Home > Perspective > Insemnari de pe frontiera Nigeriana

Insemnari de pe frontiera Nigeriana

august 15, 2013

Multe piete de frontiera continua sa iasa in evidenta ca fiind deosebit de atractive pentru noi acum, pe masura ce un numar de piete emergente si chiar si unele dezvoltate au trecut anul acesta prin tendinte de crestere inceata a PIB-ului. Pietele de frontiera sunt considerate un subset al pietelor emergente, de multe ori mai mici si mai putin dezvoltate. Calatoriile mele m-au dus recent in una din cele mai mari piete de frontiera, Nigeria, unde echipa mea si cu mine am putut vedea schimbarile care au loc in tara si sa vorbim cu proprietarii si managerii unor companii despre provocarile de a face afaceri acolo. Pe masura ce cautam oportunitati de potentiale investitii, dam si peste anumite surprize.

Nigeria are una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din lume, cu rate de crestere a PIB de peste 6% in fiecare an, din 2003 incoace1. Cu peste170 de milioane de oameni, aceasta este cea mai populata tara din Africa si a saptea cea mai populata tara din lume. Organizatia Natiunilor Unite aproximeaza ca populatia sa ar putea ajunge printre primele trei pana in 2050, depasind Statele Unite2.

Din pacate, Nigeria are, de asemenea, o istorie tragica a conflictelor si luptelor pentru putere, fiind o tara care este formata din peste 500 de grupuri etnice diferite. De la obtinerea independentei in 1960, Nigeria a avut opt guverne militare, numeroase guverne civile si a trecut printr-un razboi civil care a durat 30 de luni. In luna aprilie 2011, Goodluck Ebele Jonathan a castigat alegerile pentru presedintia tarii. Provocarile cu care se confrunta astazi Jonathan si partidul sau sunt numeroase, inclusiv reformele atat de necesare, in special in sectoarele de petrol si energie. Problemele economice au amplificat diviziunile etnice si religioase in tara, iar venitul pe cap de locuitor e mic si exista inca mari diferente in nivelul veniturilor.

Pe o strada din Lagos, Nigeria

Importanta petrolului – si a securitatii

Exporturile de petrol, de mare importanta pentru economie, au fost perturbate de mai multe ori de conflicte in Delta Nigerului, unde rezervele de petrol au fost o tinta pentru talhari. Un program de amnistie a dus la o reducere a numarului de incidente, dar pericolele unei situatii instabile raman.

Securitatea ramane o problema importanta pentru intreprinderile din Nigeria, desi aceasta nu inseamna neaparat ca pericolul pandeste peste tot in tara. Principala amenintare la adresa sigurantei e regionala, mai ales in zonele de nord si in Delta Nigerului si in special din cauza militantilor islamisti, cum ar fi Boko Haram, care tinteste fortele de siguranta, situri religioase, bunuri de telecomunicatii si infrastructura statului. Avand o vasta retea de sponsori, coruptia este, de asemenea, o problema majora. Vestea buna este ca liderii nigerieni sunt constienti de necesitatea de a mentine balanta de putere intre diferitele regiuni si lucreaza pentru a imbunatati situatia in masura in care vor putea.

O parte a problemei provine din subventiile guvernamentale pentru produsele petroliere rafinate, care au creat o afacere profitabila de trafic de carburant subventionat in afara tarii pentru a-l vinde la preturi de piata mai mari. La inceputul anului 2012, Guvernul a injumatatit aceasta subventie si si-a declarat intentia de a o indeparta in intregime in viitorul apropiat. In opinia noastra, asta ar trebui sa contribuie la mai putine problemele legate de contrabanda. Furtul de petrol este, in general, o mare problema in Nigeria; estimarile spun ca aproximativ 10% din productia totala de petrol este furata. Productia de acum e de aproximativ 2 milioane de barili pe zi (sau aproximativ 700 de milioane pe an)3, ceea ce inseamna ca aproximativ 70 de milioane de barili sunt furati in fiecare an.

Inflatia a fost o alta problema pentru intreprinderile si consumatorii din Nigeria, desi aceasta a fost in declin in ultimul deceniu. Anul acesta, inflatia, masurata prin indicele preturilor de consum, ar putea sfarsi anul la un nivel de o singura cifra daca isi mentine ritmul actual4. Aceasta este o imbunatatire semnificativa fata de 1990, cand ratele anuale ale inflatiei depaseau 50%. Cu inflatia in scadere, credem ca Banca Centrala din Nigeria ar putea avea o mai mare flexibilitate in a reduce rata dobanzii de referinta, care a fost destul de mare (12%), de la sfarsitul anului 2011.

