Home > Perspective > Investitorii din pietele emergente sunt un grup optimist!

Investitorii din pietele emergente sunt un grup optimist!

mai 16, 2013

O parte din munca mea implica asumarea unor riscuri si mi-am asumat riscul de a fi supus unor puncte de vedere (uneori entuziast de) contrare. Am fost chiar acuzat de a fi prea optimist in legatura cu pietele emergente, probabil, in parte pentru ca opiniile mele reprezinta adesea un contrast puternic cu titluri dramatice de stiri. Asa ca atunci cand am aruncat o privire pe rezultatele Studiului Sentimentului Global al Investitorilor (GISS) realizat de Franklin Templeton Investments1, am fost incantat sa descopar ca vechiul meu optimism cu privire la pietele emergente pare sa se raspandeasca in randul investitorilor. Potrivit sondajului GISS, investitorii rezidenti in pietele emergente sunt mai optimisti cu privire la perspectivele lor in acest an si in urmatorii 10 ani decat cele din pietele dezvoltate. De interes special pentru mine intre concluziile studiului a fost ca multi investitori par cel putin sa recunoasca meritul de a investi la nivel global, chiar daca cea mai mare parte a dolarilor pentru investitii a ramas aproape de casa. Inca pare ca cei mai multi planifica sa isi pastreze majoritatea activelor pe pietele locale (o prejudecata pentru „tara de origine”), dar multi spun ca au de gand sa mareasca alocatiile de pe alte piete, inclusiv pe pietele emergente.

Conform GISS, 58% dintre investitorii rezidenti in pietele dezvoltate cred ca piata de actiuni locala va fi in crestere anul acesta, dar investitorii de pe pietele emergente au fost chiar mai optimisti – 66% au considerat piata de actiuni locala va avea o performanta pozitiva in 2013. De asemenea, investitorii rezidenti in pietele emergente asteapta randamente mai mari pentru investitiile lor, cu o speranta medie de rentabilitate de 12% in acest an si de 18% in urmatorii 10 ani. Cei din pietele dezvoltate asteapta o rentabilitate medie de 7% in 2013 si 10% in urmatorii 10 ani. Mi se pare demn de remarcat faptul ca ratele de crestere din pietele emergente sunt, de asemenea, asteptate sa fie in general mai mari decat pe pietele dezvoltate in acest an, desi castigurile de pe piata de capital nu sunt intotdeauna corelate direct cu ratele de crestere. In plus, credem ca politicile monetare de relaxare a bancilor centrale la nivel global ar putea conduce mai multe active spre pietele emergente.

Noi credem ca exista motive pentru a fi incurajati de faptul ca tendintele de crestere pe care le-am vazut general in pietele emergente in ultimul deceniu ar putea continua. Stiind ca sentimentul de piata poate juca un rol in directia pietei, sentimentul pozitiv pe pietele emergente poate fi doar unul dintre aceste motive.

Desigur, nu fiecare an va fi un an extraordinar pentru pietele emergente si vor fi in mod inevitabil perioade de performanta mai slaba fata de pietele dezvoltate.

Povestea fundamentala – cresterea

Asa cum am mentionat inainte, daca te uiti la fundamente, rata de crestere a pietelor emergente, in general, anul trecut a fost mai buna decat in pietele dezvoltate iar analistii se asteapta ca acest lucru sa se repete in 2013. Fondul Monetar International (FMI) prevede o crestere PIB in medie de 5,3% in acest an in economiile emergente / in curs de dezvoltare, in general, fata de 1,2% in economiile dezvoltate / avansate2. Noi anticipam ca acest tip de tendinta generala ar putea fi probabil reflectat in urmatorii ani si credem ca pietele emergente din Asia si Africa par sa aiba potential deosebit in acest sens.

