Home > Guest Bloggers, Perspective > Perspective privind India: Taramul paradoxurilor

Perspective privind India: Taramul paradoxurilor

martie 20, 2013

Participantii conferintei de piete emergente, in Goa, la o cina in stil indian

Tehnologia a usurat pentru echipa noastra de piete emergente contactul cu aproape fiecare colt al globului, dar mijloacele de comunicare electronice nu pot inlocui interactiunea umana prin schimbul de idei fata in fata. De doua ori pe an, cei peste 50 de analisti ai nostri se aduna intr-o singura locatie pentru a impartasi opinii cu privire la companii, pentru a discuta evenimentele globale si pentru a efectua o revizuire si o evaluare de grup. India a fost locul ales pentru intalnirea semi-anuala din martie a Templeteon Emerging Markets Group. L-am invitat pe colegul meu, Chetan Sehgal, sa-si creioneze gandurile cu privire la India si la motivul pentru care am ales-o ca locatie pentru cea mai recenta adunare a noastra.

Chetan Sehgal, Vice-Presedinte Executiv, Manager General pentru India si director de investitii

Chetan Sehgal

Templeton Emerging Markets Group si-a tinut conferintele pe tema pietelor emergente in mai multe locatii, dar in mod interesant, India a fost, in unele privinte, ultimul bastion, intrucat nu a fost locul niciuneia dintre aceste intalniri pana acum. Ne-am gandit ca este un moment deosebit de oportun pentru a gazdui acest eveniment in India, intrucat tara are o multime de initiative indraznete pentru a inainta potentialul de crestere intr-un moment cand mediul macro la nivel mondial este destul de dificil. Nu exista niciun substitut al vizitei unei tari pentru a intelege ceea ce se intampla in teritoriu si am considerat ca analistii nostri vor parasi tara cu o mai buna intelegere asupra provocarilor si oportunitatilor cu care se confrunta India daca o vad cu proprii lor ochi si discuta observatiile lor in grup.

Cand m-am alaturat Templeton in 1995, piata indiana era destul de diferita fata de cum este in prezent. Pe atunci, era perioada tipurilor de actiuni in forma fizica si a raportarii anuale a rezultatelor contabile. Faxurile erau inca folosite pentru a plasa comenzi, iar companiile petreceau putin timp incercand sa atraga investitori. Guvernanta corporativa era inca in faza incipienta.

De atunci, guvernanta corporativa a parcurs un drum lung. Industria financiara a recunoscut, in general, India ca un model de buna guvernanta corporativa in domeniul pietelor emergente si a existat o crestere semnificativa a transparentei in multe companii listate. In prezent, exista o miscare pentru a face mai auzita vocea actionarilor minoritari, si in acest scop, a fost lansat un sistem electronic de vot. Cu toate acestea, noi credem ca mai este mult de facut in ceea ce priveste protectia actionarului minoritar, mai ales din perspectiva tranzactiilor cu partile afiliate.

India a avut o bursa vibranta, cu un numar mare de companii listate, precum si o cultura a antreprenoriatului si a investitiilor. La Templeton, ne consideram participanti legitimi la cresterea si succesul Indiei, intrucat cautam oportunitati in multe companii si sectoare indiene.

Provocari si oportunitati

India s-a confruntat in mod cert cu propriile provocari economice recente, fiind afectata de combinatia neplacuta a incetinirii cresterii economice si a inflatiei in crestere din 2012, ceea ce efectiv a legat mainile bancii centrale de aici. Si bursa Indiei a fost destul de volatila in ultimele luni. O nevoie urgenta este o clarificare mai mare cu privire la drepturile titlurilor Indiei si a sistemului de impozitare. Exista prea multe litigii, fapt care a subminat increderea investitorilor.

Intr-o lume cu adevarat globalizata, nu exista o decuplare reala de la evenimentele globale. Noi credem ca solutia pentru deblocarea potentialului prosperitatii Indiei se afla in cresterea ocuparii fortei de munca, a productivitatii si a inovatiei. Sarcina este imensa, dar exista motive de optimism. Guvernul a inceput acum sa ia masuri pentru a revigora cresterea economica prin actiuni de politici mai eficiente. Recent, P Chidambaram, ministrul de finante al Indiei, a promis sa tina in frau deficitul de cont curent al tarii, crescand in acelasi timp cheltuielile pe programe sociale. O alta prioritate declarata este de a face climatul mai prietenos pentru investitorii straini.

India se va confrunta in mod clar cu anumite sarcini descurajatoare, dat fiind ca preturile la energie sunt la cele mai ridicate niveluri din istorie si economia globala este in general nefavorabila. Se pare ca tara trebuie in cele din urma sa gaseasca solutii din interior. Cu toate acestea, am vazut multi antreprenori indieni care au reusit impotriva tuturor dificultatilor, si daca s-ar raspandi, acest spirit ar putea ajuta la ridicarea business-ului din India.

India ramane o tara a paradoxurilor si un taram al oportunitatilor. In opinia noastra, discutiile si dezbaterile sanatoase ce au loc acum in cadrul acestei tinere si democratice natiuni ar trebui sa conduca in cele din urma la o crestere a potentialului de crestere economica.