Home > Perspective > Pietele de frontiera se stabilizeaza

Pietele de frontiera se stabilizeaza

martie 12, 2014

Pietele de frontiera raman in atentia Templeton Emerging Markets Group in 2014, iar eu si echipa mea ne-am petrecut prima parte a acestui an explorand potentiale oportunitati de investitii in mai multe dintre acestea. In general, imi petrec aproximativ o treime din timp in aceste piete, cu Dubai, Europa de Est si Africa de Sud servind drept puncte de acces. In timp ce pietele emergente pe care le vizitam in prezent au fost considerate candva nise sau investitii “exotice” pe vremea cand am inceput eu sa investesc in ele la sfarsitul anilor 1980, multi investitori sunt acum familiarizati cu acestea. Multe piete de frontiera inca nu au fost descoperite complet de catre comunitatea de investitori, iar noi credem ca acestea reprezinta urmatoarea etapa a oportunitatilor de investitii in cadrul universului general al pietelor emergente. Pietele de frontiera sunt localizate in toata lumea, in Asia, Orientul Mijlociu, Europa de Est, America de Sud si Centrala, si in Africa. Noi credem ca exista potential bun pentru economiile de frontiera sa isi continue dezvoltarea anul acesta si in viitor.

 

Emergent vs de Frontiera: Diferenta

 

Exista o serie de factori care sunt luati in calcul cand o anume piata este calificata drept “dezvoltata,” “emergenta,” sau “de frontiera,” iar diferite organizatii sau furnizori de indici ar putea avea criterii usor diferite. Printre statele cu piete emergente se afla cele considerate ca fiind in curs de dezvoltare sau emergente de catre Banca Mondiala, Corporatia Internationala de Finante (IFC), Natiunile Unite sau de catre autoritatile statelor, sau cele definite ca fiind tari cu o capitalizare bursiera de sub 3% conform indicelui global Morgan Stanley Capital International (MSCI)1.

Pietele de frontiera pot fi considerate un subset al pietelor emergente, si de obicei acestea sunt economii de la marginea de jos a spectrului de dezvoltare. Acestea sunt, in general, statele cu piete emergente mai mici, mai putin dezvoltate si mai putin lichide care sunt considerate ca fiind in etapele initiale ale dezvoltarii. In esenta, acestea reprezinta ceea ce state precum Brazilia, Rusia, India sau China erau acum 20 – 25 de ani. Oferind investitorilor posibilitatea sa investeasca intr-o “generatie mai tanara de piete emergente,” pietele de frontier ar putea oferi o oportunitate de investitii atractiva, in opinia noastra. Indicele MSCI Frontier Markets2 este un reper util pentru investitori iar MSCI are propriile criterii pentru a determina clasificarile, insa acestea nu sunt ceva la care noi sa aderam strict atunci cand luam decizii de investitii pentru portofoliile noastre.

 

Pietele de frontiera isi croiesc propriul drum

 

Pietele de frontiera au atras atentia multor investitori, deoarece tind sa fie mai expuse la propriile lor economii – multe dintre acestea aflate intr-o dezvoltare accelerata – spre deosebire de economia globala, care creste intr-un ritm mult mai lent. Mai mult, evenimente locale pozitive precum implementarea reformelor au fost si mai benefice multor piete individuale.

Per total, noi credem ca exista diversi factori care sustin potentialul pe termen lung al pietelor de frontiera. Acestia include niveluri ridicate de crestere economica, evenimente locale pozitive precum reformele sau niveluri relativ scazute ale indatorarii consumatorilor sau suverane, precum si evaluari pe care noi le consideram atractive. In plus, noi suntem de parere ca resursele naturale nedezvoltate, costul scazut cu forta de munca, tendintele demografice favorabile si potentialul avansului tehnologic ar putea continua sa sustina aceste piete.

Daca ne referim la anumite piete de frontiera individuale, Emiratele Arabe Unite au beneficiat de pe urma imbunatatirii situatiei economice locale si a perspectivei cresterii fluxurilor comerciale internationale prin portul Dubai. Castigarea recenta de catre Dubai a organizarii World Expo 2020 va oferi probabil un imbold in plus unei piete imobiliare care este deja solida, in opinia noastra. Stirile economice mai bune din zona euro, impreuna cu unele evenimente locale pozitive au sustinut o serie de piete de frontiera din Europa, in special Serbia si Bulgaria. In Asia, Pakistan a beneficiat de pe urma unor perspective de crestere mai bune, un nou program de imprumuturi a Fondului Monetar International si asteptarile ca reformele economice planificate vor fi indeplinite in 2014.

