Home > Perspective > Raspunsuri intrebari cititori

Raspunsuri intrebari cititori

martie 20, 2014

Chiar daca la nivel global pietele de actiuni au intampinat unele dificultati in 2014, sunt in continuare convins de potentialul pe care il au pietele emergente si continuu calatoria in jurul lumii in cautare de potentiale oportunitati. Desi nu pot raspunde intotdeauna in mod

direct fiecareia dintre intrebarile voastre, ma bucura si apreciez reactiile cititorilor si celor care mă urmăresc. Iata raspunsurile mele la cateva dintre intrebarile voastre recente.

I: Sunt interesat sa aflu opinia dvs. cu privire la perspectivele Americii Latine. John, Elvetia (via LinkedIn)

R: Guvernul Braziliei s-a indreptat in unele cazuri intr-o directie pe care o consideram usor nelinistitoare, in special efortul de a revendica impozitele restante de acum cativa ani. Avand in vedere unele ingrijorari din piata in legatura cu finantele publice si angajamentul guvernului de a controla cheltuielile, aparenta incasare silita a impozitelor risca sa risipeasca optimismul investitorilor alimentat de Campionatul Mondial FIFA, care va avea loc in Brazilia anul acesta si Jocurile Olimpice de Vara din 2016. Anticipam ca influxul de circa 600.000 turisti la Campionatul Mondial ar putea aduce beneficii Braziliei printr-o impulsionare imediata a afacerilor (precum berarii sau hoteluri), precum si prin avantajele pe termen mai lung decurgand din investitiile substantiale in infrastructura.

In Mexic, credem ca recentul program de reforma va fi probabil foarte benefic pe termen lung. De exemplu, reforma politicii energetice a Mexicului va fi probabil foarte semnificativa odata ce noile reglementari, mai prietenoase cu piata, devin mai clare, dar investitorii vor astepta probabil confirmarea detaliilor inainte de a actiona. Intre timp, pietele andine ale Peru si Chile sunt expuse la volatilitatea preturilor marfurilor, dar credem ca aceasta poate fi contracarata de costurile relativ reduse ale productiei miniere din Peru si Chile si de predominanta cuprului in aceste regiuni, un metal industrial esential cu caracteristici relativ stabile ale cererii. In plus, pe ambele piete are loc dezvoltarea continua a populatiilor care sunt mari consumatoare, ceea ce ar putea oferi o optica alternativa interesanta privind oportunitati de investitii in afara sectorului resurselor naturale.

I: Cum evaluati riscul de a investi in Georgia care sa reflecte interesele geopolitice ale Rusiei? Alexander, Canada (via LinkedIn)

R: Credem ca noii lideri ai Georgiei sunt destul de realisti in ceea ce priveste nevoia de a avea relatii bune cu Rusia in paralel cu apartenenta la Europa si miscarea pe orbita europeana. De la castigarea independentei, liderii Georgiei au redus substantial coruptia si au asezat serviciile publice pe baze mai solide. In rpezent, tara se claseaza printre cele mai sigure locuri din lume pentru afaceri, potrivit studiului “Usurinta de a face afaceri” realizat de Banca Mondiala, care a plasat Georgia pe locul 8 din 189 de tari in 2013, un salt dramatic fata de locul 133 ocupat in 20051.

I: Cum reduceti fluctuatiile valutare dramatice din portofoliile dvs? Utilizati active forte? Robert (via LinkedIn)

R: Incercam sa folosim fluctuatiile valutare in folosul nostru. De exemplu, daca o companie este exportatoare si are costurile in moneda locala, dar incaseaza exporturile in dolari SUA sau in alte valute, am putea incerca sa profitam de orice depreciere a monedei locale, prin cumpararea mai multor actiuni in astfel de companii

