Home > Perspective > Grecia, bine ai revenit in universul cu potential ridicat al pietelor emergente

Grecia, bine ai revenit in universul cu potential ridicat al pietelor emergente

iulie 10, 2013

In iunie, importantul indice international de actiuni MSCI a confirmat ca sejurul Greciei in randul “tarilor dezvoltate” urmeaza sa se termine spre finalul acestui an, urmand sa devina prima tara care sa-si piarda vreodata statutul de “tara dezvoltata” in universul MSCI1. E interesant ca Grecia fusese clasificata drept economie emergenta in 1987, atunci cand am inceput sa colaborez cu Templeton Emerging Markets Group, si, desi ultimele stiri ne-ar putea duce cu gandul la o inrautatire de-a dreptul dramatica a perspectivelor economice ale tarii, explicatia MSCI privind reclasificarea Greciei este chiar destul de simpla. 

Impartirea universului MSCI privind investitiile in actiuni in indici separati pentru tari “dezvoltate”, “emergente” si “de frontiera” a fost initial conceputa drept raspuns la aparitia pe scena mondiala a mai multor stadii de dezvoltare economica. Pentru a fi clasificata drept dezvoltata, o tara trebuie sa aiba venitul national brut pe cap de locuitor pentru trei ani consecutivi cu cel putin 25% mai mare decat limita impusa de Banca Mondiala pentru ca o tara sa faca parte din categoria celor cu “venituri ridicate” (dezvoltate)2. Aceasta echivaleaza cu US$15.600, avand in vedere ca pragul impus de Banca Mondiala este de US$12.475 incepand cu 2011, ultimul an pentru care aceste date sunt disponibile. In ciuda catorva ani de recesiune teribila, venitul national brut al Greciei a depasit cu mult aceasta cifra3. Intr-adevar, cateva tari emergente si de frontiera pot indeplini acest criteriu. Asadar, cerintele MSCI legate de dezvoltarea economica pentru includerea in indice nu au fost o problema pentru Grecia, dar alti factori legati de capacitatea investitorilor internationali de a intra cu usurinta si a opera pe aceasta piata s-au dovedit mai importanti.

Tragedia greceasca

Conform MSCI, pentru ca un indice international de actiuni sa-si indeplineasca scopul, investitorii, inclusiv “vehiculele pasive” de tip indice, trebuie sa poata cumpara si vinde companiile componente cu suficienta usurinta si siguranta4. In acest scop, MSCI are o serie de criterii care includ cerinte explicite legate de marimea si lichiditatea pietei, precum si o serie de tinte ceva mai subiective, legate de deschiderea tarii catre patronat strain, restrictii privind tranzactionarea de valute straine care ar putea periclita repatrierea de fonduri, precum si existenta mecanismelor care sa faciliteze tranzactiile. Grecia a dat gres in privinta ambelor teste MSCI legate de marimea si accesibilitatea pietei pentru includerea in indicele tarilor dezvoltate datorita colapsului pietei de capital grecesti incepand cu 2007, si relistarilor subsecvente pe alte piete ale catorva companii majore, fapt ce a lasat piata din Grecia cu prea putine companii listate mari si lichide care sa permita investitorilor semnificativi sa-si constituie pozitii adecvate. In plus, autoritatile de reglementare ale pietei de capital din Grecia nu au reusit sa tina pasul cu evolutiile din alte piete in domenii precum imprumuturile bursiere, tranzactiile de tip short selling si transferabilitatea, ingreunand astfel realizarea de afaceri pe piata locala.

Cifra PIB (GDP) reprezinta cresterea/contractia

In ciuda problemelor Greciei, consideram ca exista totusi oportunitati pe termen lung acolo. Cu toate acestea, doar pentru ca Grecia va deveni parte a universului pietelor emergente, nu inseamna automat ca ne vom grabi sa cumparam imediat actiuni grecesti. Un aspect cheie al filozofiei noastre de investitii tine de faptul ca nu suntem constansi de consideratii legate de indici, si desi acordam atentie fundamentelor macroeconomice ale unei tari, deciziile noastre de alocare sunt bazate in principal pe valoarea individuala pe termen lung a companiilor si potentialul lor in perspectiva. Observam cateva indicii palide ca suferinta economica a Greciei a ajuns la un punct de cotitura, si cautam oportunitati pentru a investi. Este esential insa sa gasim actiuni care sa indeplineasca criteriile noastre cheie.

