Home > History > Ucraina la rascruce

Ucraina la rascruce

martie 6, 2014

In luna februarie, jocurile olimpice de iarna au adus la un loc, in Rusia, atleti din toata lumea, insa in Ucraina, vecina Rusiei din sud-vest, povestea a fost una a diviziunii. Ciocnirile violente dintre protestatarii pro-UE si fortele de ordine ale guvernului din ultimele luni au atras privirile lumii asupra statului ex-sovietic dupa ce (acum fost) Presedintele Yanukovych a refuzat sa semneze un Pact de Asociere care ar fi construit legaturi mai apropiate cu UE, decizand in schimb sa accepte finantare din partea Rusiei. Aceste incidente sunt extrem de tragice, iar noi simpatizam cu oamenii de acolo in aceasta perioada caracterizata de haos. Urmarim cu atentie evenimentele pe masura ce acestea se desfasoara, inclusiv cele mai recente tensiuni din peninsula Crimeea. Desi e imposibil sa determinam cum se va desfasura aceasta situatie, ca investitor, eu cred ca importanta strategica a Ucrainei atat pentru Rusia, cat si pentru UE, ii va putea asigura supravietuirea, solvabilitatea – si potentialul sau succes pe termen lung.

Astazi, Ucraina se afla categoric la o rascruce de drumuri, iar piata sa trece printr-o perioada de volatilitate. Ne asteptam ca zgomotul si tensiunile politice de acolo sa continue pentru ceva timp. Puterea centrala in Ucraina este dezorganizata, in timp ce, in multe regiuni, guvernatorii locali fie si-au dat demisia, fie pur si simplu s-au oprit din a-si administra teritoriile pe fondul incertitudinii din capitala Kiev. Parlamentul ucrainean (Rada) nu a irosit timpul, propunand noi reforme legislative, inclusiv una prin care puterile prezidentiale sunt limitate. Presedintele Radei, Alexander Turchinov, ocupa interimar functia de presedinte pana cand vor fi organizate alegeri la sfarsitul lunii mai.

În timp ce opozitia preia controlul, tara este relativ divizata intre est si vest si intre opiniile celor care cred ca Ucraina ar trebui sa se apropie fie de UE fie de Rusia. Aceste opinii divergente in randul ukrainienilor se regasesc in retorica politica si, din pacate pentru oamenii de acolo, eu nu cred ca se va gasi o solutie rapida. Liniile politice despartitoare din Ucraina sunt vizibil trasate in harta sa electorala; zonele tarii care sunt orientate mai mult catre vest, catre Europa, au fost zonele unde au avut loc cele mai fervente proteste. Mai aproape de granita cu Rusia la est, veti gasi mai multi ucrainieni vorbitori de limba rusa, si mai mult sprijin pentru politicile pro-Ruse ale fostului Presedinte Yanukovych.

In calitate de investitori pe termen lung, echipa mea si cu mine continuam sa fim interesati de actiunile ucrainiene acolo unde vedem oportunitati la nivel de companii individuale. Trecand peste titlurile stirilor, e important sa ne amintim ca Ucraina ofera Rusiei acces la singurul său port naval din Marea Neagra, are acces prin gazoducte la Europa si e considerata “cosul de paine” al Europei. Ucraina este, din punct de vedere geopolitic, una dintre cele mai importante state din Eurasia, si, presupunand ca tara nu se va dezintegra, eu cred ca va trebui sa foloseasca abilitati diplomatice pentru a mentine relatii de prietenie cu Rusia, deschizandu-se, in acelasi timp, catre Vest. O alta tara din blocul sovietic vecina cu Rusia, Georgia, reprezinta un exemplu in acest sens. Rusia inca detine influenta acolo, insa Georgia isi construieste propriul drum, dupa cum am scris intr-o postare din Decembrie.

