Home > Guest Bloggers > Se va termina seceta de IPO-uri a Chinei?

Se va termina seceta de IPO-uri a Chinei?

mai 22, 2013

In urma unui val de oferte publice initiale (IPO) care a durat mai multi ani, piata locala de cota A a Chinei a fost intr-o seceta de IPO-uri de la sfarsitul anului trecut. Exista unele speculatii conform carora organismul de reglementare din China, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare (CSRC), ar putea permite unele IPO-uri noi in acest an, dar inca nu stim exact cand sau in ce volum. L-am invitat pe colegul meu Eddie Chow sa isi impartaseasca parerile asupra motivului pentru care emiterea de IPO a fost oprita pe piata locala din China, si unde vom vedea potentiale oportunitati in mediul actual.

Eddie Chow

Vicepresedinte Executiv / Director General

Templeton Emerging Markets Group

 

Eddie Chow

In ultimul an, performanta pietei locale (cota A) din China a fost dezamagitoare pentru multi investitori. Cu toate acestea, inca gasim piata atractiva si credem ca avem motive sa fim optimisti mergand mai departe. Am simtit ca o supraabundenta de IPO-uri in pietele locale (cota A) din Shanghai si Shenzen in ultimii ani a contribuit la performanta slaba a listarilor secundare in acel interval de timp. In piata cota-A, IPO-urile au crescut cu RMB 103.4 miliarde in 2012, 282.4 miliarde in 2011 si 491.1 miliarde in 2010. Pentru a pune acest lucru in context, capitalizarea de piata totala a pietei cota-A a fost RMB 22.877 trilioane in 2012, 21.330 trilioane in 2011 si 26.322 trilioane in 2010.

Unele dintre aceste oferte publice initiale nu au primit nivelul de revizuire sau de control pe care, probabil, acestea ar trebui sa aiba, astfel incat la sfarsitul anului trecut organismul de reglementare din China, CSRC, a intervenit si a blocat noi listari. Toate IPO-urile candidate si subscriitorii lor au fost rugati sa completeze o revizie interna si sa retrimita rapoartele financiare pe 2012. De asemenea, CSRC a intensificat eforturile de prevenire a fraudei, anuntand audituri aleatorii ale acestor companii, care sunt in curs de desfasurare. Multe IPO-uri candidate, ulterior, au decis sa isi retraga solicitarile, sau sa le puna in asteptare.

In general, credem ca eforturile CSRC se indreapta in directia cea buna. Cea mai recenta campanie isi propune sa ceara companiilor cu IPO-uri sa fie mai precise in legatura cu informatiile disseminate in asa fel incat sa ofere investitorilor o imagine completa a afacerilor lor. Autoritatile considera mai multe banci de investitii si chiar auditori in mod personal responsabili pentru acuratetea si evaluarea calitatii si fundamentalelor companiilor. Accentul este pus pe incercarea de a asigura o calitate ridicata si o structura de afaceri buna pentru solicitanti. De asemenea, CSRC a stabilit noi reguli pentru radiere, pe care le percepem ca pe un rezultat pozitiv, importanta fiind in executia.

Pe masura ce aceasta campanie continua, credem ca vom vedea mai multe IPO-uri de pe lista de asteptare retragandu-se. Pana pe 31 martie, CSRC a declarat ca primise rapoarte de auto-evaluare de la 610 companii; 107 companii au depus o cerere de suspendare a listarii, ca urmare a esecului de a finaliza auto-evaluarea, si 162 au depus aplicatii de reziliere. Pentru a pune aceste numere intr-un context, au existat un total de 2492 companii interne, listate pe piata valorilor mobiliare din China, la sfarsitul anului 2012, conform CSRC. CSRC este sub presiune din cauza numarului mare de companii care sunt pe lista de asteptare, si doresc sa se asigure ca fac o treaba temeinica verificandu-le. Acest lucru nu va fi usor, si necesita o multime de resurse.

Intreprinderile de stat lasa in general o urma de hartie buna, asa ca ar trebui sa fie mai usor pentru auditori si asiguratori sa le urmareasca si sa le accepte decat, probabil, alte companii. Prin urmare, procesul CSRC ar putea inclina piata catre intreprinderile de stat, dar nu in mod partinitor. In cazul in care companiile care renunta la procesul de IPO sunt de buna calitate si pur si simplu au suferit un trend descendent de afaceri anul trecut, acestea pot gasi alte canale de finantare, inclusiv emiterea de obligatiuni sau listarea peste graniet, sau chiar capital privat. Piata de capital ar trebui sa dea in mod natural evaluari mai bune companiilor cu dinamica mai buna. Increderea publicului a fost oarecum zdruncinata, astfel incat credem ca acest proces ar trebui sa consolideze in cele din urma piata si sa castige inapoi investitori.

