Home > Perspective > Despre urmatul instinctelor – si a multimilor

Despre urmatul instinctelor – si a multimilor

aprilie 11, 2013

Cred in gestionarea asteptarilor, dar am descoperit ca exista cateva modalitati mai bune de a submina potentialul placerii calatoriei si al succesului investitiilor decat sa te limitezi la idei preconcepute.

Acestea fiind spuse, eu insumi am cazut victima unor (gresite) presupuneri sau prejudecati. Cand am calatorit impreuna cu echipa mea in Republica Botswana, recent, ma asteptam, sa fiu sincer, la o infrastructura darapanata si la niste conditii predominant deprimante, cum se pot observa in unele tari din Africa sub-sahariana. Experienta reala, cu toate acestea, a fost destul de surprinzatoare. Cand am aterizat in capitala Gaborone, am constatat ca aeroportul fusese recent renovat, cu un angajament deplin pentru a crea o experienta placuta, eficienta si, per total pozitiva pentru calatori.

Acest lucru a dat tonul altor surprize placute pe care le-am gasit acolo, inclusiv oportunitati neasteptate in noi industrii pe care am vrut sa le investigam mai departe. Pe langa un nou aeroport modern si eficient, am vazut o multime de constructii ale unor cladiri noi de birouri si apartamente, drumuri bune si am simtit o atmosfera  luminoasa.

Fiind unul dintre cei mai mari exportatori de diamante din lume, mineritul a fost un factor cheie al economiei din Botswana. De la obtinerea independentei in 1966, Botswana a reusit sa se transforme dintr-una dintre cele mai sarace tari din lume intr-o tara cu una dintre cele mai rapide rate de crestere din lume. Prin acest proces s-a creat si o clasa de mijloc in continua crestere. Fondul Monetar International prevede o crestere a PIB-ului in Botswana de 4,1% in 2013. 1

Cu unul dintre cele mai stabile si progresive regimuri din Africa, Botswana are o baza globala diversificata pentru exporturile sale si, in pofida unor probleme sociale, este cu adevarat o poveste de succes african, in opinia noastra. Am descoperit modul in care liderii au diversificat economia prin turism si initiative cum ar fi introducerea de centre de apeluri si de prelucrare a datelor.

Scopul calatoriei noastre a fost de a vizita o companie care, pe hartie, parea atractiva pentru o investitie potentiala. Conducerea a tinut o prezentare impresionanta, laudandu-si produsele cu verva. Dar, mai tarziu, intr-un supermarket local, am observat ca bunurile companiei au fost mutate in cele mai indepartate colturi ale magazinului, dificil pentru clienti sa le gaseasca. Acest lucru a ridicat unele steaguri rosii pentru noi, dandu-ne de indicat ca e nevoie de o cercetare mai adanca in potentialul de crestere al companiei. Intreaga experienta a fost un memento bun referitor la faptul ca uneori, nu trebuie doar sa vezi lucrurile cu ochii tai, ci trebuie sa sapi mai adanc de suprafata a ceea ce ti se spune de catre ceilalti.

Dupa prima noastra vizita in Botswana, am simtit ca tara parea a fi un loc bun pentru crestere economica si potentialul de investitii, dar poate nu si pentru compania pe care am venit sa o examinam. Mi s-a confirmat motivul pentru care calatoresc atat de mult: intuitia de investitii, plus observatiile si analizele de prima mana sunt o combinatie puternica.

Un alt exemplu. Cand sunt intr-o tara si nu dau peste niciun ambuteiaj, devin suspicios cu privire la potentialul de crestere. De ce? Atunci cand o economie este in plina expansiune, congestiile sunt de multe ori rezultate ale acestui fapt, intrucat infrastructura nu poate tine pasul suficient de repede cu cresterea. Numarul de camioane de pe drumuri poate fi, de asemenea, un indicator important al cererii de bunuri si servicii dintr-o tara.

Uneori, cand e prea mult trafic care iti incurca drumul, trebuie sa iei o ruta alternativa. Daca urmezi acelasi drum ca toti ceilalti, ti se va incetini progresul in  a-ti atinge obiectivele. Fondatorul Templeton, regretatul Sir John Templeton, a fost un sustinator al ideii de a nu urma multimea. Unul dintre cele mai faimoase citate ale sale este: „Sa cumperi atunci cand altii vand deznadajduiti si sa vinzi atunci cand altii cumpara cere cel mai mare curaj, dar aduce cele mai mari rezultate”.

In domeniul finantelor comportamentale, multimea pe care o urmezi este numita „turma”. Multi dintre noi suntem conditionati sa credem ca intelepciunea colectiva a maselor este superioara ideilor noastre individuale, dar aceasta mentalitate de turma ne poate impiedica sa ne atingem obiectivele de investitii. Uneori, trebuie doar sa ai incredere in propria intuitie. Mai jos puteti gasi un clip bun pe acest subiect pe care m-am gandit sa-l impart cu voi, care ilustreaza intr-un mod amuzant capcanele de a urma multimea.

Puteti gasi videoclipul aici.

Lectia din toate aceasta poveste, in calitate de investitori, este ceea ce eu si echipa mea ne straduim continuu sa facem – sa avem o minte deschisa, incredere in intuitia noastra si sa incercam sa evitam urmarea multimii, atat pe strazi cat si in pietele de capital!

_____________________________
1 Sursa: Copyright © Fondul Monetar International. “World Economic Outlook”, octombrie 2012.

Categories: Perspective