Home > Perspective > Incertitudini coreene

Incertitudini coreene

aprilie 17, 2013

Incertitudinile si riscurile din peninsula coreeana sunt prezente de o lunga perioada de timp, datand de la sfarsitul razboiului coreean, in 1953. Amenintarea invaziei din partea Coreei de Nord si diferitele actiuni instigate impotriva Coreei de Sud de-a lungul anilor sunt inca in curs de desfasurare. Majoritatea investitorilor straini sunt constienti de situatie si, prin urmare, nu credem ca vom vedea niciun investitor pe scara mare sa se retraga de pe piata Coreei de Sud in acest moment, daca lucrurile nu se schimba dramatic spre rau. Desigur, orice crestere a tensiunilor din peninsula coreeana ar putea duce la mutarea capitalului din Coreea de Sud in alte piete din Asia, cum ar fi China, Japonia si Hong Kong. Cu toate acestea, nu credem ca acest lucru o sa se intample pe scara larga, in aceasta etapa.

Inca nu se stiu multe lucruri despre Kim Jong-un, tanarul care a luat in primire rolul de cap dinastic al Coreei de Nord. Acest lucru creeaza anumite incertitudini suplimentare si exista riscul ca regimul sa intreprinda un anumit tip de actiuni militare, lansarea unor rachete sau teste nucleare, intr-un efort al noii conduceri de a incerca sa arate lumii din afara ca nu exista nici o schimbare de regim, niciun plan de reunificare cu sudul sau lupte interne in tara.

Nu exista nici o indoiala ca Statele Unite au luat in serios cele mai recente amenintari din partea  Coreei de Nord, si vor fi atenti asupra situatiei. Cu toate acestea, in acest moment cel putin, noi nu vedem o panica pe piata privind tensiunile, ci, mai degraba, unele nervozitati generale, legate de sentimentul de incertitudine.

Riscuri si motive de optimism

Suntem de mult timp investitori pe pietele emergente, iar tensiunile din peninsula coreeana nu sunt o noutate pentru noi. In timpul perioadelor de criza, slabiciunea de pe piata poate fi privita ca o potentiala oportunitate de cumparare. Acesta ar putea fi cazul si in Coreea de Sud, unde ne asteptam sa existe perioade de volatilitate.

Piata din Coreea de Sud are, de asemenea, un risc de slabiciune in continuare in ceea ce priveste yenii japonezi. Fluctuatiile yenului pot avea un impact in Coreea de Sud mai mult decat in alte economii din regiune, deoarece Coreea de Sud concureaza direct cu Japonia in fabricarea si exportul de produse cu valoare adaugata, de inalta tehnologie si de utilaje.

In afara de aceste riscuri, credem ca exista motive de optimism cu privire la potentialul de investitii pe termen lung in Coreea de Sud. Guvernul a anuntat recent o serie de masuri politice de stimulare a economiei nationale si credem ca aceste masuri ar putea impulsiona cresterea economica si vor avea un impact pozitiv asupra pietei din Coreea de Sud, odata ce slabesc tensiunile. In acest moment, putem vedea in general evaluarile din Coreea ca fiind atractive, iar veniturile corporative ca fiind rezistente – la fel ca si poporul coreean.

Categories: Perspective