Home > History, Perspective > Clopote de nunta in Romania

Clopote de nunta in Romania

iulie 26, 2013

Am fost invitat in iunie sa particip la nunta unuia dintre angajatii nostri din Romania si am profitat imediat de posibilitatea de a sarbatori impreuna cu fericitul cuplu, de a vedea o parte diferita a Romaniei si de a vorbi cu localnici despre viata de acolo. Petrecerea a fost un microunivers al juxtapunerii dintre vechi si nou in Romania si acest lucru este valabil si pentru investitorii de acolo, pe masura ce continua progresul spre reforma pietei.

Am zburat pana pe aeroportul din Cluj-Napoca; Cluj-Napoca este capitala judetului Cluj. Zalau, destinatia finala, este capitala judetului Salaj. Amandoua se afla in regiunea Transilvania, care se invecineaza cu Ungaria si Ucraina. M-am intrebat de ce nu putem zbura direct in Zalau si am aflat mai tarziu ca, desi exista o pista de aterizare acolo, pamantul pe care a fost construita (in timpul perioadei comuniste a lui Ceausescu) era revendicat de fostii proprietari si trebuia retrocedat. Astazi, este doar un camp. Asa ca am mers cu masina de la Cluj-Napoca la Zalau. Drumuri serpuite ne-au condus prin peisajul muntos verde, bogat, cu ferme pe campiile joase aflate intre varfurile muntilor. Am putut sa inteleg de ce la un moment dat exista o importanta industrie de mobila in zona, avand in vedere abundenta padurilor.

Intrand in Zalau, am vazut cateva cladiri in paragina dar, surprinzator, am vazut si un imens numar de case si blocuri nou construite. Din aceasta cauza, am fost socat sa aflu ca populatia orasului era de doar circa 50.000 de oameni. Parea ca fiecare dintre acesti 50.000 de oameni avea un apartament sau o casa pentru sine avand in vedere numarul mare de cladiri din oras!

Inainte de nunta am facut un tur al orasului, am vazut o catedrala si cateva biserici si am avut o discutie animata cu soferul nostru despre viata de acolo. Soferul ne-a spus ca vorbeste doua limbi, romana si maghiara, pentru ca multi dintre locuitorii orasului sunt maghiari. L-am corectat, spunandu-i ca de fapt vorbeste trei limbi, pentru ca engleza lui era destul de buna, dar a fost prea modest ca sa fie de acord.

Intrand in zona industriala, prima mare fabrica pe care am vazut-o era in paragina. Soferul ne-a spus ca era o fabrica de textile care s-a inchis din cauza competitiei chinezesti. Apoi am ajuns la o uriasa fabrica de anvelope, parte din reteaua globala a unui gigant francez. Se intinde pe mai multe strazi si functioneaza 24 de ore pe zi, in trei ture de lucru. Am vazut si o fabrica de tevi pentru petrol si gaze, care arata destul de modern, cu o noua cladire in constructie. Aceasta facea parte din reteaua globala a unei firme argentiniene.

Trecand de zona industriala, am vazut doua cosuri in departare. Era centrala orasului, care nu produce numai electricitate, ci si abur si apa calda pentru iarna. Gazul vine din surse locale, dar si de la Gazprom, din Rusia, o mostenire a epocii comuniste. Dar nu e ieftin. Pentru a incalzi o casa mare, ni s-a zis, romanul mediu are nevoie de aproape 400 de dolari pe luna in timpul lunilor de iarna.

Impletirea traditiilor vechi cu noile evolutii

A fost a doua nunta la care am participat in Romania si m-am simtit excelent. Cantaretii erau destul de talentati. Melodiile lor molipsitoare aveau cele mai complexe secvente pe care le-am auzit vreodata, incurajandu-ne sa ne ridicam si sa dansam. Erau si dansatori populari in costume traditionale, facand pasi si sarituri incredibil de complexe. Apropo de cum se imbina traditia si modernismul in Romania, exista si o trupa care canta toate marile hituri vestice. In timpul sesiunii de muzica traditionala, un bariton faimos a cantat o melodie despre viata si dragoste cu versuri (traduse pentru mine de un vecin de masa) care ar face de rusine orice filosof. “Tine minte ca esti doar un musafir in aceasta lume; poti sa ai lumea la picioare si nenumarate bogatii, dar nu uita ca nu esti nemuritor…”

Pe drumul de intoarcere spre Cluj am trecut pe langa sate traditionale unde femeile se duceau spre biserica imbracate in negru, cu basmale pe cap. Unele tineau umbrele pentru a se apara de soare. Bisericile ortodoxe cu cupolele si acoperisurile argintii sclipitoare se vedeau in peisajul rural ca raze printre casele de lemn maro inchis, cu acoperisuri de tigla castanie. Am obsevat si vaci pascand pe campuri. Ni s-a spus ca una dintre principalele surse de lapte era traditionala vaca bruna, folosita si la arat. Acum, tractoarele fabricate in China si laptele cumparat din magazine le iau locul. In oras erau cateva magazine alimentare moderne, vestice, un semn ca distributia alimentara moderna a ajuns in cele mai indepartate locuri din tara.

Eforturi pentru reforma

Reforma si schimbarea nu sunt intotdeauna un proces lin sau usor, pentru ca ideile vechi cu radacini adanci au nevoie de timp pentru a fi replantate. Pe frontul economic, recesiunea din zona Euro a lovit Romania, dar este asteptata o crestere pozitiva anul acesta (previziunea FMI este de 1,6%1 si diferiti analisti asteapta o imbunatatire in 2014). Banca centrala a Romaniei si-a facut treaba in a ajuta la stimularea cresterii, reducand rata de referinta pana la nivelul istoric de 5% in iulie, ceea ce ar putea ajuta afacerile. Trebuie subliniat in mod special ca Romania a fost una dintre cele mai de succes tari in implementarea reformelor macroeconomice recomandate de FMI dupa criza financiara din 2008, in ciuda diferitelor provocari care insotesc de obicei masurile de reforma. Tara a reusit sa-si reduca semnificativ deficitul bugetar pana la sub 3% in 2012, iar contul curent a inregistrat un surplus pana acum anul acesta. Este incurajator si faptul ca guvernul nu are de gand sa incetineasca ritmul progresului si urmareste sa incheie un nou acord stand-by cu FMI pentru a continua necesarele reforme structurale, inclusiv cele privind companiile de stat. Daca va avea succes, credem ca Romania ar putea deveni una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din UE. Cheia este, bineinteles, abilitatea guvernului tarii de a implementa reformele necesare.

Desi recunoastem eforturile constante ale autoritatilor de a stabiliza indicatorii macroeconomici ai tarii, credem ca Romania inca are nevoie de reforme pentru a ramane competitiva si a reaprinde cresterea economica. Din punctul nostru de vedere, sunt necesare mai multe privatizari, pentru ca statul inca mentine participatii majoritare in multe sectoare economice care au nevoie de investitii ce nu se pot finanta doar prin bugetul statului. Un alt pas important pentru a intari competitivitatea Romaniei este un robust program de oferte publice initiale care ar trebui sa ajute la sprijinirea pietelor locale de capital, slab dezvoltate, si sa ofere finantare pentru investitiile necesare. In acelasi timp, continuarea reformelor structurale si restructurarea companiilor de stat este esentiala pentru consolidarea rezultatelor obtinute pana acum, ceea ce credem ca va ajuta la pozitionarea Romaniei ca o destinatie atractiva pentru investitii straine.

––––––––

  1. Sursa: 2013 Fondul Monetar International, World Economic Outlook, aprilie 2013
Categories: History, Perspective