Am putea folosi ceea ce se numeste “protectie naturala”, prin evaluarea valutelor dintr-o perspectiva pe termen lung, pe baza paritatii puterii de cumparare, care este ajustarea necesara a cursurilor valutare intre tari, astfel incat acestea sa fie echivalente cu puterea de cumparare a valutei. Ulterior evaluam individual companiile bazandu-ne pe aceasta analiza. Prin urmare, nu folosim in mod obisnuit instrumente derivate ca instrumente de hedging. Un portofoliu obisnuit contine mai mult de 20 de valute si, pentru valutele unde exista instrumente derivate pentru acoperirea riscului, operatiunile de hedging costa de obicei la fel de mult ca insasi deprecierea asteptata. De asemenea, pentru multe dintre monedele minore din pietele emergente pur si simplu nu exista instrumente derivate pentru acoperirea riscului. Analizam atent toate valutele din toate tarile in care investim alaturi de un economist care, impreuna cu un analist al fiecarei tari, emite prognozele valutare. Aceasta prognoza este folosita apoi in analizele fiecarui model realizat de fiecare analist.

A existat cu siguranta o mare volatilitate pe piata valutara. Unele monede s-au apreciat fata de dolar, in vreme ce altele s-au depreciat. Luam in calcul impactul valutar in evaluarea companiilor in care investim. In multe situatii, o depreciere valutara ar putea avea un impact pozitiv destul de mare pentru anumite companii la nivel individual. De exemplu, o depreciere a rupiei indiene a fost benefica pentru unele companii de externalizare IT din India, avand in vedere ca veniturile lor tind sa fie in valute straine precum dolari sau euro, iar costurile sunt in rupii. In consecinta, pretul actiunilor acestor companii s-a apreciat in dolari. Asadar, intreaga noastra abordare valutara consta in evaluarea monedelor prin prisma impactului pe care il au asupra actiunilor companiilor la nivel individual si in luarea deciziilor tinand cont de dinamica impactului potential.

I: Puteti sa ne prezentati opiniile dvs. privind Polonia? Scott, SUA (via LinkedIn)

R: Polonia se afla in mijlocul Europei, fiind pozitionata strategic intre Rusia si Europa Occidentala. Cu o populatie de 38 milioane de locuitori2, tara are o piata interna de consum mare si forta de munca puternica. S-ar putea sa va surprinda faptul ca Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care a evitat recesiunea in timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009. In timp ce cresterea economiei a incetinit de atunci din cauza crizei din Zona Euro, in opinia noastra semnele de revenire sunt evidente.

Germania, cel mai mare partener commercial al Poloniei, a beneficiat ca urmare a cererii interne puternice, cresterii productiei industriei prelucratoare si evolutiilor pozitive din ultimul an din cadrul economiei europene. Generand mai mult de 25% din exporturile si importurile Poloniei, cresterea economiei germane are deja un impact pozitiv asupra economiei Poloniei. Pentru a stimula economia, Banca Nationala a Poloniei a redus dobanda de politica monetara cu 2.25% din noiembrie 2012 pana in iulie 2013.O revenire a cererii din partea principalelor piete de export si dobanzile la niveluri minime record par sa indice in prezent o revenire a cresterii PIB-ului polonez de la nivelul minim din 2013. Se estimeaza o crestere a PIB-ului de la 1,3% in 2013 la 2.4% in 2014 si Ia 3.3% pana in 20173.

Mai mult, Polonia concureaza cu success pe piata externalizarilor de servicii cu tari ca India datortia fortei de munca educate. Acestea includ companii financiare si cu activitati legate de consum. Pe termen lung, ne asteptam ca Polonia sa poata beneficia si de procesul de relocare a fabricilor din Europa Occidentala in Europa de Est. Aceste tendinte pe termen lung ar putea conduce la crearea de noi locuri de munca si cresterea puternica a cererii interne, ceea ce, in schimb, accentueaza cresterea economica.

I: Ati mentionat ca reducerea treptata a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala ar putea avea un impact mai redus asupra Emiratelor Arabe Unite (EAU) datorita cursului de schimb fix. Este aceasta afirmatie valabila si pentru Hong Kong sau alte piete emergente? @micchoo via Twitter

R: Da, credem ca se aplica Hong Kong-ului si altor tari care si-au fixat cursurile de schimb fata de dolar. Totusi, este important de notat ca sentimental global general este influentat de declaratiile si actiunie Fed, astfel ca discutia privind reducerea treptata a avut tendinta sa determine investitorii sa paraseasca pietele de obligatiuni in moneda locala in favoarea titlurilor de stat americane, cel putin pe termen scurt.

