Home > Perspective > Q&A: China si India, centre de putere ale pietelor emergente

Q&A: China si India, centre de putere ale pietelor emergente

septembrie 20, 2013

Avand in vedere ponderea lor in lumea pietelor emergente, China si India sunt printre tarile despre care primesc intrebari cel mai des, in special cand acestea prezinta semnale caracteristice pietelor in dificultate, cum ar fi incetinirea economiei. Saptamana trecuta, eu si echipa de piete emergente a Franklin Templeton am vizitat China in cadrul unei calatorii de cercetare mai ampla, analizand extensiv piata si perspectivele companiilor cheie. M-am gandit ca aceasta ar fi o ocazie buna sa impartasesc unele din raspunsurile mele la intrebarile recente privind China si India.

CHINA

Va asteptati ca economia Chinei sa incetineasca in continuare?

Economia Chinei a crescut cu 7.5% de la an la an in al doilea trimestru al lui 2013, in linie cu tinta de crestere a guvernului pentru acest an. Desi economia chineza creste intr-un ritm mai lent decat in primul trimestru, cand PIB-ul a crescut cu 7.7% de la an la an, cresterea PIB-ului chinez ramane mai solida decat in multe alte piete majore, ceea ce, in opinia noastra, ar putea continua pentru un timp. Mai mult, ca o nota pozitiva, China a devenit incetul cu incetul din ce in ce mai putin dependenta de exporturi si si-a ajustat structura pentru o crestere mai sustenabila.

Exista cateva motive pentru care eu si echipa mea credem ca exista potential pentru China sa mentina o crestere economica puternica pe termen lung. De exemplu, pe masura ce venitul disponibil creste pentru clasa de mijloc chineza – multi consumatori din China au beneficiat de pe urma cresterilor anuale de salarii cu 20% sau mai mult – mai multe active personale ar putea fi canalizate in economii si investitii.

In plus, urbanizarea continua intr-un ritm accelerat, iar guvernul dedica mai multe resurse pentru infrastructura si subventionari pentru locuinte si in acelasi timp extinde beneficiile de securitate sociala, educatie si sanatate pentru migrantii care se muta in orase.

De asemenea, anticipam ca autoritatile vor continua sa repozitioneze economia Chinei pentru a depinde mai putin de cheltuielile de exporturi si investitii si mai mult pe cererea interna. Eforturile depuse pentru a inclina activitatea departe de industriile cu valoare adaugata mica si intensive ca munca si catre activitatile cu tehnologii superioare vor continua, pe masura ce nivelul salariilor creste si forta de munca din China devine din ce in ce mai educata.

Care va sunt opiniile legate de slabiciunile pietei cota-A (domestica) in iunie?

Cotele-A sunt acelea ale companiilor chineze denominate in Renminbi, tranzactionate in special intre investitorii locale pe bursele de valori din Shanghai sau Shenzen. Banuim ca recenta slabiciune a preturilor cota-A chineze este o exagerare cauzata de evenimentele recente. Indiciile ca relaxarea cantitativa a Statelor Unite ale Americii ar putea fi micsorata pot fi vazute ca un semn de incredere in crestere in sustenabilitatea redresarii economice americane, ceea ce ar fi un lucru bun pentru exportatorii chinezi.

Mai mult, masurile Japoniei de stimulare fiscala si monetara care urmeaza sa se intensifice in urmatoarele trimestre ar putea echilibra orice potentiala subtiere a lichiditatii din Statele Unite. De asemenea, actiunile Bancii Populare a Chinei de a influenta ratele interbancare, prin reducerea unor activitati excesive de “banking din umbra”, ar putea crea piete financiare mai sanatoase si mai sustenabile. Deja am observat o revenire, cu pietele cota-A aflandu-se pe o tendinta in crestere de la finalul lunii iunie pana in mijlocul lui septembrie1.

Intr-o piata de marimea Chinei, povestea nu mai e in totalitate buna sau rea, asadar ar fi gresit sa generalizam piata. Pe termen lung, noi consideram ca ar trebui sa existe o tendinda in crestere in perspectivele pentru piata cota-A, din moment ce rata de crestere economica a Chinei ramane in prezent ridicata si reformele pietei par sa fie pe drumul cel bun. Conform analizei noastre, evaluarile de capital per total in momentul actual nu sunt cu mult peste minimele lor din 2008, si noi credem ca multe din actiunile cota-A de pe piata chineza au preturi atractive in acest moment.

INDIA  

Rupia a inregistrat minime record in august, devenind una din cele mai subperformante valute la nivel global in acest an. Ce parere aveti despre aceasta slabiciune?

E adevarat ca rupia a devenit mai slaba recent. O parte din aceasta slabiciune e simptomatica pentru politicile slabe si mediul de investitii ale Indiei. Daca acest lucru e rectificat, noi suntem de parere ca rupia poate redeveni mai stabila. Slabiciunea valutei poate fi un lucru pozitiv pentru anumite investitii. De exemplu, o rupie slaba este excelenta pentru industria de externalizare a Indiei, care isi are costurile in rupia indiana si veniturile in dolari americani. De aceea, interesele noastre in astfel de companii au crescut.

Au existat temeri legate de o retrogradare a ratingului de credit al Indiei. Ce parere aveti despre sansele ca asa ceva sa se intample?

Agentiile de rating in general se uita la mediul curent al unei tari si ar putea actiona in functie de perspectivele curente ale acelei tari. E datoria guvernului sa argumenteze ca fundamentalele pe termen lung ale economiei sunt intacte.

Va asteptati ca presiunile inflationiste sa creasca in India pe fondul cresterii economice in scadere, a deprecierii valutei, a cresterii dobanzilor si a preturilor mai mari?

Eu si echipa mea credem ca guvernul trebuie sa contracareze inflatia prin imbunatatirea productivitatii. Aceasta este o sarcina in curs de derulare. Nu exista motive ca o tara care produce unele din cele mai ieftine si de cea mai inalta calitate medicamente si care e fabrica lumii in materie de servicii si software sa nu poata produce bunuri la un cost competitiv.

Ce poate face guvernul Indiei pentru a ataca deprecierea Rupiei in acest an, deficitele de fiscale si de cont curent si incetinirea cresterii economice?

Noi consideram ca cel mai important lucru pe care guvernul Indiei il poate face e sa valorifice potentialul semnificativ al Indiei. Adevarul e ca India este un exportator net, cu exceptia nevoilor sale energetice. Nu ar trebui sa ne ingrijoram prea mult in legatura cu deficitul de cont current si ar trebui sa evitam orice reactii impulsive. In opinia noastra, ceea ce trebuie facut e sa se asigure ca numeroasele companii indiene si multinationale care isi doresc cu adevarat sa faca investitii si sa faca o diferenta in India se angajeaza la un nivel adecvat de investitii. Credem ca guvernul trebuie sa reduca treptat gradul de implicare a sectorului public in economie si sa permita intreprinderilor private sa investeasca. Asta ar putea duce la o crestere a productivitatii, si pe urma, in opinia noastra, ratele de crestere ar trebui sa se imbunatateasca si moneda ar trebui de asemenea sa se consolideze. Este incurajator faptul ca guvernul ia in sfarsit masuri pentru a liberaliza investitiile; de asemenea, acest lucru nu trebuie facut doar pentru a creste veniturile, ci si pentru a spori eficienta si productivitatea.


1. Performantele anterioare nu garanteaza rezultatele viitoare.

 

 

Categories: Perspective