Home > Perspective > “Cristalul cu atitudine” al Africii

“Cristalul cu atitudine” al Africii

octombrie 23, 2013

Africa a reprezentat o arie de interes pentru echipa noastra pentru multe motive. Se poate spune ca cea mai mare valoare a Africii o reprezinta populatia sa tanara. Cu o varsta medie astazi sub 20 de ani in multe tari, asta inseamna ca o foarte mare parte a populatiei Africii e dependenta de forta de munca adulta. Asta inseamna totusi ca forta de munca va fi masiva maine, si proportia dintre cei ce muncesc si cei ce depind de ei (rata de dependenta) ar putea fi cea mai mica din lume. Aceasta populatie imensa si tanara este motivatia principala a interesului nostru. In timp ce economiile din Africa se diversifica si furnizeaza multe oportunitati pentru aceasta populatie emergenta, sectorul de resurse naturale / minerit ramane o industrie si un angajator cheie. Diamantele sunt una dintre resursele continentului care merita sa fie explorata in continuare. Cititi mai multe despre investitii in Africa intr-o postare recenta de-a mea: “Investind in Africa: Prejudecati si realitati”.

Diamantele nu sunt doar “cel mai bun prieten al unei fete” – ele sunt una din multele comori ale resurselor naturale ale Africii. Ravnite si controversate, diamantele sunt exploatate in mine intr-un numar de tari africane, inclusiv Angola, Botswana, Republica Democratica Congo, Namibia si Africa de Sud, si reprezinta o parte vitala a acestor economii. Folosite pentru bijuterii, in industrie si drept modalitate de pastrare a averii, diamantele sunt pietrele pretioase pentru care nu vad cererea evaporandu-se prea curand.

Oamenii de stiinta estimeaza ca diamantele au inceput sa se formeze acum mai bine de 3 miliarde de ani. Durabilitatea diamantelor a fost recunoscuta din timpuri stravechi. Chiar si cuvantul “diamant” este derivat din cuvantul grecesc adamas, care inseamna tare sau indestructibil.

Productia globala de diamante

Exploatarea miniera globala a diamantelor a fost in jur de 120 – 170 de milioane de carate (un carat este echivalentul a 200 miligrame) pe an in ultimii ani, evaluate la aproximativ 13 miliarde USD1.

Pana in 2020, se asteapta ca cererea sa creasca la 192,7 milioane de carate, evaluate la aproximativ 22,4 miliarde USD2. In timp ce Rusia a devenit o sursa principala pentru diamante, afacerile cu diamante sunt in mod special importante pentru Africa, unde aduc in jur de 8,5 miliarde USD pe an3. Botswana este un producator major, iar diamantele joaca un rol important in economia sa, reprezentand in prezent mai mult de o treime din PIB-ul tarii4. Botswana se lauda cu unele din cele mai mari mine de diamante din lume, iar aceasta industrie a dat un impuls fantastic acestei natii, care a fost una dintre cele mai sarace din Africa. In Africa de Sud, in jur de 38,000 de oameni lucreaza in comertul cu diamante5.

In ultimii 25 de ani, vanzarile globale de diamante si bijuterii cu diamante a crescut de trei ori.

Comparativ cu valoarea de 13 miliarde USD a diamantelor brute, neprelucrate din siturile miniere, valoarea anuala a bijuteriilor cu diamante vandute la nivel global este estimata intre 60 si 80 de miliarde USD6, incluzand costul diamantelor, metalelor pretioase si altor pietre pretioase folosite pentru producerea bijuteriilor cu diamante.

 

Minele de diamante nu sunt usor de gasit. Probabilitatea ca o companie de explorare a diamantelor sa gaseasca un depozit de diamante este de doar 1% – 3% din toate probele de foraj. De la descoperirea initiala pana la realizarea unei evaluari economice si obtinerea licentelor pot trece intre trei si cinci ani. Apoi, proiectarea si construirea minelor dureaza inca trei pana la cinci ani. Nu este de mirare ca cele mai mari marje de profit sunt obtinute la nivel de exploatare, avand in vedere riscurile si costurile ridicate pentru dezvoltarea unei mine de diamante.

Carate si bete

Peste un sfert de milion de comercianti cu amanuntul vand bijuterii catre consumatorii din toata lumea, iar internetul a deschis noi piete si a introdus o mai mare transparenta a pretului. De ce cumpara oamenii diamante? Cu totii stim ca un element cheie il reprezinta sentimentul de a exprima dragostea, precum si oferirea de cadouri, dar diamantele sunt de asemenea considerate de unii un paradis sigur pentru avere. In vremuri tulburi, sunt usor de transportat si isi pastreaza in general valoarea. Cand tarul rus si familia sa au fost ucisi de catre bolsevici in 1918, diamante au fost gasite cusute in centurile si lenjeriile sotiei si fiicelor tarului.

