Home > Guest Bloggers, History > Piata inghetata a IPO-urilor din China se inmoaie

Piata inghetata a IPO-urilor din China se inmoaie

februarie 13, 2014

A venit anul calului! Ramane de vazut daca piata Chinei va galopa sau va merge la pas anul acesta, dar eu si echipa mea suntem entuziasmati de numeroasele schimbari care au loc acolo. Reforma pietei financiare s-a aflat pe agenda Chinei, si, dupa o lunga perioada de hibernare, ofertele publice initiale (IPO) au revenit in sfarsit pe piata, dupa o pauza de 14 luni. L-am invitat pe colegul meu Eddie Chow sa vorbeasca despre semnificatia acestui eveniment pentru investitori si l-am rugat sa-si impartaseasca opiniile generale cu privire la China pentru anul acesta.

Am sperante mari pentru piata de capital chineza in Noul An, anul calului. Calul este un animal foarte inteligent. Este energetic, competitiv, si, odata antrenat, poate fi un partener valoros si folositor omului. De asemenea, acesta semnifica noblete si succes. Piata chineza a trecut printr-o serie de suisuri si coborasuri in ultimii ani. Anul acesta intrezarim motive pentru a ramane optimisti, dar, in acelasi timp, exista si riscuri de care trebuie sa tinem cont. A Treia Sesiune Plenara a celui de-al 18-lea Partid Comunist al Chinei, care a avut loc anul trecut, s-a soldat cu elaborarea unui plan de reforme, iar acum ar trebui sa vedem planuri mai detaliate si masuri concrete care sa detalieze modul in care vor fi implementate aceste reforme. Ma astept ca industrii precum cele financiare, medicale si infrastructura sa fie dereglementate, permitand un grad mai ridicat de participare al capitalului privat.

 

Eddie Chow Vice Presedinte Executiv / Director Executiv Templeton Emerging Markets Group

Redresarea economiei in pietele emergente pare sa prinda viteza, fapt care noi credem ca poate fi inca un factor pozitiv pentru piata chineza. O crestere mai mare in aceste tari ar trebui sa ajute la revitalizarea exporturilor Chinei si sa ii sprijine economia per total. Pe partea fiscala, anticipam ca probabil guvernul chinez va mentine de asemenea o politica laxa, crescand treptat cheltuielile guvernamentale cu infrastructura sociala pentru a stimula economia. Riscurile includ posibile iesiri de capital ale investitorilor din pietele emergente in general – pe masura ce Rezerva Federala a SUA (Fed) continua sa isi ingusteze programul de achizitii de active, nevoia de a incetini activitatile industriilor poluante, si chiar incetarea platilor produselor din fondurile fiduciare intrucat vizeaza restructurarea finatarii guvernelor locale. Toate aceste aspecte ar putea necesita o mai mare atentie din partea noastra.

 

Un nou context pentru noi listari in China

Incepand cu octombrie 2012, noi listari au fost sistate pe piata autohtona din China (cotata A), insa cateva noi IPO-uri au fost permise in piata la finalul lui 2013. Mai multe listari sunt asteptate anul acesta. In general, redeschiderea pietei chineze de IPO-uri este o miscare pozitiva, deoarece bursa de valori este un canal foarte important prin care afacerilor pot atrage capital proaspat. Rolul sau in facilitarea fluxului de economii spre investititii nu poate fi oprit pentru totdeauna. Ar trebui sa salutam faptul ca CSRC, Comisia de Reglementari a Titlurilor din China, a introdus cateva politici noi pentru a reglementa si a imbunatati procesul IPO. Noi ne asteptam initial ca piata IPO ar fi ramas probabil blocata pentru chiar mai multa vreme decat a facut-o, iar relansarea ofertelor publice initiale s-ar putea dovedi pozitiva pentru companiile de titluri care au afaceri semnificative in banking-ul de investitii. Cu toate acestea, noi credem ca per total evaluarile acestor companii au fost ridicate si in acest moment nu sunt foarte atractive pentru noi. S-ar putea, totusi, sa trebuiasca sa supraveghem mai indeaproape situatia pe termen scurt a cererii si ofereti din piata. Daca va exista o oferta noua ridicata pe masura ce noi companii sunt listate pe bursa, evaluarile companiilor in aceleasi industrii sau in industrii similare ar putea fi afectate.

