de proprietate poate de asemenea debloca fonduri pentru modernizarea casele și cartierelor. Mau multe surse media arată că în comunitățile favelas din Rio peste 100.000, sau aproximativ 23%, din gospodării sunt în curs de a obține titluri legale de proprietate.2 Acest proces este complicat și implică o mulțime de departamente ale guvernului, însă există speranță, iar articolele din presa braziliană împărtășesc visele locuitorilor din favelas care speră că, într-o bună zi, vor deveni proprietarii de drept ai caselor în care locuiesc. Prețurile imobiliare au explodat în Rio, în general, și în unele cazuri costurile locuințelor s-au dublat în decursul ultimilor trei ani. Actele de proprietate conferă dreptul asupra unor active a căror valoare ar putea crește, dar și permit locatarilor să aibă domicilii recunoscute oficial de către tribunale și bănci, ceea ce poate contribui la obținerea de  împrumuturi.

În plus, se iau în prezent măsuri împotriva criminalității din favelas și rata criminalității e în scădere. Poliția a înființat secții noi în favelas în loc să efectueze doar raiduri asupra traficanților de arme și droguri din aceste cartiere, iar noul program a crescut siguranța celor care locuiesc în zonă.

Legat de ceea ce se întâmplă în mahalalele din Rio este și programul guvernamental ”Minha Casa, Minha Vida” (”Casa Mea, Viața Mea”) lansat în anul 2009. Programul a fost promovat ca o modalitate de a oferi locuințe milioanelor de familii care altfel nu și le-ar fi permis. Se estimează că șapte milioane de familii locuiesc în condiții sub nivelul optim, iar scopul programului a fost de a construi un milion de locuințe noi pentru aceste familii până în 2016. Acest scop a fost deja depășit și extins, având un cost ridicat de ordinul zecilor de miliarde de dolari. Banca guvernamentală Caixa Econômica Federal, controlată în mod direct de către Ministerul de Finanțe, acordă credite cu dobândă redusă proprietarilor de terenuri, iar o proporție semnificativă a acestora ajunge în favelas.

De asemenea, programul include un număr de firme din sectorul privat care lucrează pentru a satisface nevoia de locuințe a țării. Ne-am întâlnit cu directorul unei companii care operează în fiecare etapă a procesului tipic de dezvoltare a locuințelor low-cost, inclusiv achiziția terenului, dezvoltarea, construcția și vânzarea. Compania oferă în toate orașele în care operează două produse adresate clienților cu venituri mici: unități cu suprafețe utile cuprinse între 40 și 55 metri pătrați cu un preț de vânzare sub 100.000 reali brazilieni (Rs) (aproximativ 45.000 – 46.000 dolari) și o altă ofertă de unități cu suprafețe utile între 42 și 70 metri pătrați cu prețuri cuprinse între 70.000 și 140.000 reali (între 32.000 dolari și 64.000 dolari). Cererea e semnificativă, iar conducerea companiei era de părere că în Brazilia companiile produceau mult mai puțin decât putea absorbi piața.

Un alt dezvoltator imobiliar pe care l-am vizitat era implicat în finalizarea și vânzarea unei largi varietăți de proiecte rezidențiale adresate în primul rând clienților cu venituri ridicate și medii-spre-ridicate, însă începuse să intre mai agresiv pe piața locuințelor ieftine. În ansamblu, am fost încurajați de expansiunea proiectelor rezidențiale din Brazilia.

Desigur, achiziția unei locuințe necesită de obicei finanțare. Există o temere că expansiunea creditelor ipotecare, în special prin finanțările acordate de băncile de stat, ar putea deveni o povară pentru unele familii. Serviciul datoriei gospodăriilor braziliene reprezintă în prezent peste 40% din venituri; ratele ipotecare reprezintă în acest moment aproximativ o treime din serviciul acestor datorii3 – însă acest procentaj e în creștere ca o urmare a programelor sponsorizate de guvern.

Mark Mobius in Brazilia

Mark Mobius in Brazilia

Ca investitori în Brazilia, facem un pas înapoi să ne uităm la perspectivele pe termen lung ale țării și ne-am axat mai mult pe povestea consumatorilor decât pe cea politică. Credem că multe companii orientate către consumator ar putea continua să performeze la nivel individual, ceea ce face analiza de tip ”bottom-up” și managementul activ esențiale, în opinia noastră. Sectorul imobiliar din Brazilia este doar un exemplu.

Admitem provocările Braziliei din prezent, precum și îngrijorarea că Brazilia s-ar putea chiar îndrepta spre o recesiune, cu riscuri legate de cheltuielile de consum și de capital. Tensiunile s-ar putea intensifica în cazul în care guvernul brazilian ar crește impozitele în contextul unei vulnerabilități economice și sociale. Avem speranța că numeroasele resurse pozitive și potențialul pe care noi credem că Brazilia le are se vor întoarce în prim plan, iar evenimentele sportive proeminente din viitorul apropiat vor ajuta și mai mult la impulsionarea reformelor, a investițiilor și a creșterii în Brazilia.

 

Comentariile, opiniile și analizele Dr. Mobius au scopuri strict informaționale și nu ar trebui să fie considerate sfaturi individuale pentru investiții sau recomandări de a investi în orice valoare mobiliară sau de a adopta o anumită strategie de investiții. Datorită faptului că piețele și condițiile economice sunt supuse schimbărilor rapide, comentariile, opiniile și analizele sunt redate conform datei postării și s-ar putea schimba fără anunț prealabil. Acest material nu se dorește a fi o analiză completă a fiecarui fapt material referitor la orice țară, regiune, piață, industrie, investiție sau strategie.

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare, incertitudine economică si politică. Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul ridicat de volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră.


1. Sursa: IMF World Economic Outlook, ianuarie 2014. Copyright © 2014 Fondul Monetar Internațional. Toate drepturile rezervate.

2. Decembrie 2013.

3. Sursa: Banco Central do Brasil, martie 2014.

 

Categories: Perspective