Home > Perspective > Cultivarea companiilor nedescoperite

Cultivarea companiilor nedescoperite

martie 4, 2013

Economiile emergente pot tinde sa aiba rate mai mari de crestere si pot fi mult mai dinamice decat pietele dezvoltate mai mature. Ca atare, acestea contin adesea o proportie mai mare de companii mai mici, care cresc mai rapid. Noi credem că exista un bogat potential de oportunitati neexploatate in aceste companii mici si mijlocii, de multe ori in faza de extindere sau in cea de dinainte de oferta publică initiala (IPO), inainte de a lua drumul listatarii ca entitati cotate la bursa. Ca investitori pe termen lung pe pietele emergente, vedem acesta categorie de societati comerciale mici (de multe ori private) ca ape de pescuit in vanatoarea noastra de oportunitati de multe ori nedescoperite care credem ca ar putea avea potential, cu un pic de cultivare.

Nu toate actiunile sunt la fel

Zona de private equity a jucat un rol important pe pietele emergente, in special in perioadele de criza economica. Atunci cand sursele traditionale de finantare (cum ar fi imprumuturile bancare) se epuizeaza, investitorii privati ar putea interveni pentru a pastra o companie in criza de lichiditati pe linia de plutire. In opinia noastra, multe dintre aceste companii sunt intreprinderi bine conduse care furnizeaza bunuri si servicii necesare. Ele au nevoie doar de o mana de ajutor, care poate fi o infuzie de bani sau, uneori, de ajutor sa se faca cunoscute. Potentialul unei companii poate sa nu fie pe deplin realizat pur si simplu pentru ca ea nu este cunoscuta in comunitatea financiara.

Utilizarea investitiilor private in private equity – investitii “PIPE” – este mult mai frecventa in pietele emergente (in special in India) decat in ​​tarile dezvoltate. Adesea, free float-ul (actiuni deja disponibile pentru tranzactionare pentru public) si rulajul pietei de capital al societatilor mai mici listate sunt mai putin semnificative, facand dificila acumularea pozitilor substantiale prin intermediul pietelor publice. De exemplu, in India, din aproximativ 5.000 de intreprinderi listate pe cele doua burse de valori principale ale tarii, nu mai mult de 300 realizeaza un rulaj lunar al capitalului de peste 1 milion dolari si reprezinta impreuna aproximativ 85% din piata de capitalizare in ansamblu1. In aceste conditii, investitiile PIPE pot oferi un mod atractiv pentru o companie mica sau mijlocie, dar in crestere, de a obtine expunere la capital.

Oportunitati in companiile mici si in crestere

In opinia noastra, unul dintre aspectele pozitive ale investitiei in companiile mici si in crestere si de a avea posibilitatea de a deveni actionar la nivelul consiliului de administratie este ca aceasta ne poate permite o influenta mai mare asupra deciziilor si comportamentului companiei, in special atunci cand lucrurile par sa se miste in directia gresita. Munca alaturi de management este esentiala. Din acest apropiere imediata, suntem adesea in masura sa obtinem cunostinte si o intelegere in profunzime asupra companiei, punandu-ne intr-o pozitie mai buna pentru a realiza schimbari pozitive si pentru viitorii actionari. Aceasta este o parte a filozofiei noastre de investitii globale la Templeton Emerging Markets Group, indiferent de unde sau cum investim. Am incercat intotdeauna sa fim manageri „activisti”. De multe ori, participam la adunarile actionarilor, pentru a vota asupra deciziilor cruciale, si atunci cand nu ne place ceva ce vedem ca se intampla cu o companie (in special legat de problemele guvernarii corporative), nu ne este frica sa vorbim despre asta.

In opinia echipei noastre, unele dintre cele mai interesante oportunitati de a investi în companiile mici si in crestere, care ar putea sa nu fie pe radar, sunt in prezent in China, Asia de Sud-Est (in special Vietnam) si Brazilia. In general, industriile conexe consumului si cele din domeniul asistentei medicale, productiei si infrastructurii usoare pot prezenta oportunitati deosebit de atractive in acest moment. Cu toate acestea, ca in orice investitie, facem tot ce se poate cu fiecare companie si tara in parte. Oportunitatile de investitii individuale depind in mare masura de nivelul de dezvoltare din cadrul tarilor, precum si de industriile pe care dezvoltarea economica este centrata. De exemplu, Brazilia se concentreaza in prezent pe construirea de noi drumuri si legaturi de transport, in timp ce in India asistam la expansiunea rapida a industriilor medicale si farmaceutice. Intre timp, in Indonezia, exista o crestere rapida a populatiei consumatorilor.

Afacerile riscante

Actiunile companiilor mici si mijlocii pot fi volatile, in special pe termen scurt. Companiile mai mici sau relativ noi sau neexperimentate pot fi deosebit de sensibile la conditiile economice in schimbare, iar perspectivele lor de crestere sunt mai putin sigure decat cele ale companiilor mai mari si mai dezvoltate. Cand vine vorba de companiile mai mici si in crestere de pe piata emergenta, principalele riscuri care credem ca sunt important de urmarit sunt riscul lichiditatii in caz de retragere, problemele de guvernanta corporativa si riscurile politice si valutare, precum si riscurile economice si politice care se aplica, in general, la toate tipuri de investitii. Unele dintre aceste riscuri pot fi diminuate. De exemplu, in arena pietei de capital, imbunatatirea protectiei actionarilor a ajutat la diminuarea riscurilor in raport cu pietele dezvoltate, dar mai este inca de lucru. Cu scopul de a reduce riscul guvernantei corporative, este esential sa se investigheze cu diligenta necesara asupra companiei si a echipei de management inainte de a investi, ceea ce se aplica indiferent de stadiul de dezvoltare al unei companii. Am constatat ca riscul de schimb valutar e probabil sa poata fi atenuat prin axarea pe companiile concentrate pe export sau pe import pentru a ajuta la amortizarea aprecierii sau deprecierii monedei locale.

Prin investitiile in companiile mici si in curs de dezvoltare, credem ca obtinem perspective valoroase in industriile, sectoarele, si climatul de afaceri in general, care se pot aplica la alte companii care opereaza intr-o anumita tara sau piata. Si, desi nu e genul de profit pe care il veti vedea intr-un raport anual, sa vezi unele dintre aceste companii cu care am lucrat creandu-si drumul propriu spre cotatiile bursiere este cu siguranta propria rasplata.

–––––––-

  1. Sursa: Bloomberg LLC, decembrie 2012
Categories: Perspective