I: Este posibil ca EAU/Dubai sa devina un jucator principal in relatiile internationale in anii urmatori? Bart, Olanda (via LinkedIn)

R: Cred intr-adevar ca EAU pot fi un jucator important in plan international. EAU au beneficiat de imbunatatirea datelor economice locale si de perspectiva cresterii fluxurilor comerciale internationale prin portul din Dubai. Decizia recenta de organizare a World Expo 2020 de catre Dubai este de asteptat sa asigure un impuls suplimentar unei piete imobiliare deja puternice. Cel mai important aspect este faptul ca in Dubai nu exista in prezent impozit pe profit sau venituri. Acest fapt atrage o multime de investitori.

I: Puteti sa ne prezentati opinia dvs. actuala asupra economiei Turciei? @nusybaba via Twitter

R: Din pacate, multi investitori si-au pierdut increderea in Turcia anul acesta. Reducerea treptata a programului de relaxare cantitativa a Rezervei Federale si impactul potential al acesteia asupra deficitului de cont current semnificativ al Turciei, impreuna cu o investigatie legata de coruptie care a implicat nume apropiate guvernului, au determinat un val de lichidari pe pietele turcesti. Dupa o depreciere abrupta a lirei turcesti, Banca Centrala a Turciei a surprins investitorii prin cresterea puternica a dobanzilor in ianuarie pentru a sustine moneda locala. Incertitudinea politica a contribuit la deprecierea lirei. Totusi, nu toate stirile sunt proaste in Turcia, iar noi credem ca economia si pietele din Turcia pot sa-si revina. Veniturile bugetare au marcat o crestere sanatoasa in 2013 fata de anul anterior, sustinuta de cresterea puternica a incasarilor din impozite si revenirea economiei, precum si de intensificarea privatizarilor si cresterea castigurilor bancii de stat. Premierul Recep Tayyip Erdogan s-a intalnit recent cu omologul sau japonez Shinzo Abe in Japonia, unde au anuntat planul de a incepe in acest an discutiile privind zona de liber schimb si au discutat modalitati de promovare a cooperarii bilaterale in domeniul securitatii. In plus, Turcia si Malaezia au semnat un Plan de Actiune pentru Cooperare Strategica in timpul vizitei d-lui Erdogan in Malaezia din ianuarie. Credem ca Turcia ar putea probabil beneficia de revenirea generala din Europa, un partener comercial important, in timp ce stirile privind disputele politice din tara n-ar trebui sa umbreasca progresul major si inca in derulare al investitiilor care transforma infrastructura si capacitatea de productie a tarii.

Comentariile, opiniile si analizele Dr. Mobius au scopuri strict informationale si nu ar trebui sa fie considerate sfaturi individuale pentru investitii sau o recomandare de a investi in orice activ sau de a adopta o anumita strategie de investitii. Datorita faptului ca pietele si conditiile economice sunt supuse schimbarilor rapide, comentariile, opiniile si analizele sunt redate conform datei postarii si s-ar putea schimba fara anunt prealabil. Acest material nu se doreste a fi o analiza completa a fiecarui fapt referitor la orice tara, regiune, piata, industrie, investitie sau strategie.

Toate investitiile implica riscuri, inclusiv posibile pierderi financiare. Activele straine implica riscuri speciale, inclusiv fluctuatii valutare si incertitudini economice si politice. Investitiile in piete emergente implica riscuri sporite ca urmare a acelorasi factori, in plus fata de riscurile associate cu dimensiunea mai redusa a acestor piete, lichiditatea mai scazuta si lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care sa sprijine pietele de capital.  


1. Sursa: World Bank. 2013. Doing Business 2014: Understanding Regulations for Small and Medium-Size Enterprises. Washington, DC: World Bank Group. DOI: 10.1596/978-0-8213-9615-5. License: Creative Commons Attribution CC BY 3.0

2. Sursa: CIA The World Factbook, July 2013 estimate.

3. Sursa: IMF World Economic Outlook database, October 2013, © By International Monetary Fund.

Categories: Perspective