Home > Perspective > Thailanda – tara zambetelor

Thailanda – tara zambetelor

februarie 14, 2013

Poate ca India si China sunt cele mai mari economii din Asia, dar acestea nu sunt singurele tari cu potential de crestere de pe continent. Tarile din sud-estul Asiei pot oferi, de asemenea, oportunitati de investitii convingatoare. Thailanda, cunoscuta sub numele de “tara zambetelor”, datorita expresiei inspirate de frumusetea naturala si de oamenii prietenosi, este o tara despre care noi si investitorii ar avea motive sa zambeaca, datorita perspectivele economice ar putea da si investitorilor motive sa zambeasca.

Lovituri si zambete

Spre deosebire de alte natiuni din Asia de Sud Est, Thailanda (cunoscuta sub numele de Siam pana in 1939) a reusit sa scape de influenta coloniala europeana. Asta nu inseamna ca Thailanda a fost evitata de influenta occidentala sau de conflictele interne. Loviturile de stat, protestele si perioadele de regim militar au declansat turbulente sociale si economice de-a lungul istoriei sale, si liderii politici de astazi s-au chinuit sa se impace cu opozitia si sa reformeze constitutia (elaborata in 2007 sub conducere militara).

Thailanda a trecut si prin alte provocari, cum ar fi criza financiara de la sfarsitul anilor 1990, un tsunami care a lovit in 2004 si inundatiile devastatoare din 2011. Toate aceste evenimente au cauzat piedici economice grave, dar Thailanda a fost adepta a luptei impotriva adversitatii, care se potriveste unei tari al carei sport national este kickboxing-ul, sau „Muay Thai”.

Un exemplu al acestui spirit de lupta a fost evident atunci cand cresterea PIB-ului thailandez s-a redus in 2011 pana la doar 0,1% in contextul inundatiilor, dar apoi a revenit repede. In timp ce prognozele sunt usor diferite, banca centrala a Thailandei si-a majorat recent asteptarile la o crestere de 5,9% a PIB-ului pe 2012, cu o crestere prognozata la 4,9% pentru 2013. Factorii de decizie politica au afirmat ca extinderea investitiilor private, mai puternica decat era preconizat, a ajutat la imbunatatirea perspectivelor de crestere.

Puterea economica interna a ajutat piata de capital a Thailandei sa inregistreze una dintre cele mai bune performante din Asia (si chiar din lume) in 2012, cu indexul de referinta al Bursei de Valori din Thailanda (SET) crescand cu mai mult de 35%1. Datele din industrie au aratat ca cresterea imprumuturilor a sprijinit in special actiunile bancare. Este interesant ca in ultimii doi ani, unele banci europene – care se confruntau acasa cu o criza a datoriilor– s-au retras de pe unele piete emergente; aceasta pare sa fi fost in beneficiul creditorilor locali din Thailanda. Industria thailandeza a constructiilor a fost o alta poveste a unui sector foarte performant,  datorita sugestiilor ca o intensificare a proiectelor din infrastructura Thailandei ar putea creste si mai mult cererea pentru materiale de constructii.

Valorificarea cresterii clasei de mijloc

In timpul celor mai dificile perioade ale Thailandei din ultimul deceniu, unii au pus la indoiala investitiile noastre de acolo. Filosofia noastra esentiala de investitii este aceea de a cauta valoarea pe termen lung a fiecarei actiuni, mai degraba decat referintele la coeficientii indexilor sau la calculele macroeconomice de sus in jos. Noi facem o selectie individuala a companiilor care credem ca pot supraviețui declinului si care au potentialul de a iesi mai puternice, din Thailanda sau oriunde altundeva pe harta noastra de piete emergente.

Cu toate acestea, un numar de investitii ale noastre reflecta, de asemenea, teme macroeconomice pe care le consideram a fi semnificative. De exemplu, noi credem ca, pe pietele emergente, cresterea este de natura sa conduca in sus piata materiilor prime si, din calculele noastre, cresterea averii consumatorilor si aparitia unei mari clase de mijloc ar trebui sa aduca o crestere a cererii consumatorilor. In opinia noastra, contextul economic de pe multe piete emergente, cum ar fi Thailanda, este in prezent mai puternic decat cel existent in cele mai dezvoltate piete.

Resursele naturale ale Thailandei, dinamica scena industriala, sectorulul agricol productiv si robusta industrie a turismului par catalizatori logici pentru potentialul de crestere continua. Exporturile thailandeze, inclusiv cele de componente de masini si electronice, produse agricole si bijuterii, domina graficele economice ale tarii, reprezentand mai mult de jumatate din PIB2. Thailanda este cel mai mare exportator mondial de orez si cauciuc si tara produce mai mult de o treime din hard disk-urile pentru computer din lume. Desi inca importa o cantitate semnificativa din nevoile sale energetice, rezervele de gaze naturale offshore ale Thailandei sunt, de asemenea, notabile.

Promovarea din interior

Guvernul thailandez a facut diverse eforturi de stimulare, incluzand cresterea salariului minim, care ar trebui sa contribuie la o crestere a nivelului venitului consumatorilor si ar putea alimenta o mai mare crestere a consumului intern. Reducerile fiscale pentru companii ar trebui sa stimuleze, de asemenea, activitatile de afaceri, precum si cresterea interna.

Atragerea investitorilor pe pietele sale este, de asemenea, importanta. Bursa de Valori din Thailanda (SET) se dezvolta rapid si isi propune sa devina un centru regional al pietelor de capital. Apetitul investitorilor a fost stimulat anul trecut de o crestere a ofertelor publice initiale de mare valoare, noi legaturi regionale de tranzactionare electronica, un boom in activitatea transfrontaliera de fuziuni si achizitii a companiilor thailandeze si o relaxare a reglementarilor care guverneaza listarile de actiuni.

Thailanda a suferit cu siguranta in urma problemelor politice, o mare parte a turbulentelor fiind generata de lupte pentru putere intre elita minoritara a tarii si oamenii saraci din mediul rural, care reprezinta majoritatea populatiei. Aceasta reprezinta cu siguranta un risc continuu in a investi acolo. In calitate de investitori, noi nu obisnuim sa ne alaturam in astfel de lupte, dar incercam sa schimbam cadrul financiar in cazul in care simtim ca lucrurile se misca intr-o directie nesustenabila.

In calitate de parteneri comerciali importanti pentru extinderea rapida a economiilor asiatice, credem ca Thailanda are potentialul de a beneficia de evolutiile continue de pe pietele emergente. Evaluarile actuale ale actiunilor thailandeze raman in general atractive (la inceputul lunii februarie 2013), desi nu fara obstacole potentiale ale cresterii, pe care le tinem intr-o supraveghere permanenta. Dar, cu toate acestea, noi credem ca investitorii in Thailanda au multe motive de a zambi.

–––––-

  1. Sursa: Bloomberg LLP. Indicele SET este un indice ponderat de actiuni tranzactionate pe Bursa de Valori a Thailandei. Performantele trecute nu sunt un indiciu pentru performantele viitoare. Indicele nu este administrat si nu se poate investi direct intr-un indice
  2. Sursa: CIA, The World Factbook, 2013.
Categories: Perspective