Home > Perspective > Este amorsata pompa pentru investitorii din pietele emergente?

Este amorsata pompa pentru investitorii din pietele emergente?

octombrie 1, 2013

Vulnerabilitatile – sau, mai bine zis, vulnerabilitatile percepute – ale pietelor emergente au devenit subiectul unor discutii aprinse in ultimele luni. Ingrijorarile privind sanatatea pietelor emergente au venit pe fondul revoltelor politice din Egipt, incetinirii economice din China si protestelor din Brazilia si Turcia din aceasta vara.

Cred ca prea multi investitori nu au reusit sa puna aceste evenimente si desfasurari in contextul potrivit. Mai degraba, acestia au ajuns la concluzia ca pietele emergente sunt terminate, mai ales, spun ei, avand in vedere ca US Federal Reserve (Fed) e asteptata sa opreasca robinetul cu bani, privand pietele emergente de lichiditatea necesara pentru a-si proteja valutele slabite si a-si plati datoriile. Pentru moment, Fed a decis sa pastreze robinetul deschis, eliminanad o teama iminenta de-a investitorilor. Dar eu cred ca sunt si alte motive pentru care investitorii care se indoiesc de povestea pietelor emergente au nevoie de un context mai bun.

Intrinseci in acest gen de gandire fatalista sunt o serie de prejudecati. In primul rand, unele valute din pietele emergente au devenit mai puternice, nu mai slabe. Exemple in acest sens sunt China si Thailanda, unde monedele locale au devenit mai puternice in raport cu dolarul American pe durata ultimilor ani. Adevarul e ca multe piete emergente nu depind de sprijinul Vestului si al statelor dezvoltate. Sustinatorii ideii ca pietele emergente sunt dependente de pietele statelor dezvoltate spun ca banii din SUA, Europa si Japonia au permis tarilor cu piete emergente sa se intinda mai mult decat le e plapuma! In mod ironic, altii spun ca o incetinire in lumea emergenta va avea un impact negativ asupra statelor dezvoltate.

Daca ne uitam la imaginea datoriei globale, multe tari cu piete dezvoltate sunt mai indatorate in raport cu nivelurile PIB-ului, au deficite guvernamentale mai ridicate si sunt mai dependente de investitorii din toata lumea care le cumpara obligatiunile. In plus, statele cu piete emergente in general au rezerve valutare cu mult mai mari decat statele dezvoltate.

Exista un tipar al gandirii in randul multor economisti si comentatori, conform caruia pietele emergente nu sunt capabile sa isi conduca economiile si au nevoie de indrumarea pietelor dezvoltate. Multi din pietele dezvoltate au tinut lectii natiunilor asiatice pe tema disciplinei fiscale in timpul crizei din Asia din 1997. Apoi, lumea pietelor emergente a urmarit cum dezastrul sistemelor financiare americane si europene s-a desfasurat in 2008-09 in timp ce multe piete emergente in general continuau nu doar sa supravietuiasca, ci chiar sa prospere. Realitatea este ca statele pietelor emergente au avut parte, si noi credem ca acestea ar trebui sa continue sa aiba parte, de cele mai dramatice cresteri ale veniturilor la nivel national si individual. Adoptarea de catre acestea a modelelor economice de piata si achizitionarea de tehnologii care sporesc productivitatea au dus la acest rezultat pozitiv.

Pietele emergente asiatice: Provocari si oportunitati

Cea mai mare piata emergenta, China, mereu are partea sa de atentie. Au existat multe speculatii referitoare la probleme ingrijoratoare in China, inclusiv o potentiala bula imobiliara, datorie si asa mai departe. Dar cresterea in China a continuat intr-un ritm rapid. In septembrie, eu si echipa mea am vizitat un mare proiect imobiliar in Beijing, iar acest proiect s-a vandut in proportie de 70% in doar cateva saptamani. Am observat acelasi lucru si in alte orase pe care le-am vizitat, ceea ce mi-a demonstrat in mod clar ca cererea pentru proprietati in China ramane ridicata.

Desigur ca unele proiecte imobiliare din China vor esua si ca vor fi unele probleme cu creditorii. Dar, in general, noi credem ca exista potential pentru China sa creasca intr-un ritm puternic, in special in comparatie cu marea majoritate a pietelor dezvoltate. Economia Chinei e acum cea de-a doua economie ca marime din lume, asadar e normal ca dezvoltarea sa incetineasca putin de la cresterile de doua cifre ale trecutului. Pentru o economie de asemenea marime, o crestere situata intre 7% si 8%, ceea ce multi analisti previzioneaza, nu ar trebui sa fie deloc debusolanta.

