Home > Perspective > Brazilienii fac uz de dreptul de a se face auziti

Brazilienii fac uz de dreptul de a se face auziti

iulie 18, 2013

Brazilienii fac uz de dreptul de a se face auziti. Lantul de evenimente fara precedent care a inceput cu nemultumirile legate de inflatie (tarifele de autobuz si metrou) a condus la proteste masive impotriva coruptiei, lipsei serviciilor publice si a impozitelor. Ca urmare a tensiunii si incertitudinii din ultimele cateva saptamani, unii investitori si-au pierdut increderea in piata din Brazilia. Dupa ce am discutat cu analistii nostrii prezenti la fata locului, vreau sa impartasesc o perspectiva asupra situatiei.

Brazilienii si-au exprimat nemultumirea fara de guvern, lucru care a rezultat in cateva nefericite ciocniri publice cu politia. Pe 20 iunie, mai bine de un milion de oameni au iesit in strada pentru a sustine o serie de cauze sociale si politice. Protestele perturbatoare au continuat desi majoritatea au avut o natura pasnica. Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a incercat sa dezamorseze situatia, intalnindu-se cu liderii protestatarilor si cu oficiali guvernamentali locali, precum si indemnandu-i pe brazilieni sa se abtina de la violente.

Unele proteste au coincis cu gazduirea de catre Brazilia a jocurilor Cupei Confederatiilor la Fotbal, considerata un fel de „repetitie” pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal FIFA in Brazilia in 2014. Una dintre plangerile protestatarilor a privit cheltuirea de fonduri pentru infrastructura evenimentelor sportive mondiale, in loc sa fie utilizate pentru  alte cauze sociale.

Oficialii guvernamentali au incercat sa abordeze o parte din ingrijorarile protestatarilor, desi problemele sunt complicate, iar raspunsurile nu sunt intotdeauna in alb si negru in ceea ce priveste “cel mai bun” curs de actiune pentru bunastarea economica pe termen lung a tarii – sau a investitorilor de acolo.

Admitem ca este intotdeauna mai usor sa judeci orice decizie politica de pe margine. Este clar ca liderii tarii iau in serios reactia publicului si examineaza in mod riguros majorarea tarifelor intr-un moment cu asemenea tulburari. Desigur, inflatia a fost o problema istorica pentru Brazilia, si un factor cheie care a condus la demonstratiile publice.

In timp ce unele companii din Brazilia intreprind ceea ce considera necesar pentru supravietuire, scenariul politic din tara este foarte dificil in acest moment.

Tulburari si schimbare

Schimbarea, desigur, poate fi foarte dureroasa, ceea ce a si fost valabil pentru Brazilia in ultima perioada. Si daca tulburarile continua, impactul pe termen scurt al protestelor va fi probabil negativ pentru economia Braziliei. Pe 27 iunie, banca centrala a Braziliei si-a redus previziunile de crestere pentru 2013 la 2,7%, in scadere fata de asteptarile anterioare de 3,1% si a citat volatilitatea drept un factor de risc. Desi preferam bineinteles sa vedem o crestere mai puternica, ceea ce ne ingrijoreaza realmente ar fi o indepartare permanenta de modelul economiei de piata, adica mai multe privatizari. Consideram in general ca interventia guvernului in companiile private nu este calea potrivita, si acest lucru a reprezentat o ingrijorare constanta in Brazilia. Cu toate acestea suntem optimisti ca Brazilia isi poate rezolva problemele in beneficiul pietelor sale, a economiei sale si a oamenilor sai.

Pentru ca oamenii si afacerile sa functioneze, trebuie sa existe o buna functionare a serviciilor publice. Deci, in aceasta privinta, gasim incurajatoare protestele deoarece credem ca Brazilia poate mai mult, si ar putea avea parte de rate de crestere mai rapide decat pe parcursul ultimului an. Revoltele si protestele pe care le-am vazut nu doar in Brazilia, ci si in alte parti, pot duce la tragedii nefericite, dar ele inseamna, de asemenea, ca revolutia internetului a avut impact. Cu Twitter si telefoane mobile, precum si alte forme de comunicare electronica, publicul isi poate exprima sentimentele fata de politicieni, si acest lucru poate conduce la schimbari pozitive.

Nu ne-am pierdut speranta in potentialul Braziliei, si planificam sa continuam si aici cautarea de oportunitati pentru potentiale investitii.

Categories: Perspective