Peisajul investitional

Nigeria poseda resurse naturale abundente, dar in prezent este impiedicata de o lipsa acuta de infrastructura. Cele mai multe hoteluri si companii au nevoie de propriile lor generatoare electrice sau pe benzina din cauza lipsei de fiabilitate a sistemului de electricitate al statului. Aceasta situatie descrie cererea in general pentru mai multe surse de energie in pietele emergente, si mai ales in cele de frontiera. O companie din Coreea de Sud a facut recent o promisiune bine-venita de a investi 30 miliarde de dolari in sectorul energetic al Nigeriei in urmatorii zece ani. In luna mai, Banca Mondiala si IFC au anuntat, de asemenea, planuri de a investi aproximativ un miliard de dolari in sectorul energetic al tarii. Tipul acesta de investitii straine in sectorul energetic nigerian ar putea sustine in continuare cresterea economica.

Planurile recente ale guvernului de a privatiza industria energetica au deschis usa posibilitatii de cresteri dramatice in investitiile straine viitoare. Acest lucru ar putea reduce povara reprezentata de subventii pentru bugetul de stat si ar putea duce la crearea unor companii profitabile, in masura sa plateasca impozite. Planul in valoare de miliarde de dolari include vanzarea a patru centrale termice, doua hidrocentrale si 11 companii de distributie a electricitatii. Daca va avea succes, lipsa de energie electrica si costul ridicat de furnizare a energiei electrice alternative, care a impiedicat activitatea economica, ar trebui sa fie atenuate si ar putea duce la o crestere accelerata pe termen lung.

In timp ce majoritatea investitorilor sunt constienti de bogatia de petrol din Nigeria, este important de retinut ca Nigeria exporta acum 117 de produse diferite in 103 tari din intreaga lume. Desi petrolul ramane exportul dominant, exista numeroase companii din Nigeria care nu au legatura cu sectorul petrolier, unde vedem potentiale oportunitati. Recent, am vizitat unele dintre ele, incepand cu o mare companie producatoare de ciment.

Directorii companiei de ciment ne-au spus ca planificau sa majoreze capacitatea de productie locala cu aproximativ 9 milioane de tone pe an pana in 2016. Pentru a promova productia locala, guvernul ofera o scutire de impozit de trei pana la cinci ani pentru instalatiile noi. Nigeria are depozite generoase de calcar de inalta calitate, principala materie prima pentru ciment, pe langa preturi ieftine la gaz, necesar pentru functionarea fabricilor. Cererea interna de ciment este in crestere cu aproximativ 10% pe an, cea mai mare parte la sectorul privat si relativ putin in sectorul public, ceea ce indica faptul ca cheltuielile pentru infrastructura in Nigeria lipsesc. Cu toate astea, aceasta tendinta pare destinata sa se schimbe.

Vizitand o companie de ciment nigeriana

Unul din managerii firmei ne-a spus ca Nigeria e adeseori subestimata. Cea mai mare provocare din perspectiva lui? O lipsa de vointa politica eficienta si, in special, lipsa dorintei de a promova sectorul agricol intern, avand in vedere ca Nigeria importa produse alimentare in valoare de 1,2 miliarde de dolari americani in fiecare an. Cu toate acestea, el credea si ca guvernul a fost, in general, constructiv si a avut o buna echipa consultative economica.

Am vizitat, de asemenea, un producator de bere. Directorii firmei ne-au spus ca mediul de operare a fost afectat de cresterea preturilor combustibililor si de preturile mai mari ale energiei electrice. In plus, distributia este, uneori, o problema, datorita provocarilor legate de securitate. Cu toate astea, problema reala care contribuie la instabilitate e considerata a fi rata ridicata a somajului si o populatie tanara si in crestere care doreste locuri de munca. In timp ce definitia de “clasa de mijloc” nu reflecta indeaproape clasa de mijloc din tarile foarte dezvoltate, exista o clasa de consumatori in crestere care au sume din ce in ce mai mari de venituri discretionare de cheltuit, astfel incat companiile alimentare si cele producatoare de bauturi spera sa poate beneficia de pe urma acestor venituri.

