Home > Perspective > Crestere de jos in sus in Iskandar

Crestere de jos in sus in Iskandar

aprilie 23, 2013

Echipa noastra de piete emergente nu e prea dornica sa urmeze multimile. O parte a abordarii Templeton „contra curentului” include calatorii in locuri pe care altii nu le viziteaza si meditarea cu privire la potentialul pe termen lung in industrii si companii specifice, care nu sunt pe radarul altora. Un loc pe care il urmarim de mai multi ani este Iskandar, Malaezia, care a atras atentia investitorilor, in ultima vreme, mai mult decat de obicei. Cred ca ar putea fi privit ca un exemplu al potentialului pe care il vedem in Asia de Sud-Est.

Iskandar este o zona de dezvoltare economica care acopera 221.634 ha (2.217 km patrati), in partea cea mai sudica a Johor, Malaezia, si este numit dupa fostul sultan al Johor, Almarhum Sulton Iskandar. Regiunea, care include orasul Johor Bahru, cuprinde o suprafata de aproximativ trei ori mai mare decat Singapore si de doua ori dimensiunea Hong Kong-ului. Un produs al planificarii guvernului malaezian, acesta contine cinci zone de dezvoltare si include o viziune pentru un oras care incorporeaza in cladirile si peisaje sale cele mai recente tehnologii ecologice sau “verzi”, inclusiv surse regenerabile de energie. Exista sperante ca, pana in 2025, aproximativ trei milioane de oameni vor trai in zona, potrivit Autoritatii de Dezvoltare Regionala din Iskandar.

In 2012, Legoland a deschis primul parc de distractii din Asia in aceasta regiune, iar o varietate diversa de afaceri, educatie si locuri de divertisment de la petrochimice la industria alimentara se deschid sau sunt in curs de dezvoltare. Este incurajator faptul ca cererea se extinde pe proprietatile de retail, rezidentiale si industriale, acestea din urma trebuind sa ajute in mod special sa aduca mai multa crestere economica si locuri de munca in zona. Desigur, atunci cand oamenii se aduna efectiv la un loc, in special investitorii straini, acest lucru poate conduce la cresterea preturilor imobiliare peste posibilitatile localnicilor, dar o crestere exponentiala in acest sens nu are loc in Iskandar, cel putin nu in acest moment, iar preturile proprietatatilor sunt, in prezent, rezonabile. Pe termen lung, localnicii din Johor care in prezent detin proprietati ar putea beneficia de o potentiala crestere in valoarea proprietatilor lor.

Interesele legitime din Singapore

Credem ca Iskandar este un bun exemplu de planificare atenta si de previziune din partea guvernul malaiezian, mai ales ca zona a ajuns acum la ceea ce ar putea fi descris ca un „punct de decolare”. Dezvoltarile ar trebui sa inceapa sa se auto-genereze, creand potentialul pentru un cerc virtuos. Singapore, situat de cealalata parte a ingustului canal navigabil, are un interes legitim in succesul Iskandarului. Noi credem ca, atat timp cat o cooperare stransa intre Malaezia si Singapore continua, ar putea fi o situatie win-win pentru ambele tari. Recent, cele doua au anuntat planuri de consolidare a relatiilor economice prin intermediul unor planuri care includ cooperarea in continua dezvoltare a Iskandarului, si o legatura feroviara de mare viteza intre Kuala Lumpur si Singapore. Credem ca nu e un potential extraordinar pentru comertul intra-regional si dezvoltarea in Asia de Sud-Est, iar acest lucru este un prim exemplu al acestei tendinte.

Am fost in Iskandar de multe ori in ultimii ani si am vazut o schimbare incredibila in zona, intrucat guvernul a construit un nou complex si, in plus, s-a deschis si parcul tematic Legoland, care a pus intr-adevar zona pe harta. Mai mult de un milion de turisti sunt asteptati sa viziteze parcul in 2013, iar planurile in dezvoltare privesc construirea unui hotel in apropiere si a unui Waterpark.

Crestere emergenta in Asia + Demografice = Posibile oportunitati

Iskandar este un exemplu al motivelor pentru care consideram Asia o destinatie interesanta de investitii. Daca va uitati la asteptarile de crestere a economiilor asiatice fata de pietele dezvoltate, in general, veti vedea divergente. Pentru 2013, Fondul Monetar International estimeaza cresterea PIB-ului in Asia la 7,1%, fata de 1,2% pentru economiile avansate.1 Pe termen lung, credem ca aceasta crestere economica puternica ar trebui in cele din urma tradusa intr-o crestere a castigurilor in Asia.

Comertul inter-asiatic este in crestere, lucru pe care il interpretam ca fiind o tendinta incurajatoare. Vedem cresterea exporturilor din Asia in China, in timp ce exporturile catre SUA se diminueaza ca procent din total.  Acest lucru inseamna ca nu exista o mai mica dependenta fata de SUA pentru cresterea exporturilor, iar cererea dinamica din partea economiilor emergente ar putea ajuta la contrabalansarea influentei slabiciunilor in lumea dezvoltata.

Demografia reprezinta o alta tendinta interesanta, care creeaza o varietate de oportunitati de potentiale investitii, in special legate de sectorul de consum. Daca veti cerceta piramida populatiei, veti vedea ca datele demografice din economiile emergente din Asia indica un numar mare de tineri, ceea ce echivaleaza cu o rata de dependenta mai mica; acest lucru inseamna ca mai multi oameni fac parte din populatia apta de munca in functie de varsta, astfel incat exista mai putine persoane dependente. Incepand cu anul 2010, piramida a fost dominata de tineri, in timp ce in Japonia si SUA, persoanele in varsta ocupa un procent mai mare din populatia totala. Se asteapta ca aceste tendinte sa continue sa se schimbe.

Efectul Japoniei

O problema care ar putea fi o sabie cu doua taisuri pentru Malaezia si vecinii sai din Asia este pozitia politica recenta a Japoniei, mai agresiva pentru a-si augmenta economia. Unii cred ca un yen mai slab ar putea crea un asa-numit “razboi valutar”, intrucat si alte tari incearca sa-si devalorizeze propria moneda pentru a ramane competitive pe piata de export. Cu toate acestea, o mai mare oferta de yeni ar putea conduce, de asemenea, la un flux de investitori japonezi in economiile emergente din Asia. Vedem deja cum pietele bursiere din intreaga lume absorb impactul tuturor acestor actiuni, prin tiparirea banilor in bancile centrale, iar Japonia nu face decat sa adauge mai multe paie pe foc. Deci, ca investitori, vom vedea aceste actiuni ca fiind potential pozitive pentru fluxurile de pe pietele bursiere regionale, cel putin pe termen scurt.

Credem ca fundamentele sprijina optimismul nostru cu privire la economiile emergente din Asia in linii mari, dar trebuie sa subliniez faptul ca noi nu aplicam o abordare de sus in jos in procesul de selectie a actiunilor. Iskandar este doar un exemplu despre cum am vazut literalmente un oras crescand de la zero, si odata cu el, numeroase posibilitati de investitii.

–––––––––––––––––

1 Sursa: © 2013 Fondul Monetar International, “Actiuni de politica imbunatatesc perspectivele pentru economia globala”, aprilie 2013. Toate drepturile rezervate.

 

Categories: Perspective