Home > History > Thailanda, dincolo de politica

Thailanda, dincolo de politica

februarie 21, 2014

De-a lungul istoriei sale, Thailanda a fost supusa unor perioade de instabilitate politica, generand uneori motive de ingrijorare pentru investitori. In ultimele luni, atitudinea investitorilor a reflectat incertitudinea politica, aducand Thailanda in atentia presei. Demonstratiile violente ale sustinatorilor elitei traditionale thailandeze din Bangkok au ridicat semne de intrebare cu privire la stabilitatea guvernului sub conducerea Primului Ministru pro-populist Yingluck Shinawatra. Acesta este sprijinit de nordul si estul tarii, mai sarace si preponderent rurale. In ciuda nelinistii politice, noi cu siguranta nu ne-am pierdut increderea in Thailanda si credem ca economia acesteia isi poate reveni, asa cum a facut-o de-a lungul timpului dupa evenimente nefavorabile de acest gen. Tara a primit de altfel numele de „Thailanda de teflon”, pentru rezistenta de care a dat dovada in fata acestui gen de evenimente si probleme din trecut.

Nu pot spune cu certitudine cum va evolua situatia politica in Thailanda, dar cred ca vor avea loc schimbari, si cred de asemenea ca directia fundamentala a economiei thailandeze ar trebui sa fie capabila sa ramana pe un curs ascendent. Indiferent de climatul macroeconomic sau cel politic, noi alegem oportunitatile de investitii de jos in sus si vom continua sa cautam oportunitati de investitii acolo unde vedem potential la nivel de companii individuale.

 

Se va prabusi guvernul thailandez?

In ultimele luni, protestatarii au incercat sa doboare guvernul thailandez, determinand o cadere a bahtului si a bursei thailandeze, care a avut rezultate negative in 2013 si o evolutie aproape lineara de la inceputul anului si pana la sfarsitul lui februarie1. In decembrie, ma aflam in Bangkok impreuna cu echipa mea si am fost surprinsi sa gasim putine dovezi care sa arate ca afacerile si zonele comerciale aglomerate ale orasului ar fi fost perturbate de conflictele politice care aveau loc la acea data. De asemenea, zonele turistice principale erau in mare masura neafectate. Vizita noastra a avut loc chiar inainte de aniversarea de 86 de ani a regelui Bhumibol Adulyadej, astfel ca e posibil ca demonstratiile sa fi fost suspendate din respect pentru rege, care este privit cu multa stima. Astazi, exista ingrijorari ca o continuare a demonstratiilor politice ar putea incepe sa afecteze afacerile, proiectele de infrastructura si in special importanta industrie a turismului, care reprezinta aproximativ 9% din economia thailandeza. 2Am auzit si zvonuri conform carora unii turisti si-ar fi anulat rezervarile ca urmare a tensiunii din Thailanda.

 

Daca ne uitam la evenimente similare din trecut, impactul protestelor recente asupra turismului s-ar putea dovedi ca fiind de scurta durata. Cand fratele lui Yingluck Shinawatra, Thaksin Shinawatra a fost inlaturat de la putere in 2006 in urma unei lovituri de stat militare, impactul asupra turismului a fost neglijabil. De asemenea, in 2013, Thailanda a inregistrat un numar record de vizitatori. Asadar, daca protestele au impact, imaginea de ansamblu nu pare negativa in acest moment. Indicele Mastercard Global Destination Cities a clasificat Bangkok drept cel mai vizitat oras din lume in 2013, cu aproximativ 16 milioane de vizitatori internationali3. Desigur, in cazul unor demonstratii mult mai violente, impactul acestora va fi resimtit cu siguranta anul acesta.  Totusi, experienta noastra in Thailanda, prin numeroase schimbari politice si perioade de instabilitate de-a lungul anilor, ne-a aratat ca simtul practic si cumpatarea au triumfat intr-un final, si, cand perioadele de instabilitate s-au terminat, lucrurile au revenit in general la normal.

Bursa thailandeza poate fi volatila (cum pot de altfel sa fie toate bursele), dar piata Thailandei s-a dovedit a fi rezistenta in fata incercarilor si provocarilor din trecut. Desi volatilitatea pe termen scurt  probabil va continua sa afecteze bursa thailandeza pe masura ce noi evenimente se desfasoara, noi credem ca Thailanda va gasi intr-un final o modalitate sa iasa din criza recenta.

Din fericire, alegerile care au avut loc la inceputul lunii februarie, contestate puternic de Comitetul Democratic Pentru Reforma al Poporului, (care a condus multe proteste anti-guvern), nu s-a soldat cu violente grave. Totusi, procedura de vot a fost intrerupta in unele zone ale tarii si ar putea dura cateva luni pana cand procesul va fi finalizat si locurile parlamentare vacante vor fi ocupate. Din pacate, protestele au continuat pana la mijlocul lunii februarie, fiind implicati recent si cultivatorii de orez, deranjati de esecul guvernului de a plati pentru orezul cumparat un cadrul unei scheme de subventii, una dintre politicile emblematice ale lui Shinawatra. Programele de subventii risca sa destabilizeze bugetul.

