Home > Perspective > Au fost pietele emergente supravandute?

Au fost pietele emergente supravandute?

august 23, 2013

La Templeton, am militat in mod repetat in favoarea filosofiei noastre bazate pe valoare, de a cumpara frecvent in momente cand altii sunt mai pesimisti. Acest lucru nu este usor de facut, chiar si pentru veteranii pe piata. In ultimele luni, pietele emergente au fost supuse unui asemenea pesimism. Aceste perioade de volatilitate pe termen scurt nu sunt cu siguranta noi pentru noi, si nu schimba convingerea noastra pe termen lung a potentialului pe care pietele emergente il detin. Noi consideram ca scaderile recente au fost exagerate si s-au bazat in mare masura pe temerile irationale ale investitorilor, si am privit recenta corectie negativa ca un moment oportun pentru a cauta chilipiruri pentru portofoliile noastre. Gasim evaluari in mai multe actiuni emergente si de frontiera care sunt deosebit de atractive in aceasta perioada.

Fara indoiala, pietele emergente au suferit putin in acest an. In al doilea trimestru, Indexul Pietelor Emergente MSCI a pierdut 8,0% in relatie cu dolarul american1, iar pietele emergente au inregistrat iesiri de 33 de miliarde de dolari in timpul acestui trimestru; numai luna iunie a reprezentat iesiri de 22 miliarde de dolari2. Aceasta compenseaza intrarile nete de 32 de miliarde de dolari din primul trimestru al anului 2013, rezultand intr-un flux net de aproximativ 1 miliard de dolari pentru prima jumatate a anului.

Ce s-a intamplat? Semne la mijlocul lunii mai din partea presedintelui Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, cu privire la o moderatie in programul de cumparare de active a bancii centrale au determinat investitorii cu venit fix, care au investit in obligatiuni offshore, in special in obligatiuni de pe pietele emergente, sa perceapa randamentele ridicate pe care le-au primit in aceste obligatiuni ca fiind mai putin atractive in cazul in care ratele dobanzilor din SUA ar fi crescut. In plus, semnale de la Banca Populara a Chinei cum ca nu va interveni pe piata, dupa o crestere brusca a ratei de imprumuturi interbancare in luna iunie au creat ingrijorari cu privire la stabilitatea sectorului bancar chinez, si au condus la ingrijorari sporite ale investitorilor cum ca lichiditatea la nivel global s-ar putea “usca”. O lichidare brusca in toate domeniile a influentat datoria, valutele si actiunile de pe pietele emergente in al doilea trimestru. In special tarile cu piete emergente cu deficite mari de cont curent, detineri straine mari de obligatiuni locale si expunere la China au fost printre cele mai afectate. Turcia, Egipt si Brazilia au fost afectate in mod special; pietele de capital respective au incheiat trimestrul pe pierdere. In plus, perioadele de tulburari sociale in aceste tari au sporit, de asemenea, nelinistea investitorilor.

Cu toate acestea, dupa cum puteti vedea in cele doua grafice de mai jos, in ciuda supraperformantei pe termen scurt de pe pietele mondiale, asupra pietelor emergente de termen lung au supraperformat, si ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue pentru motivele expuse in continuare aici.

Evaluari Atractive

Ca orice alta piata, pietele emergente pot fi uneori volatile si dominate de fluxuri excesive si bruste in schimbarile de sentimente. Multi caracterizeaza acum tarile BRIC (un acronim util pentru gruparea Brazilia, Rusia, India si China) ca fiind in afara jocului, dar noi credem ca a fost prea mult negativism acolo. Eu cred ca perspectivele puternice de crestere in multe piete emergente nu sunt recunoscute in acest moment in evaluarile de capital, care, in general, raman in urma celor din pietele dezvoltate ale lumii. Noi observam evaluari attractive nu doar in statele BRIC ci mai ales in pietele de frontiera (un subset al pietelor emergente), care, in unele cazuri au ratii price-earnings (P/E) de o singura cifra, si ratii price-to-book chiar si mai mici. (Vedeti tabelele de mai jos pentru pietele emergente in general, si, in mod specific, China.) Dar indiferent de ceea ce indicii de piata majori pot arata, ca si culegatori de actiuni bottom-up, ne axam pe oportunitati indivituale, si vedem, in present, multe companii valoroase care au fost in mod nejustificat atrase in valul de sentimente negative.

Perioadele de Pesimism = Momentele Oportune sa Cumperi?

E tot timpul nevoie sa mai iei cate o lovitura pe masura ce ne mentinem obiectivul nostrum pe termen lung. Un caz model este Thailanda, o tara care a avut partea sa de perioade turbulente. La mijlocul anilor ’90, in timp ce tara era in mijlocul unei crize financiare masive, eu m-am suit nerabdator la bordul unui avion spre Bangkok in cautare de oportunitati, in timp ce multi alti  investitori au renuntat la tara.

De ce eram atat de optimist? Eram constient ca, pe termen scurt, Thailanda era in dificultate. Dar ne-am facut temele, si eram increzatori ca in trei, patru sau cinci ani, poporul thailandez se va redresa. Si au facut-o. Desigur, nu totul a decurs lin. Dupa revenirea de la acea perioada de criza, alte piedici au venit in 2004, cand un tsunami a lovit tara, si in 201, cand Thailanda s-a confruntat cu inundatii masive. Dar Thailanda e experimentata in a-si reveni dupa perioade de aversitate in repetate randuri, iar in 2012, piata de capital thailandeza a inregistrat una dintre cele mai bune performante din Asia (si chiar din lume), cand Indexul de referinta al Bursei de Valori a Thailandei (SET) a realizat o crestere de peste 35%3.