Sistemul bancar reformat din Nigeria a oferit multor straini un mijloc atractiv de investitie in economia nationala in crestere rapida. Sectorul bancar este important, nu numai din cauza cresterii de micro-finantare, ci si din cauza miscari de catre banci catre serviciile bancare de consum. Pana de curand, bancile finantau in principal companiile mari sau de stat prin achizitia de obligatiuni. In urma unei crize bancare in 2008, Banca Centrala a Nigeriei (CBN) a realizat un audit al sectorului bancar comercial. Toate bancile care nu au trecut auditul au avut directorii executivi inlocuiti. Corporatia de Administrare a Activelor (AMCON) detinuta de stat a fost creata pentru a cumpara creditele neperformante si a recapitaliza bancile nesanatoase. O analiza recenta a bancilor din tara de catre FMI au aratat o crestere dramatica a profiturilor acestei industrii in 2012, in timp ce rata de adecvare a capitalului a fost peste cerinta minima de 10%, iar creditele neperformante au fost sub pragul mandatat de 5%5.

Directorii unei banci nigeriene pe care am vizitat-o au fost destul de sincere cu privire la provocarile pe care urmau sa le infrunte. Ei erau de parere ca piata era in mod inerent riscanta pe fondul incertitudinii politice, o moneda potential volatila, interventia statului si coruptia. Vestea buna a fost ca AMCON a curatat sectorul bancar si conducerile bancilor deja munceau pentru a atinge obiectivele de crestere si pentru a deveni mai profitabile. Sectorul bancar a anticipat faptul ca cresterea va fi cauzata de imprumuturile pentru proiecte de infrastructura, energie si agricultura. In plus, piata de consumer banking s-a extins rapid. Ca diverse alte banci nigeriene, aceasta banca functiona la nivel multinational, avand operatiuni in afara tarii.

O alta companie pe care am vizitat-o era un conglomerat de top din industria alimentara nigerian, cu o gama de restaurante fast-food si produse alimentare marca-proprie care se adresau unei sectiuni largi a populatiei. Manageri ai companiei au reiterat problemele legate  de securitate pe care le mai auzisem, in special in partea de nord a tarii, care afectau procesele de  distributie si fabricatie. Mai important, din punctual lor de vedere, erau majorarile taxelor de import si taxele pe grau, cu impact asupra costurilor in productia de produse alimentare si in restaurante.

In sectorul petrolier, am vizitat o firma care si-a schimbat strategia si s-a transformat de la a fi doar un concern local de baza in marketing-ul petrolier la a deveni un “grup de energie” integrat, cu coenxiuni de afaceri nu doar in marketing-ul petrolier, ci si in explorarea si productia de titei, comert international de petrol, solutii de electricitate si gaze, si servicii de suport petrolier.

Ca toate calatoriile noastre, aceste vizite la companii din Nigeria au fost importante pentru noi, pentru a vedea exact cu ce problem se confrunta proprietarii de afaceri si modul in care le abordau. Noi credem ca economia nigeriana si corpul politic ar trebui sa se consolideze pe masura ce tara avanseaza cu eforturile de reforma, si credem ca oportunitatile de investitii se vor extinde. Nigeria reprezinta o destinatie de investitii interesanta pentru noi, si nu numai din cauza bogatiei sale in petrol. Eforturile Guvernului in domeniul privatizarii si investitiile in industrii precum mineritul, agricultura, finantele si de productie pentru a-si diversifica dependenta de sectorul petrolifer ar putea ajuta economia pe termen lung.

––––––––––––––

  1. Sursa: Banca Mondiala, Cresterea PIB (anuala %), Indicatorii Dezvoltarii Mondiale.
  2. Sursa: Comunicat de presa al Natiunilor Unite, 30 iunie 2013. “Populatia globului este asteptata sa ajunga la 9,6 miliarde in 2050, cea mai mare crestere urmand a avea loc in regiunile in curs de dezvoltare, in special Africa”.
  3. Sursa: Administratia de Informatii Energetice SUA, august 2013.
  4. Sursa: Biroul National de Statistica, Nigeria, “Stiri statistice” (nr. 520, iunie 2013)
  5. Sursa: Raportul de tara FMI nr. 13/140, “Nigeria: Evaluarea stabilitatii sectorului financiar”, mai 2013. Copyright © 2013. Fondul Monetar International. Toate drepturile rezervate.
Categories: Perspective