In timp ce o escaladare globala a conflictului actual ramane o posibilitate in Ucraina, noi consideram ca acest lucru este putin probabil, avand in vedere ca e in interesul tuturor partilor sa existe un stat ucrainean unit si stabil. Exista patru surse de unde ar putea veni sprijin financiar pentru Ucraina: UE, SUA, Rusia si Fondul Monetar International (FMI). Aflata in mijlocul unei escaladari a conflictului, Rusia a suspendat acordarea de ajutoare financiare, care mentineau Ucraina solvabila. Uniunea Europeana ar putea oferi un oarecare sprijin, dar cel mai probabil acesta nu va fi suficient pentru a acoperi nevoile Ucrainei. De asemenea, sprijinul European ar putea veni cu intarzieri considerabile cauzate de procedurile din UE. Statele Unite ar putea de asemenea oferi ajutor, insa cel mai probabil nu va acoperi cele peste 15 miliarde USD de care Ucraina are nevoie. In opinia mea, FMI ar fi singura optiune realista. Nu putem exclude posibilitatea ca FMI sa isi relaxeze acum conditiile pentru acordarea unei noi transe de ajutoare, in special avand in vedere ca (banuim) UE si Statele Unite i-au cerut sau ii vor cere acest lucru. Aceasta optiune ar putea fi de asemenea si pe placul Rusiei. Ucraina trebuie sa plateasca 8 miliarde USD din datoria sa anul acesta, iar urmatoarea transa semnificativa este programata pentru luna iunie. Decizia Radei de a organiza noi alegeri prezidentiale in data de 25 mai ar putea fi fost influentata si de acest termen.

Situatia din Ucraina ramane confuza, dar se pare ca Rusia, pe de o parte, si SUA si UE pe de alta parte, nu isi doresc o confruntare militara. In opinia noastra, Rusia cu siguranta nu isi doreste un guvern instabil in Ucraina, iar UE categoric nu isi doreste acest lucru avand in vedere cantitatile enorme de gaz care sunt pompate in Europa din Rusia prin Ucraina. Din aceste motive, nu e deloc surprinzator ca Rusia s-a indepartat de un conflict armat, cerand trupelor rusesti de pe granita de est a Ucrainei sa se retraga la baze. Presedintele Putin a pastrat, de asemenea, posibilitatea de a recunoaste castigatorul alegerilor prezidentiale din mai, precum si de a participa intr-un program multilateral pentru statul ucrainean. Factorii care e posibil sa fi temperat comportamentul Rusiei legat de Ucraina au fost caderea masiva a rublei si a bursei de valori rusesti de la inceputul escaladarii conflictului, ceea ce confirma ca Rusia nu e imuna la presiunile internationale. Rusia are nevoie sa atraga capital strain, iar situatia din Ucraina probabil va afecta fluxurile, asadar actiunile rusesti vor trebui sa fie atent cantarite, in opinia noastra. Un aspect important este ca Rusia are acum controlul de facto asupra peninsulei Crimeea si a anuntat ca va interveni militar in estul Ucrainei daca populatia vorbitoare de rusa din acea zona ii va cere acest lucru.

Per total, pe fondul interesului intens din partea Rusiei si a Vestului, noi suntem de parere ca Ucraina cel mai probabil nu va duce lipsa de finantare din una sau ambele parti, daca noua conducere va fi capabila sa actioneze cu intelepciune si in mod diplomatic.

Vom urmari cu atentie desfasurarea evenimentelor din Ucraina si speram intr-un deznodamant pasnic. De asemenea, suntem increzatori ca vom asista la o poveste diferita a Ucrainei peste cativa ani – si ca aceasta va fi una mult mai favorabilă.

Comentariile, opiniile si analizele Dr. Mobius sunt strict in scopuri informationale si nu ar trebui sa fie considerate sfaturi individuale pentru investitii sau o recomandare de a investi in orice activ sau de a adopta o anumita strategie de investitii. Datorita faptului ca pietele si conditiile economice sunt supuse schimbarilor rapide, comentariile, opiniile si analizele sunt redate conform datei postarii si s-ar putea schimba fara anunt prealabil. Acest material nu se doreste a fi o analiza completa a fiecarui fapt referitor la orice tara, regiune, piata, industrie, investitie sau strategie.

Toate investitiile implica riscuri, inclusiv posibile pierderi financiare. Activele straine implica riscuri speciale, inclusiv fluctuatii valutare si incertitudini economice si politice. Investitiile in piete emergente implica riscuri sporite ca urmare a acelorasi factori, in plus fata de riscurile associate cu dimensiunea mai redusa a acestor piete, lichiditatea mai scazuta si lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care sa sprijine pietele de capital.

Categories: History