In alta parte a Asiei, desigur ca Japonia pompeaza bani intr-un ritm destul de rapid. Ne asteptam ca o mare parte din acest bani sa ajunga in Asia de Sud-Est. State precum Vietnam, Filipine, Thailanda, Cambodgia, Malaysia, Singapore si Indonezia ar putea avea de castigat.

A existat recent o mare masura de negativitate in legatura cu India, dar in ciuda tuturor problemelor, traiectoria actuala a cresterii inca arata bine din punctul nostru de vedere. Fondul Monetar International anticipeaza o crestere de peste 5% pentru 20131, ceea ce e inca peste majoritatea statelor dezvoltate. Noi suntem de parere ca alegerile din India din primavara lui 2014 ar putea aduce solutii la unele din problemele tarii. Din experienta noastra, provocarile adeseori prezinta oportunitati de investitii si nu tot timpul unde te-ai putea astepta. De exemplu, desi ai putea crede ca o slabiciune a monedei indiene ar putea fi un lucru extreme de negativ pentru piata de valori, sunt unele companii care ar putea beneficia de pe urma acestui lucru. Un exemplu ar putea fi o companie de outsourcing care isi desfasoara cea mai mare parte a activitatii in afara Indiei si isi are costurile in rupie, dar veniturile in dolari americani. O rupie slabita si un dolar mai puternic ar fi foarte benefice pentru aceasta companie.

O poveste globala de redresare

Pana si in ghearele crizei datoriei de acum cativa ani, simteam ca Europa se va redresa. Ma asteptam ca acest proces sa fie incet, migalos, dar fara o indoiala urma o redresare. Noi consideram ca asta vedem acum in Europa. In pietele emergente, in Europa de Est, o incetinire a cresterii legata de criza a adus schimbari si reforme, in unele cazuri chiar dramatice. Opinia noastra e ca Europa de Est ar putea progresa in continuare, iar daca preturile petrolului continua sa urce, Rusia, desigur, ar putea beneficia din postura de cea mai mare economie emergenta din regiune.

Nu doar statele mari trec prin schimbari. In septembrie, am calatorit in Georgia, o tara mica in Estul Europei care trece prin schimbari rapide. Coruptia era o problema acolo, insa in mare parte aceasta a fost redusa. Am vazut santiere de constructii prin toata tara, iar oamenii pareau sa fie foarte optimisti cu privire la viitor.

Uitandu-ne la imaginea globala, suntem destul de optimisti. Redresarea in Europa pare sa fie in toi; in Statele Unite, continuarea de catre Fed a programului sau de relaxare cantitativa ar trebui sa genereze crestere in multe parti ale lumii; si Japonia pare determinata sa isi sporeasca activitatea in economie prin intermediul regimului sau ambitios de politica monetara. Parerea noastra e ca multe piete emergente la nivel global ar trebui sa beneficieze de pe urma acestora, pe masura ce lichiditatea ramane actualmente abundenta. De exemplu, in America Latina, tari precum Brazilia, Chile si Colombia, care au deficite de cont curent in crestere, ar putea beneficia de pe urma necesarelor intrari de investitii. De asemenea, Mexic pare foarte bine pozitionata pentru a beneficia de pe urma unor intrari de capital si comert mai mare, din cauza proximitatii sale fata de economia Statelor Unite.

Stim ca nu a fost un drum usor pentru investitorii in piete emergente anul acesta. La sfarsitul celui de-al doilea trimestru si in cel de-al treilea, a existat o miscare de indepartare atat dinspre pietele de capital emergente cat si dinspre pietele de datorii. Totusi, credem ca iesirile recente de capital se vor dovedi a fi temporare. Nu numai ca exista suficienta lichiditate in sistem, ci, avand in vedere iesirile de capital care au avut loc, noi credem ca multi investitori si-au redus ingrijorarile privind pietele emergente. Nu spun ca toata lumea ar trebui sa isi creasca alocarile in piete emergente, insa eu cred ca multi ar putea foarte bine sa isi echilibreze portofoliile pe masura ce sentimentul in piata ar trebui sa se imbunatateasca.


1. Sursa: IMF World Economic Outlook, iulie 2013. Copyright © 2013 Fondul Monetar International. Toate drepturile rezervate.

 

Categories: Perspective