Initial, noile listari vor cauza probabil entuziasm in randul investitorilor. Investitorii ar putea percepe cele 700 – 800 de companii aflate acum la rand pentru IPO-uri ca fiind de mai buna calitate dupa runde si runde de analize ale CSRC si eforturi crescute din partea emitentilor si a bancilor de investitii pentru a creste transparenta. Unii s-ar putea ingrijora ca acest lucru va inabusi interesul pentru piata secundara, lucru pe care l-am mai vazut intamplandu-se in perioadele trecute de boom al IPO-urilor. Totusi, eu as spune ca aceste companii nou listate vor fi un plus binevenit pe piata, deoarece ofera mai multe oportunitati pentru investitori. Si, avand cerinte mai clare pentru vanzarile ulterioare in piata secundara din partea actionarilor majoritari, in special pentru acele vanzari care coboara sub pretul IPO-ului, interesele investitorilor mici par sa fie mai bine adresate. In ceea ce priveste fluxurile de active, eu nu anticipez ca va exista o diluare masiva in piata secundara. Guvernul a incurajat o mai mare participare a investitorilor institutionali si a fondurilor de pensii in piata de capital, iar acestea primesc mai departe stimulente suplimentare pentru a participa in piata IPO-urilor. Acest lucru este, in general, pozitiv pentru dezvoltarea pietei, per ansamblu, pe termen lung, in opinia noastra. Dezghetarea pietei IPO-urilor poate de asemenea improspata piata de capital privat (PE – private equity), deoarece investitorii PE au acum o imagine mai clara asupra cadrului IPO-urilor si modurile in care pot fi structurate tranzactiile. Acest lucru este important pentru dezvoltarea sectorului privat din economie. In decursul ultimilor ani, preturile IPO-urilor din piata cota-A au fost criticate de catre investitorii din piata secundara deoarece evaluarile IPO-urilor erau prea ridicate, iar acest lucru afecta viitoare randamente ale actiunilor dupa listare. Dar prin reformele initiate recent de catre CSRC, noul sistem va adopta o structura de cvasi-licitatii pentru a determina preturile de listare, garantand celor care subscriu si emitentilor mai mult control asupra alocarii. In consecinta, noi credem ca preturile IPO-urilor viitoare probabil vor scadea la un nivel mai rezonabil, iar randamentele din piata secundara s-ar putea imbunatati.

 

Restabilirea increderii investitorilor in China

 

CSRC a facut un pas important in a ajuta la reinstaurarea unei oarecare increderi care a fost pierduta in piata locala a Chinei in ultimii ani, si anume modificarea sistemului de IPO-uri de la unul bazat pe aprobari la unul bazat pe inregistrare. In acelasi timp, CSRC solicita acum mai multa transparenta in transmiterea informatiilor si impune restrictii mai stricte asupra vanzarilor de actiuni facute de actionarii majoritari. Noi consideram ca regulile sunt mai bine scrise acum, dar cheia este tot implementarea, care este mai importanta pentru recastigarea increderii investitorilor. In opinia noastra, CSRC ar trebui sa se uite si inspre neregulile din piata, precum tranzactionarea privilegiata si/sau manipularea pretului pe piata. Dintr-o perspectiva a fundamentalelor, reforma companiilor de stat si probabil redesenarea sistemului de compensare a directorilor companiilor de stat – cu scopul de a reprezenta mai bine interesele minoritatilor – ar trebui de asemenea sa ajute in recastigarea increderii.

La acest moment, mai ales luand in considerare recenta volatilitate din piata, cred ca, per total, China poate prezenta o valoare ridicata pentru investitori. Unele zone sau teme de care suntem foarte entuziasmati acum includ companiile orientate spre consumatori care produc atat produse discretionare, cat si produse de baza, precum si zona sanatate. Adoptand o viziune pe termen lung, noi suntem de parere ca anul acesta China ar trebui sa prezinte unele dintre cele mai bune caracteristici ale calului: putere, rezistenta si spirit.

Comentariile, opiniile si analizele Dr. Mobius au scopuri strict informationale si nu ar trebui sa fie considerate sfaturi individuale pentru investitii sau o recomandare de a investi in orice activ sau de a adopta o anumita strategie de investitii. Datorita faptului ca pietele si conditiile economice sunt supuse schimbarilor rapide, comentariile, opiniile si analizele sunt redate conform datei postarii si s-ar putea schimba fara anunt prealabil. Acest material nu se doreste a fi o analiza completa a fiecarui fapt referitor la orice tara, regiune, piata, industrie, investitie sau strategie.

Toate investitiile implica riscuri, inclusiv posibile pierderi financiare. Activele straine implica riscuri speciale, inclusiv fluctuatii valutare si incertitudini economice si politice. Investitiile in piete emergente implica riscuri sporite ca urmare a acelorasi factori, in plus fata de riscurile associate cu dimensiunea mai redusa a acestor piete, lichiditatea mai scazuta si lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care sa sprijine pietele de capital.   

 

Categories: Guest Bloggers, History