 

Motive de optimism

 

Cu siguranta, situatia din Thailanda testeaza nervii investitorilor, dar noi credem ca exista un numar de factori compensatorii care sunt favorabili investitiilor pe termen lung. Instabilitatea politica este de multi ani endemica in Thailanda, dar aceasta nu a impiedicat o crestere economica de invidiat. Intre 2000 si 2012, PIB-ul Thailandei a crescut in medie cu 4,2% pe an, cu un castig pe cap de locuitor de 3,3% pe an4, intr-o perioada care a inclus tsunami-ul devastator din 2004 si inundatii grave in 2011. Rata somajului in Thailanda era de sub 1% la sfarsitul lui 20125

Credem ca un numar de factori ar putea permite in continuare niveluri ridicate de crestere economica pe viitor. Thailanda este un centru important de externalizare pentru companiile japoneze, in special pentru cele din industria producatoare de automobile. Avand in vedere succesul relativ al eforturilor Primului Ministru Abe de a reinvia cresterea japoneza, activitatea suplimentara din Japonia s-ar putea reflecta in cresterea numarului de comenzi in Thailanda.

Desi cresterea Thailandei a fost puternica, aceasta a fost orecum inegala, veniturile din Bangkok si din interiorul tarii fiind semnificativ mai mari decat in alte regiuni. Politicile guvernamentale recente au tintit sporirea veniturilor si accelerarea dezvoltarii in nordul tarii, iar noi suntem de parere ca acest proces ar putea duce la cresteri substantiale ale cererii consumatorilor, suplimentand contributia avuta de un sector de exporturi puternic.

 

Asia de Sud-Est a inregistrat in general o crestere a puterii de cumparare a clasei de mijloc. Vecinii Thailandei, respectiv Cambodia, Laos, Vietnam si mai recent Myanmar, au inceput sa adopte tot mai mult politici economice de piata si se asteapta la crestere economica. Aceste aspecte ar putea usura presiunile puse asupra cresterii thailandeze de catre lipsa fortei de munca si a resurselor naturale. Mai mult, eforturi inspirate din activitatea Chinei de a moderniza caile ferate regionale ar putea duce la o imbunatatire a legaturilor economice atat intre Thailanda si vecinii sai, cat si in interiorul tarii. In noiembrie 2013, Senatul Thailandei a aprobat o lege care ii permitea guvernului sa imprumute USD 69,5 milioane pentru finantarea unui proiect de infrastructura cu o durata de sapte ani ce ar urma sa lege prin linii de cale ferata de mare viteza Bangkok de Laos, zona industriala din estul Thailandei, Malaezia si orasul Chang Mai din nord, precum si modernizarea cailor ferate existente si a facilitatilor portuare, impreuna cu imbunatatirea transportului public din Bangkok.

Proiectele de infrastructura propuse ar putea, de asemenea, reprezenta un stimulent important pentru ambitioasele – dar inca nerealizate – planuri de a dezvolta o zona industriala importanta si un punct commercial in portul sudic Dawei din Myanmar. Odata conectat cu Thailanda si caile ferate ale acesteia, Dawei ar putea oferi o ruta alternativa atractiva pentru transporturile internationale, care in prezent sunt fortate sa traverseze dificila si aglomerata Stramtoare Malacca. Planurile de finantare pentru proiectele de infrastructura ale guvernului sunt suspendate acum in urma unei contestatii legale, insa atat guvernul cat si opozitia sustin deschis aceste masuri.

Nu putem exclude posibilitatea ca “de aceasta data va fi diferit” in Thailanda; ca actuala perioada de instabilitate politica s-ar putea transforma in slabiciune economica si pierderi corporative. Totusi, in opinia noastra, balanta probabilitatii este ca motoarele pozitive ale economiei ar putea din nou depasi impactul pe termen scurt al turbulentelor politice din Thailanda. De asemenea, noi credem cu tarie ca poporul si economia Thailandei se vor ridica deasupra certurilor dintre politicenii tarii.

Cititi mai multe despre Thailanda in postarea mea anterioara, “Thailanda – tara zambetelor”

 

Comentariile, opiniile si analizele Dr. Mobius sunt strict in scopuri informationale si nu ar trebui sa fie considerate sfaturi individuale pentru investitii sau o recomandare de a investi in orice activ sau de a adopta o anumita strategie de investitii. Datorita faptului ca pietele si conditiile economice sunt supuse schimbarilor rapide, comentariile, opiniile si analizele sunt redate conform datei postarii si s-ar putea schimba fara anunt prealabil. Acest material nu se doreste a fi o analiza completa a fiecarui fapt referitor la orice tara, regiune, piata, industrie, investitie sau strategie.

Toate investitiile implica riscuri, inclusiv posibile pierderi financiare. Activele straine implica riscuri speciale, inclusiv fluctuatii valutare si incertitudini economice si politice. Investitiile in piete emergente implica riscuri sporite ca urmare a acelorasi factori, in plus fata de riscurile associate cu dimensiunea mai redusa a acestor piete, lichiditatea mai scazuta si lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care sa sprijine pietele de capital.

 


1. Sursa: © 2014 FactSet Research Systems Inc, Toate drepturile rezervate. Informatia curpinsa aici (1) este proprietate a FactSet Research Systems Inc. si/sau a furnizorilor sai de continut; (2) nu poate fi copiata sau distribuita si (3) precizia, finalizarea sau actualitatea acesteia nu sunt garantate. Nici FactSet Research Systems Inc cat nici furnizorii de continut nu sunt responsabili pentru daunele sau pierderile rezultate in urma folosirii acestor informatii. Indexul SET este un index de evaluare  a actiunilor vandute la bursa thailandeza. Performantele trecute nu garanteaza rezultate viitoare. Un index este dificil si o persoana nu poate investi direct in acesta.

2. Sursa: World Travel and Tourism Council, “Travel & Tourism Thailand, Economic Impact 2013.”

3. Sursa: MasterCard Global Destination Cities Index, trimestrul doi 2013.

4. Sursa: IMF World Economic Outlook, October 2013. Copyright © 2013 By International Monetary Fund. All Rights Reserved.

5. Ibid.

Categories: History