Adaugarea Chinei?

In timp ce retrogradarea Greciei a ajuns pe prima pagina a ziarelor, poate cel mai frapant anunt al MSCI nu se refera la o schimbare concreta, ci la una care se profileaza la orizont. Piata locala a clasei de actiuni “A” a Chinei nu va deveni probabil parte a indicelui MSCI in curand; totusi, ideea ca ar putea deveni eligibila la un moment dat are o importanta semnificativa, avand in vedere dimensiunea foarte mare a pietei in comparatie cu pietele de actiuni tranzactionate international “B” si “H”.

Comentariul MSCI pe acest subiect a subliniat obstacolele uriase din calea includerii clasei de actiuni “A” in familia de indici MSCI, in special limitarile referitoare la cota de “investitori straini calificati” ca modalitate de acces si condițiile de concurență echitabile pentru investitorii straini, precum si restrictiile curente privind tranzactiile valutare si incertitudinile legate de impozitare. Cu toate acestea, in calitate de investitori, trebuie sa fim la curent si entuziasmati de perspectiva ca o piata vasta si dinamica sa devina in final mult mai accesibila.

Avansarea

Intre timp, Coreea de Sud si Taiwan sunt in continuare evaluate de catre MSCI pentru promovarea in categoria pietelor dezvoltate. In ceea ce priveste dezvoltarea economica si profunzimea pietei, consideram ca ambele se califica cu usurinta la nivelul urmator, dar idiosincraziile din pietele de schimb valutar si sistemul de identificare al actiunilor ii ingrijoreaza pe marii investitori institutionali, ducand la esecul Coreei de Sud si al Taiwanului la testul privind accesibilitatea pietei. Consideram ca economiile sud-coreeana si taiwaneza sunt strans legate de cele ale vecinilor lor cu economii emergente, incat prezenta lor in indici pentru pietele emergente este justificata la acest moment.

In Orientul Mijlociu, mult anticipata promovare a statelor Qatar si Emiratele Arabe Unite din Golful Persic din categoria de tari de frontiera la cea emergenta a fost confirmata, in timp ce problemele legate de accesibilitate au condus la retrogradarea Marocului in categoria pietelor de frontiera.

Trebuie sa subliniem din nou ca aceste evolutii nu vor conduce cel mai probabil pe termen scurt la schimbari majore in compozitia portofoliilor noastre din pietele emergente si de frontiera. Aceste nisipuri miscatoare fac lucrurile mai interesante, dar schimbarile de categorii MSCI vor intra in vigoare abia in 2014 si, indiferent de acest lucru, nu este stilul nostru sa luam decizii neasteptate. Totusi, suntem cu siguranta nerabdatori sa vedem mai multa atentie din partea investitorilor acordata acestor piete dinamice.

–––––––––––-

1. Comunicatul de presa al MSCI din 11 iunie 2013, “MSCI anunta rezultatele pentru 2013 ale Analizei privind Clasificarea Anuala a Pietelor”. Toate datele MSCI sunt furnizate ”așa cum sunt”. MSCI nu ofera garantii sau reprezentari explicite sau implicite și nu va avea absolut nicio raspundere cu privire la orice date MSCI conținute in acest document. Datele MSCI nu pot fi redistribuite sau utilizate ca baza pentru alti indici sau orice titluri sau produse financiare suplimentare. Acest raport nu este aprobat, revizuit sau produs de catre MSCI. Performanțele anterioare nu sunt relevante pentru rezultatele viitoare. Indicii nu sunt administrati. Nu se poate investi direct intr-un indice.

2. Analiza Globala MSCI privind Accesibilitatea Pietelor, iunie 2013, Clasificarea MSCI Cadru a Pietelor.

3. Indicatorii de dezvoltare ai Bancii Mondiale © 2013 Grupul Bancii Mondiale, Toate drepturile rezervate.

4. Indicii nu sunt administrati si nu se poate investi direct într-un indice.

 

Categories: Perspective