Conectarea IPO cu Performanta Pietei

In timp ce un nou val de oferte publice initiale ar putea cauza listarile secundare sa sufere din nou, performanta pietei este aproape imposibil de prezis, mai ales cand comparam pietele locale cota-A din China si pietele cota-H de peste granite. Desi acestea sunt divergente uneori, noi nu credem ca una dintre aceste piete poate depasi constant si in mod radical pe o alta, daca acestea sunt conduse de acelasi set de fundamentale economice. Piata cota-A ar putea fi depasita uneori acest an, ca urmare a unor stiri sau zvonuri (de exemplu, stoparea aprobarii de noi IPO), dar probabil vor fi perioade de atat supra- cat si sub-performanta in fiecare piata.

Intr-un mediu de relaxare cantitativa la nivel mondial, pietele de actiuni s-au descurcat, in general, bine in ultimele luni, ascuţind apetitul investitorilor pentru active mai riscante, sau cele cu cu volatilitate pe termen scurt istoric mai mare. Nu putem prezice cat va dura aceasta tendinta, dar ne asteptam ca piata ar putea fi volatila avand in vedere cat de repede sentimentul investitorilor se poate schimba, chiar daca perspectivele pe termen lung pentru pietele de capital globale si chineza raman favorabile. O mai buna ghidare de perspectiva din partea managementului corporativ in urma rezultatelor financiare ar putea fi un catalizator pentru urcare, dar noi credem ca pietele de capital din China ar putea fi vulnerabile in urmatoarele 3-6 luni din cauza asteptarilor ridicate la recuperare rapida a economiei Chinei, si a asteptarilor ridicate ca guvernul sa implementeze rapid reforme in urma Congresului Poporului din luna martie.

 

Cu toate acestea, evaluarile in mai multe stocuri in piata de cota-A arata rezonabil pentru noi in acest moment si, conform analizei noastre, sunt tranzactionate la discount fata de listari comparabile de pe piata cota-H, in special in sectoarele de banking si auto. In timp ce noi continuam sa ne concentram pe fundamentalele unor companii individuale si sa ne construim portofoliul nostru de jos in sus, in prezent gasim ceea ce noi credem ca sunt oportunitati atractive de investit in banci, automobile, asistenta medicala si produse farmaceutice.

Viitorul Chinei

Ramanem increzatori cu privire la perspectivele Chinei si continuam sa cautam oportunitati de investitii pe termen lung acolo, pentru un numar de motive. Ne asteptam ca, pe masura ce creste venitul disponibil pentru clasa de mijloc din China, mai multe bunuri personale ar putea fi canalizate in economii si investitii. Multi consumatori din China au beneficiat de cresteri anuale ale veniturilor de 20% sau mai mult. In plus, urbanizarea continua, iar guvernul dedica mai multe resurse pentru infrastructura si subventionarea de locuinte, precum si extinderea securitatii sociale, educatiei si beneficiilor de sanatate pentru imigranti noi in marile orase.

In plus, presedintele Chinei, Xi Jingping pare a stabili un program puternic de reforma, cu calendare si obiective specifice. O campanie anti-coruptie a intrat recent in plina desfasurare, si se pare ca in unele regiuni, oficiali guvernamentali vor fi obligati sa declare activele detinute in urmatorii unu sau doi ani. De asemenea, noii conducatori planuiesc sa creasca eficienta de luare a deciziilor. Punerea in aplicare a celui de-al 12-lea cincinal al Chinei ar trebui de asemenea sa incurajeze intreprinderile, in asteptarea unei reechilibrari a cresterii economice a Chinei fata de consumul intern si reformarea sistemelor financiare si de protectie sociala. In general, in ciuda provocarilor si volatilitatii, credem ca perspectivele pentru piata de capital din China arata luminos.

(Pentru mai multe informatii cu privire la diferitele piete de actiuni din China, cititi postul anterior al lui Mark, “ABC-ul pietei de capital chineze.”)

Categories: Guest Bloggers