Rezervele valutare – si datoriile

In 2005, rezervele valutare in pietele emergente au inceput sa le depaseasca pe cele ale pietelor dezvoltate, in general, si distanta s-a tot marit. Nivelurile datoriilor sunt, de asemenea, in favoarea pietelor emergente, in opinia noastra. In general, raportul dintre datoria publica si PIB in pietele emergente a fost in scadere, in timp ce in pietele dezvoltate – stim cu totii ce se intampla in Europa si SUA – a mers in sus.

Nu vreau sa spun ca pietele emergente nu se confrunta cu unele probleme fundamentale. Istoric, inflatia a afectat pietele emergente si cresterile de pret la alimente si energie pot avea un impact dramatic negativ asupra standardului de trai al cetatenilor. La inceputul anilor 1990, inflatia accelera rapid pe pietele emergente, in special in America Latina. De exemplu, rata inflatiei in Brazilia (masurata prin indicele preturilor de consum), in anii 1980 si ’90 a inregistrat cresteri procentuale de la an la an in sute si chiar mii. In ultimii ani, cu toate acestea, inflatia s-a domolit in Brazilia si in alte economii de piata emergente. Prin urmare, ratele dobanzilor s-au redus pe masura ce factorii de decizie au avut mai mult spatiu sa se angajeze in masuri economice stimulative. In cazul Braziliei, rata inflatiei s-a cifrat in intervalul de 5-7% in ultimii doi ani.

Asteptarile investitorilor – pe regiuni si tari

Interesant, in functie de regiune, rezultatele GISS au reflectat un optimism – si asteptari legate de castiguri – deosebit de puternice in America Latina. In medie, investitorii rezidenti au avut cele mai mari asteptari pentru piata locala de actiuni din acest an, 75% au considerat ca va fi in urcare. Mi se pare ca deosebit de interesant atunci cand se juxtapune pe atentia negativa care este adesea data regiunii, concentrata pe saracie, criminalitate si asa mai departe. Aparent, exista mai mult de o parte in povestea de acolo.

La nivel specific de tara, investitorii din India au fost cei mai optimisti (85%) cu privire la piata de actiuni intre toate cele 19 tari analizate si se asteapta la o rata medie de rentabilitate a investitiilor de 15% in acest an. Conform GISS, investitorii indieni au cu siguranta asteptari mari! Desi nu stim exact de ce acesti investitori s-au simtit mai optimisti, pot spune ca eu si echipa mea sa ramanem optimisti cu privire la perspectivele pe termen lung ale tarii si cred ca dupa un 2012 plin de incercari, noile initiative asumate de lideri au potential.

Un ultim rezultat al sondajului care mi sa parut interesant: Pietele emergente, in general, au populatii tinere, care pentru noi, sunt mai favorabile pentru perspectivele de crestere pe termen lung decat populatii care imbatranesc rapid. GISS a relevat ca investitorii tineri (25 – 34 de ani) sunt mai predispusi sa se astepte la alocarea activelor pe pietele externe (in afara tarii lor de origine), atat in ​​2013 (medie de 40% fata de 30% pentru investitori de peste 35 de ani) si in urmatorii 10 ani (medie de 43% fata de 33% pentru investitori de peste 35 de ani). Investitorii din toate grupele de varsta se asteapta sa aloce un procent mai mare din investitiile lor in pietele dezvoltate si emergente in urmatorii 10 ani, desi cea mai mare parte a investitiilor lor inca ar ramane in tara. Cred ca tinerii investitori care gandesc global au ideea cea buna!

Vreti sa vedeti ce altceva au avut de spus respondentii sondajului nostru? Studiul Franklin Templeton al Sentimentului Global 2013.

––––––––––––––––– ––––––––––
1. 2013 Studiul Franklin Templeton al Sentimentului Global 2013 a fost realizat online de ORC International in ianuarie 2013. Studiul a chestionat 9.518 investitori din 19 tari.
2. Sursa: © 2013 Fondul Monetar International. „Actiuni de politica imbunatatesc perspectivele pentru economia globala”, aprilie 2013.

Categories: Perspective