Home > Perspective > Ferindu-ma de mingi de fotbal si rechini in Recife, Brazilia

Ferindu-ma de mingi de fotbal si rechini in Recife, Brazilia

aprilie 3, 2013

Recife, situat in statul din nord-estul Braziliei, Pernambuco, este cunoscut de multi ca “Venetia Braziliei” datorita canalelor si podurilor sale.

O binevenita oprire de iarna pentru echipa noastra de piete emergente, orasul este binecuvantat cu un climat tropical la fel de cald si insorit ca si oamenii sai. In timp ce locuitorii din aceasta zona din Brazilia sunt adesea considerati ca fiind extrem de relaxati, avand in vedere vremea linistitoare, am constatat ca acestia sunt foarte sarguinciosi. De exemplu, soferul de taxi local a afirmat ca lucreaza aproximativ 12 de ore pe zi, sase zile pe saptamana! Am gasit ca litoralul si transportul maritim nu sunt doar un focar de activitate turistica, dar si a potentialelor oportunitati de investitii.

Fani ai fotbalului

Recife va fi unul dintre cele 12 orase gazda pentru 2014 FIFA World Cup ™ Brazilia, asa ca multa lume lucra intens pentru proiecte de infrastructura si constructii. Ca si restul Braziliei, locuitorii din Recife sunt fani infocati ai fotbalului. Un oras mare, cu o populatie de patru milioane, Recife are problemele sale, inclusiv o reputatie pentru crima violenta, desi cu o rata de omucidere mai mica decat a altor orase mari, inclusiv Detroit si New Orleans din Statele Unite. 1

Poate un pericol si mai mare este il reprezinta apa – cu rechini agresivi ascunsi in largul coastei de plaje frumoase din Recife, o importanta atractie turistica. Numele Recife se refera la recifele ce inconjoara plajele, insa rechinii apar la maree inalta, astfel incat inotatorii si surferii trebuie sa fie atenti. Din 1992, au existat mai mult de 50 de atacuri ale rechinilor, unele fatale. Surfingul in largul coastelor urbane a fost scos in afara legii in 1995, iar oficialii de stat au incercat sa reduca atacurile rechinilor prin punerea de semne de avertizare de-a lungul plajelor si folosirea de nave de patrulare pentru a captura rechinii aflati prea aproape de coasta. Desi Recife a fost numit printre primele zece locuri din lume in ceea ce priveste atacurile rechinilor, desigur, nu este singurul loc din lume in care aceste atacuri constituie o problema. Lista include, de asemenea locatii din Australia si Africa de Sud, precum si Hawaii, California si Florida, in SUA. Vestea buna este ca guvernul din Recife a luat masuri puternice pentru a ajuta la prevenirea unor astfel de atacuri.

De la nisip la ciment

Desigur, nu am vizitat Recife pentru plajele sale cu nisip, ne-am dus pentru a evalua o firma din beton precomprimat. Asta a insemnat vizita unor santiere, in special cladiri de fabrici si altele cu deschideri mari. Un material puternic, structural, folosit pentru a depasi slabiciunea tensiunii naturale a betonului, betonul precomprimat este o combinatie de beton de inalta rezistenta si benzi de otel, care este folosit in diverse aspecte ale constructiei, de la grinzi la podele si la poduri.

Una dintre cele mai bune exemple de utilizare a betonului precomprimat pe care le-am vazut a fost Mall-ul Rio Mar, abia terminat, o cladire moderna, frumos conceputa si de o dimensiune impresionanta.

O panorama a unui santier din insoritul Recife, Brazilia

Am explorat, de asemenea, zona industriala a complexului portuar Suape. Datorita stimulentelor fiscale guvernamentale, multe intreprinderi industriale in Brazilia au fost inceput in anii 1970 si 1980. Astazi, zona portului Suape este locatia unei serii de industrii, inclusiv de bere, conserve, electronice auto si textile. Este un santier naval mare, unde am observat doua nave de productie petroliera in constructie, extrem de complexe, parte a eforturilor guvernului de a tine la nivel local industria de petrol offshore, navele de foraj, navele de productie si platformele maritime ale Braziliei.

Am vizitat, de asemenea, cele 13.500 de hectare ale proiectului de constructie din zona portuara, care include o rafinarie de petrol si un complex petrochimic, in plus fata de multe proiecte industriale subsidiare si adiacente. Un joint-venture intre Brazilia si Venezuela, planul este de a procesa petrolul din Venezuela si Brazilia pentru a produce motorina si alte produse petrochimice care vor contribui la satisfacerea cererii crescande din nord-estul Braziliei. Costul estimat initial al proiectului a fost de 2,5 miliarde de dolari, dar bugetul a explodat, raportat la peste 16 miliarde de dolari. Parteneriatul a aratat semne de fisurare, pe fondul finantarii si al problemelor politice, dar China Development Bank a urcat cu 75% din imprumutul garantat necesar pentru a continua, in schimbul expedierilor viitoare de petrol. Constructia a inceput in 2006 si nu este inca completa. Din punctul nostru extern de vedere, si luand in calcul santierul enorm, am vazut o multime de activitate, dar finalizarea in acest an pare ambitioasa, avand in vedere cat de mult ramane de facut.

Dupa finalizare, complexul petrochimic Recife ar putea avea potentialul de a ajuta oamenii din Brazilia. Zaharul este o cultura majora in tara si etanolul obtinut din zahar este o industrie importanta. Ca rezultat al acestor proiecte – in plus fata de o crestere a industriei de turism – Recife pulseaza de activitate. Cu o populatie in crestere, pe segmentul retail s-au descurcat destul de bine, dupa cum reiese din mall-urile aglomerate. Gasim un numar de potentiale oportunitati de investitii in nord-estul Braziliei si intentionam sa petrecem mai mult timp in zona, dar pot sa va spun destul de sigur ca surfingul nu va fi pe agenda noastra!

–––––––-

  1. Sursa: The Citizen’s Council for Public Security and Criminal Justice, 2012.
Categories: Perspective