Home > Perspective > Protestele nu ar trebui sa deraieze Turcia

Protestele nu ar trebui sa deraieze Turcia

iunie 27, 2013

In 2012, bursa de valori din Turcia (masurata prin intermediul Indicelui National 100 al Burseide Valori din Istanbul) a crescut cu peste 50%1, avand una dintre cele mai puternice performante in randul pietelor de capital la nivel global anul trecut. Cu toate acestea, stirile recente legate de protestele care afecteaza natiunea au inceput sa indeparteze unii investitori, cel putin pe termen scurt. Consideram adesea criza o parte naturala in schimbare si dezvoltare, si credem ca aceste tulburari politice pe termen scurt nu vor fi probabil si ultimele. Ceea ce incercam sa le reamintim investitorilor este importanta de a se concentra pe oportunitati pe termen lung in Turcia si de a nu se speria de problemele pe termen scurt. L-am invitat pe colegul meu Carlos von Hardenberg, Managing Director, Turcia, cu sediul la Istanbul, sa impartaseasca o perspectiva locala asupra acestei situatii.

Carlos von Hardenberg, Managing Director, Turcia

In Turcia, ceea ce a inceput sub forma unor proteste pasnice impotriva planurilor guvernului de reamenajare a Parcul Gezi din Piata Taksim s-a transformat in revolte intampinate de politie cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, creand un scandal public. Aceasta perturbare nefericita s-a extins dincolo de problema parcului si in discursul politic, deoarece exista un conflict politic fundamental in Turcia intre cei care doresc un stat laic si cei care prefera un guvern pro-islamic. Este probabil ca turbulentele rezultate sa continue pe termen scurt. Desi multi s-au grabit sa critice guvernul, se pare ca o mare parte a populatiei il sustine pe Prim-Ministrul Recep Tayyip Erdogan, care pare sa faca acum eforturi pentru calmarea situatiei, fiind de acord sa poarte discutii cu organizatorii protestelor dupa ce tensiunile au inceput sa escaladeze.

Carlos von Hardenberg

Incertitudinea geopolitica a condus la un declin brusc al actiunilor turcesti in ultimele saptamani, punand capat unui inceput de an ce fusese pozitiv. Totusi, pe termen lung ramanem pozitivi in privinta Turciei, care a performat in general mai bine decat alte piete emergente anul trecut2. Desigur performantele anterioare nu garanteaza rezultatele viitoare.

Suntem optimisti in legatura cu Turcia pentru cateva motive. Din punct de vedere economic si investitional, consideram ca realizarile guvernului au fost remarcabile, cu politici favorabile atragerii de capital strain acolo. Guvernul a privatizat active publice si a investit in infrastructura. Planurile sale includ linii feroviare de mare viteza, un al treilea pod peste Bosfor, tunele, precum si planuri de a construi ceea ce ar putea fi cel mai mare aeroport din lume. In prezent, sentimentul investitorilor in aceasta privinta ramane pozitiv.

Turcia se poate lauda cu fundamente pozitive. PIB-ul a crescut dramatic incepand cu 2002, iar bancile sale sunt, in general, foarte bine capitalizate si mai stabile decat in multe alte parti ale lumii, inclusiv decat in o mare parte a Europei. Ratele dobanzilor sunt scazute in comparatie cu alte piete emergente. Banca centrala a Turciei a redus dobanda de referinta cu 50 de puncte de baza (0,5%) in mai. Rata dobanzii repo la o saptamana a fost redusa la un nivel record de 4,5%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatile de creditare si depozitare overnight a fost redusa la 6,5% si respectiv 3,5%.

In plus, Turcia a devenit un partener comercial foarte important al UE si a creat o industrie de export foarte competitiva care a inregistrat o crestere energica in ultimii 10 ani.

In acest an, Moody’s Investors Service a devenit a doua agentie internationala de rating care a imbunatatit ratingul de creditare al Turciei la nivel de investitii. Moody’s a crescut nivelul de rating al obligatiunilor de stat cu o treapta, la Baa3 de la Ba1, cu o perspectiva stabila. Agentia a citat ca motive ale cresterii rating-ului “imbunatatiri recente si estimate pentru viitor cu privire la indicatori cheie economici si de finante publice” si “progrese in privinta reformelor structurale si institutionale despre care Moody se asteapta ca vor reduce vulnerabilitatile existente la socurile legate de fluxurile internationale de capital de-a lungul timpului”. Recentele tulburari civile din tara ar putea submina totusi pespectivele economice ale tarii.

Banca centrala a Turciei a reusit sa gestioneze politica monetara. Inflatia a scazut semnificativ, de la un nivel ridicat de 120% in 1994 (masurat prin indicele preturilor de consum de la an la an) la doar 6% in 2012.

Cu toate acestea, acum este foarte important ca guvernul turc si prim ministrul sa demonstreze ca sunt liderii intregii Turcii pentru a ajuta la restabilirea unei stari normale in tara. In opinia noastra, acest lucru poate fi realizat prin politici care sustin principiile democratice, precum libertarea de exprimare, o presa libera si mai putina interferenta a guvernului in viata privata ale turcilor. Procesul de aderare la UE trebuie sa continue si reformele suplimentare trebuie realizate.

Reactii puternice

Foarte des, vedem piata reactionand exagerat in situatii precum cea in care ne aflam chiar acum. Asadar, in calitate de investitori de tip value, cautam oportunitati de a cumpara actiuni acolo unde gasim chilipiruri. Unii investitori au reactionat puternic la tulburarile din Turcia, si cu siguranta nu este ceva ce trebuie tratat cu lejeritate. Dar nu consideram ca protestele actuale vor deraia tara si nici nu au deraiat complet afacerile, care continua sa se desfasoare acolo.

Desigur, perioade de volatilitate sunt de asteptat nu doar in pietele emergente, dar in toate pietele de actiuni, si uneori corectiile pot fi sanatoase. E dificil de spus cat vor dura, dar in ceea ce priveste Turcia, cautam potentiale oportunitati de cumparare acolo. Cu exceptia cazului in care situatia se inrautateste dramatic, ramanem increzatori ca guvernul turc va recunoaste dreptul publicului de a fi ascultat si va continua pe calea catre progres si crestere economica.

–––––––––-

1. Sursa: Bloomberg LP. Borsa Instanbul Bursa de Valori Indicele Național 100, cotat în moneda locală. Performanțele anterioare nu sunt relevante pentru rezultatele viitoare. Indici nu sunt administrati și nu poate investi direct într-un indice.
2. Sursa: Indicii MSCI. Toate datele MSCI sunt furnizate “ca atare.” MSCI nu ofera garantii sau reprezentari explicite sau implicite și nu va avea absolut nici o raspundere cu privire la orice date MSCI conținute în acest document. Datele MSCI nu pot fi redistribuite sau utilizate ca bază pentru alți indici sau orice titluri sau produse financiare suplimentare. Acest raport nu este aprobat, revizuit sau produs de către MSCI. Performanțele anterioare nu sunt relevante pentru rezultatele viitoare. Indici nu sunt administrati și nu poate investi direct într-un indice.

Categories: Perspective