Puteti observa meritele cumpararii pe durata acestor recesiuni si mentinerea pentru potentialul de revenire. Astazi, noi credem ca exista potential mare pentru Thailanda, care credem ca ar putea fi pe cale sa aiba un puseu de crestere, cu, desigur, corectii pe parcurs.

Nu as caracteriza aceasta perioada recenta de volatilitate pe pietele emergente o criza de incredere cum ar face-o altii, insa ea marcheaza o ocazie buna pentru a reitera din nou valoarea unei perspective pe termen lung si pentru a sublinia faptul ca ne bazam analiza si proiectiile nu pe anul acesta sau pe urmatorul, ci de obicei pe o durata de cinci ani.

O atitudine contrarianta sau bazata pe valori nu inseamna ca vom cumpara neaparat orice in timpul unei recesiuni pe piata. Pe durata perioadelor de stres intens, lichiditatea este importanta. Daca as avea de ales intre un stoc mic si nelichid si unul mare si lichid, evident as alege a doua varianta. Cand cumparam actiuni pe o perioada de recesiune, e important sa nu se cumpere “cadavre” care au scauzt in pret dar au fundamentale nesanatoase (asa-zisele “capcane de valoare”), ci, mai degraba, trebuie gasiti “pacienti” cu perspective de redresare bune, dar care par subevaluate

Exista cateva caracteristici pe care le-am vazut in companii care se dovedesc de multe ori fatale si pe care incercam sa le evitam, inclusiv un nivel excesiv de ridicat al datoriei si conducere care nu poate face fata unui mediu dificil. In cazul crizei financiare din Thailanda, a fost extreme de important sa fii un bun culegator de stocuri si sa iti faci temele. Pana la sfarsitul anului 1997, din 480 de companii tranzactionate pe bursa de valori din Thailanda, aproximativ 40 de companii falimentasera, si aproape acelasi numar au fost suspendate de la tranzactionare.

Argumentul in favoarea Pietelor Emergente

Eu cred ca pietele emergente, in general, au trei caracteristici atractive, care nu s-au schimbat din ceea ce vad. In primul rand, ratele de crestere au ramas in general cu mult in plus fata de cele de pe pietele dezvoltate. Per total, pietele emergente sunt prognozate sa creasca de cinci ori mai rapid decat pietele dezvoltate in 2013, cu o crestere medie a PIB-ului prognozata de FMI de 5,0% pentru pietele emergente, comparativ cu doar 1,2% pentru pietele dezvoltate4. In al doilea rand, pietele emergente in general poseda rezerve valutare mari si in crestere, care sunt mult mai mari decat cele ale pietelor dezvoltate. Mai mult, spre deosebire de pietele dezvoltate, multe piete emergente si de frontier inca par sa aiba spatiu de manevra amplu pentru stimulare fiscala si monetara. Desi cresterea slaba pe pietele dezvoltate ar putea fi transmisa pe pietele emergente, in special prin declinul comertului mondial, aceasta influenta ar putea continua sa fie compensata in pietele emergente prin cheltuieli de investitii mai mari si cresterea cererii interne. In al treilea rand, nivelul datoriei al multor piete emergente in raport cu PIB-ul lor este in general mult mai mic decat cel al multor piete dezvoltate.

In plus, toate aceaste temeri si ingrijorari cum ca banca centrala a SUA incepe sa isi ingusteze  programul de cumparare a activelor nu inseamna neaparat ca are de gand sa inceapa sa micsoreze ratele prea curand sau car rezerva de bani se va termina din senin. Trebuie sa ne amintim ca diferitele programe de QE au fost cumulative, astfel ca lichiditatea pompata in sistem s-a acumulat si nu va disparea peste noapte. Numai de putin timp bancile au inceput sa isi creasca imprumuturile; anterior, se foloseau de lichiditatea furnizata de catre Fed pentru a-si consolida bilanturile si detineau titluri de stat SUA. In plus, chiar daca Fed incepe sa se retraga pe masura ce economia SUA isi revine, alte banci centrale inca genereaza lichiditate, care noi credem ca ar putea sprijini fluxul de investitori pe pietele emergente. Japonia a demarat un program de relaxare cantitativa masiv, care , in ceea ce priveste procentajul din PIB, este mai consistent decat programul SUA. In timp ce ne facem griji cu privire la implicatiile pe termen lung ale inflatiei, in cazul in care aceasta poate fi evitata sau compensata de castiguri de productivitate mai mari, ar putea fi un element transformative pentru multe economii.

In general, cred ca pietele emergente vor continua, probabil, sa ofere perspective bune pe termen lung pentru investitori rabdatori. Exista intotdeauna riscuri, si socuri neasteptate ar putea aparea. Dar eu inca mai cred in povestea revenirii.

––––––––––––-

  1. Sursa: © Morgan Stanley Capital Index (MSCI). MSCI nu ofera garantii sau reprezentari expres au implicite si nu va fi responsabila fata de datele MSCI continute aici. Datele MSCI nu pot fi redistribuite sau folosite ca baza pentru alti indici, valori mobiliare sau produse financiare. Acest raport nu este aprobat, revizuit sau produs de MSCI. Indicii nu sunt gestionati si nu se poate investi intr-un indice. Performantele trecute nu sunt o garantie pentru rezultate viitoare.
  2. Sursa: EPFR Global
  3. Sursa: FactSet. Termeni de dolari americani. Indicele SET este un indice bazat pe capitalizare al actiunilor listate pe Bursa Thailandei. Performanele trecute nu sunt o garantie pentru rezultate viitoare. Un indice nu este gestionat si nu se poate investi direct intr-un indice.
  4. Sursa: IMF World Economic Outlook, iulie Copyright © 2013 Fondul Monetar International. Toate drepturile rezervate.

Categories: Perspective