 

Evaluari curente

 

La sfarsitul lunii ianuarie, evaluarile din pietele de frontiera au ramas in general atractive pentru noi. Dupa cum se poate observa din tabelul de mai jos, Indicele MSCI Frontier Markets se tranzactiona la un PER care ia in calcul profitul net din ultimul an de 13,6, mult mai scazut decat raportul PER de 17,4 pentru Indicele MSCI World3. Din punct de vedere al P/BV, pietele de frontiera ni se par atractive, cu un raport 1,8, in comparatie cu 2,1 pentru Indicele MSCI World, iar randamentul dividendului a fost mult mai mare in pietele de frontiera, la 3,6%, spre deosebire de 2,5% pentru Indicele MSCI World4. Mai mult, unele piete individuale sunt evaluate si mai atractiv, in opinia noastra. Astfel, noi am reusit sa gasim si actiuni mai ieftine despre care credem ca sunt mai bine evaluate. Desigur, nu este cazul pentru fiecare companie care opereaza in pietele de frontiera, dar este cu siguranta valabil pentru multe dintre acestea, in opinia noastra. Prin urmare, noi credem ca este important sa ne angajam la o cercetare amananuntita si sa studiem individual fiecare companie, in loc sa generalizam.

 

Fundamentalele pietelor de frontiera par favorabile

 

Investitorii au devenit din ce in ce mai deschisi catre ideile de noi investitii si metodele de diversificare a portofoliilor5. Aceasta tendinta este cu atat mai vizibila acum, in opinia noastra, deoarece ratele de crestere relativ mai scazute in in economiile mari la nivel global si dobanzile bancare mici au impins multi investitori sa caute oportunitati de investii altundeva.

In opinia noastra, pietele de frontiera raman printre cele mai interesante oportunitati de investitii pentru investitorii internationali. In timp ce caracteristicile pietelor de frontiera difera de la regiune la regiune si de la tara la tara, ca grup, acestea impart anumite trasaturi. Printre similaritati se afla nivelurile ridicate de crestere economica si nivelurile relativ joase de indatorare a consumatorilor si a datoriei suverane, care faciliteaza potentialul pentru accelerarea cresterii, dar si evaluari care noi credem ca s-au aflat deseori sub nivelurile afacerilor echivalente din pietele emergente dezvoltate sau in curs de maturizare. Noi credem ca sursele interne de crestere potentiala, inclusive resursele naturale nedezvoltate, forta de lucru ieftina, tendintele demografice favorabile si potentialul avansului tehnologic ar putea continua sa sprijine dezvoltarea pietelor de frontiera pe viitor.

 

Comentariile, opiniile si analizele Dr. Mobius au scopuri strict informationale si nu ar trebui sa fie considerate sfaturi individuale pentru investitii sau o recomandare de a investi in orice activ sau de a adopta o anumita strategie de investitii. Datorita faptului ca pietele si conditiile economice sunt supuse schimbarilor rapide, comentariile, opiniile si analizele sunt redate conform datei postarii si s-ar putea schimba fara anunt prealabil. Acest material nu se doreste a fi o analiza completa a fiecarui fapt referitor la orice tara, regiune, piata, industrie, investitie sau strategie.

Toate investitiile implica riscuri, inclusiv posibile pierderi financiare. Activele straine implica riscuri speciale, inclusiv fluctuatii valutare si incertitudini economice si politice. Investitiile in piete emergente implica riscuri sporite ca urmare a acelorasi factori, in plus fata de riscurile associate cu dimensiunea mai redusa a acestor piete, lichiditatea mai scazuta si lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care sa sprijine pietele de capital.   


 

  1. Indicele MSCI World este un indice bazat pe capitalizarea de piata ajustata dupa free-float care e proiectat sa masoare performanta pietei pe actiuni in 23 de piete dezvoltate. Indicii nu sunt administrati si nu se poate investi direct intr-un indice.
  2. Indicele MSCI Frontier Markets este un indice bazat pe capitalizarea de piata ajustata dupa free-float care e proiectat sa masoare performanta pietei pe actiuni in 26 de piete de frontiera. Indicii nu sunt administrati si nu se poate investi direct intr-un indice.
  3. Sursa: FactSet, MSCI World Index, MSCI Frontier Markets Index. Date valabile la data de 31 ianuarie 2014. © FactSet Research Systems Inc, Toate drepturile rezervate. Informatia curpinsa aici (1) este proprietate a FactSet Research Systems Inc. si/sau a furnizorilor sai de continut; (2) nu poate fi copiata sau distribuita si (3) precizia, finalizarea sau actualitatea acesteia nu sunt garantate. Nici FactSet Research Systems Inc cat nici furnizorii de continut nu sunt responsabili pentru daunele sau pierderile rezultate in urma folosirii acestor informatii.  MSCI nu ofera garantii sau reprezentari explicite sau implicite și nu va avea absolut nici o raspundere cu privire la orice date MSCI conținute în acest document. Datele MSCI nu pot fi redistribuite sau utilizate ca bază pentru alți indici sau orice titluri sau produse financiare suplimentare. Acest raport nu este aprobat, revizuit sau produs de către MSCI. Metodologie: Restul  P/E e calculat luand pretul current al actiunilor si impartindu-l la restul raportului venituri per actiuni pentru ultimele 12 luni. Indicii nu sunt administrati si nu se poate investi direct intr-un indice. Performanțele anterioare nu sunt relevante pentru rezultatele viitoare.
  4. Sursa: Ibid. Randamentul dividendului citat in acest articol este numai pentru scopuri informationale si nu ar trebui sa fie interpretat ca un venit care ar putea fi castigat de pe urma unei investitii.
  5. Diversificarea nu garanteaza profituri si nu protejeaza impotriva pierderilor.
Categories: Perspective