Home > Perspective > China construieste, dar vor veni? Cursa spre spatiu

China construieste, dar vor veni? Cursa spre spatiu

mai 8, 2013

Asa cum am mentionat intr-o postare anterioara, atentia mass-media s-a concentrat recent pe boom-ul de constructii care a avut loc in China, iar unii observatori au sarit la concluzia ca este nesustenabil. Simt ca acest subiect necesita mai multe discutii. Noi cu siguranta nu vedem 12 pana la 20 de orase de marimea New York-ului ridicandu-se in China, asa ca este important sa mentinem perspectiva lucrurilor. Este adevarat ca exista un boom de constructii in China, dar asta mai ales pentru ca exista un deficit de locuinte de calitate si cladiri de birouri. Este de asemenea adevarat ca unele proiecte sunt mari, si nu toate cladirile sunt ocupate toate dintr-o data. Unele cladiri se pot umple de indata ce se obtin permisele de ocupare. Pe baza acestor realitati, este usor sa vezi ca aceste proiecte mari („orase”), pot fi temporar goale. Am vrut sa vad cu ochii mei exact ceea ce se intampla, astfel incat echipa mea si cu mine am pornit intr-un tur al unor proiecte noi in China. Iata povestea mea.

Orasele fantoma – sau orase in crestere?

Am mers la Districtul Yantian din Shenzhen pentru a vizita un dezvoltator imobiliar de mare succes. Am fost uimit sa vad o cladire moderna impresionanta, despre care mai tarziu am aflat a fost proiectata de arhitectul american David Hall. Cladirea este inconjurata de un lac si este impartita in mai multe sectiuni care contin spatii de birouri si un hotel. Acesta are, de asemenea, caracteristici ecologice, inclusiv panouri solare pe acoperis si jaluzele reglabile pe fereastra pentru a controla razele soarelui. In hol exista un indicator care arata cat de multi kilowati de putere produc panourile solare. Am aflat ca intr-o zi insorita, acestea ar putea genera 100 de kilowati.

Am avut o discutie animata cu dezvoltatorul, inclusiv despre problema „oraselor fantoma” din China. Din punctul lor de vedere, vanzarile au fost robuste, in special in zona apartamentelor complet mobilate. In 2012, compania a pre-vandut 13,5 milioane de metri patrati de proprietate iar din acestia, 12,9 milioane de metri patrati ar trebui sa fie finalizati in 2013. (Au si o metoda  conservatoare de recunoastere a vanzarilor numai in cazul in care proiectul este finalizat.) Deci daca exista un balon acolo, ei (si noi) nu-l vedem. Noi am vazut cerere continua.

 

Turn in Shenzhen

Cursa spre spatiu

Echipa mea si cu mine am vizitat, de asemenea, recent Guangzhou, un oras care devine rapid o jungla de beton in mijlocul unui boom al constructiilor. Am fost uimit de numarul de zgarie-nori care se inaltau si erau deja gata in noul district financiar al orasului. Am stat impreuna cu echipa mea intr-un hotel ultramodern cu receptia situata la etajul 22, oferindu-ne o vedere spectaculoasa a orasului. Aproape peste tot unde intorceam capul, vedeam cladiri inaltandu-se si mai sus decat restul, ca niste copaci indreptandu-se spre soare.

Noul cartier central de afaceri din Guangzhou are o banda verde centrala bine planificata – o intindere de pamant care ajunge de la turnul de televiziune, cu luminile sale multicolore, situat pe un lac artificial, pana in locul unde se afla hotelul nostru. Banda verde e inconjurata de cladiri inalte de birouri, spatii comerciale, sali de concert si teatre. O sala de concert deosebita arata ca o nava spatiala pe Marte, cu pereti si ferestre negre si gri.

Ne-am intrebat daca toate cladirile inalte care se ridica in Guangzhou vor fi ocupate si daca exista o piata suficienta pentru atat de mult spatiu. Dar in China, istoric, se pare ca, daca il construi, ei vor veni (in cele din urma). Imi amintesc cand campurile agricole dominau zona Pudong din Shanghai, si ne-a fost prezentat un plan de un oras cu numerosi zgarie-nori, parcuri si alte facilitati. In acel moment, am crezut ca era un vis care nu ar putea fi indeplinit. Acum, acest vis a devenit o realitate in Pudong. Cred ca o soarta similara ar putea avea noile spatii de birouri din Guangdong; pot exista ceva dureri de crestere, dar in cele din urma, se pare ca ar putea fi complet ocupate.

Desigur, cand o tara creste la fel de rapid precum China, investitorii au adesea putina rabdare. Orice abateri sau greseli de calcul pot veni cu consecinte dureroase. Ca investitori pe termen lung in China, echipa mea si cu mine vom continua sa cautam oportunitati. Si avem de gand sa continuam sa facem propriile rapoarte la fata locului, pentru a citi printre randuri si a vedea ce e real.

Informatii juridice importante

Investitia in titluri imobiliare implica riscuri speciale, cum ar fi scaderea valoarii imobilului si sensibilitate crescuta la evolutiile economice sau de reglementare negative care afecteaza sectorul.

 

Categories: Perspective