Exploatarea miniera si comertul cu diamante au inceput acum 1000 de ani, cand comerciantii aduceau pietrele brute din India in Orientul Mijlociu unde erau taiate, slefuite si vandute familiilor regale si aristocrate din Europa. In acea vreme, India era un furnizor important de diamante. In jurul anilor 1500, exploatarea miniera la scara larga a diamantelor a inceput in vechiul regat Golconda, situat la aproximativ 11 kilometri spre vest de actualul Hyderabad. Minele din regiune au produs unele dintre cele mai faimoase diamante din lume, inclusiv Diamantul Hope, Ochiul Idolului, Koh-i-Noor si Darya-ye-Noor. Prin anii 1700, resursele de diamante ale Indiei au fost epuizate, iar Brazilia a devenit un furnizor important. Apoi Brazilia a fost inlocuita de Africa de Sud. In 1869, goana dupa diamante a inceput in Kimberley, Africa de Sud, cand un cioban a descoperit un diamant enorm de 83,5 carate.

Nu este surprinzator ca in ultimii ani, taierea si slefuirea diamantelor s-a mutat din alte tari catre Asia, si in special in India, Thailanda, Sri Lanka si China. In SUA taierea unei pietre costa aproximativ 100 USD pe carat, in timp ce in India costul este de aproximativ 10 – 30 USD7.India este acum cel mai mare centru din lume de taiere a diamantelor, avand nu mai putin de 800,000 de slefuitori de diamante care lucreaza acolo. Industria se extinde astfel in multe economii cu piete emergente, chiar si in cele fara operatiuni miniere.

In anii 1990, problema “diamantelor insangerate” a amenintat industria diamantelor avand in vedere ca armatele rebele din unele tari africane incepusera sa-si finanteze conflictele armate prin vanzarea de diamante brute, neprelucrate din minele locale. In 1998, Global Witness, o organizatie non-guvernamentala, a facut publica aceasta practica, subliniind in mod special situatia din Africa.

Pentru a rezolva aceasta problema, companiile de diamante au inceput sa colaboreze cu Organizatia Natiunilor Unite pentru a preveni folosirea diamantelor pentru razboaie. In anul 2000, Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie sprijinind crearea unui sistem international de certificare a diamantelor brute. O serie de companii au creat Consiliul Mondial al Diamantelor, care a infiintat Procesul Kimberley in 2002, un program de certificare prin care natiunile producatoare de diamante certifica originea diamantelor neprelucrate si faptul ca nu provin din zone de conflict. Desi nu este perfecta, ideea a fost de a preveni ca “diamantele insangerate” sa intre in lantul legal de furnizare a diamantelor, astfel incat doar diamantele cerfificate printr-un certificat emis de guvern sa poata fi importate sau exportate. Astazi, Procesul Kimberley are 54 de membri reprezentand 80 de tari. Conform Procesului Kimberley si Organizatiei Natiunilor Unite, se estimeaza ca aproape toate diamantele vandute acum provin din zone fara conflicte8. Pentru a controla mai mult comertul, Consiliul Mondial al Diamantelor a dezvoltat un sistem de garantii care sa extinda certificarea Procesului Kimberley pentru diamantele slefuite catre magazinele cu amanuntul din intreaga lume. Piata diamantelor ilicite (cele care nu sunt certificate prin schema de certificare a Procesului Kimberley) este inca semnificativa, dar cel putin acum cumparatorii au un grad de siguranta cu privire la originea achizitiilor lor.

S-ar putea sa va surprinda faptul ca doar aproximativ 30% din diamantele exploatate din mine sunt de inalta calitate si sunt utilizate pentru bijuterii, in vreme de restul de 70% sunt utilizate in aplicatii industriale. Circa 95% din diamantele utilizate in scop industrial sunt sintetice (produse artificial). Milioane de dolari sunt necesare pentru reactoare speciale, high-tech, pentru a produce diamantele sintetice, fiind mai scump sa le creezi decat sa exploatezi minier un diamant natural din pamant. Potrivit unor experti, costul exploatarii miniere a unui diamant natural incolor este intre 40 USD si 50 USD pe carat, in timp ce costul producerii unuia sintetic, incolor si avand calitatea pietrei naturale, este de aproximativ 2500 USD pe carat.

Cred ca diamantele vor avea intotdeauna o fascinatie aparte pentru oamenii din intreaga lume si nu se estimeaza ca dorinta de a avea diamante frumoase sa scada prea curand. Probabil, este mai important ca utilizarea practica a diamantelor in industrie este bine stabilita. Echipa noastra pentru piete emergente este entuziasmata de potentialul Africii in aceasta industrie si consideram ca multe tari de pe continent ar trebui sa beneficieze in continuare de pe urma cererii acestui “cristal cu atitudine”.

Informatii juridice importante

Investitiile in sectorul resurselor naturale implica riscuri speciale, inclusiv o sensibilitate crescuta la evolutiile economice sau de reglementare adverse care afecteaza acest sector.

________________________________________
1. Sursa Consiliul Mondial al Diamantelor. www.worlddiamondcouncil.org, www.diamondfacts.org

2. Sursa: Bain & Company, “Raportul Global despre Diamante 2013″. Folosit cu permisiunea Bain & Company, www.bain.com.

3. Sursa: Consiliul Mondial al Diamantelor, www.worlddiamondcouncil.org, www.diamondfacts.org

4. Sursa: 2013 Indexul Libertatii Economice, The Heritage Foundation.

5. Sursa: Consiliul Mondial al Diamantelor. www.worlddiamondcouncil.org, www.diamondfacts.org

6. Sursa: Bain & Company, “Raportul Global despre Diamante 2013″. Folosit cu permisiunea Bain & Company, www.bain.com.

7. Ibid.

8. Sursa: ONU, 2011

 

 

 

Categories: Perspective