Home > Perspective > Materiile prime: Corelarea tendintelor cu oportunitatile

Materiile prime: Corelarea tendintelor cu oportunitatile

februarie 6, 2013

Inflatia preturilor materiilor prime este atat o problema sociala, cat si o problema economica. Pe pietele emergente, in mod special, costurile pentru produsele alimentare si pentru energie reprezinta o bucata consistenta din veniturile consumatorilor, ceea ce poate duce la tipul de neliniste care cauzeaza rasturnarea guvernelor. In afara de impactul potential al conditiilor meteorologice extreme asupra aprovizionarii cu alimente, bancile centrale din intreaga lume imprima un noian de bani, ceea ce ar putea conduce la preturi umflate pentru alte bunuri si servicii. In calitate de investitori, responsabilitatea noastra la Templeton este de a cauta companii individuale care arata capacitatea potentiala de a supravietui si a prospera in fata provocarilor. Eu cred ca cererea de materii prime pe termen lung in pietele emergente este probabil sa continue sa creasca, astfel incat echipa mea si cu mine continuam sa vanam companiile pe care le consideram a fi oportunitati atractive de investitii, ca urmare a cererii de materii prime. Printre temele de investitii, cresterea de pe pietele emergente are, in opinia noastra, potentialul de a crea o piata in crestere pe termen lung pentru materiile prime si ar putea conduce la oportunitati aferente, in special in domeniil precum constructiile de infrastructura sau sectorul energetic.

Inflatia umflata

In 2012, incetinirea ritmului de crestere la nivel mondial a tinut inflatia sub control in multe economii, ceea ce a permis extinderea politicilor monetare expansioniste. Din pacate, unele piete emergente au trebuit sa se confrunte cu combinatia neplacuta a cresterii inflatiei odata cu incetinirea cresterii economiei, legand mainile bancilor centrale. India a fost unul dintre cazuri, avand parte de o incetinire a cresterii PIB-ului. Iar sosirea cu intarziere a ploilor musonice din India a amenintat culturile si a provocat cresterea pretului legumelor si al altor culturi esentiale, cum ar fi lintea si uleiurile alimentare.

In alta parte, Mexic a resimtit in toamna anului 2012 cea mai inalta rata anuala a inflatiei din ultimii doi ani si jumatate. Preturile au crescut foarte mult la produsele alimentare, inclusiv oua, carne de pui si porumb, acesta din urma atingand un nivel pe busel record pe piata mondiala, pe fondul conditiilor de seceta din Statele Unite. Mexicul importa 20-30% porumb, astfel incat preturile mai ridicate ale porumbului din SUA pot duce la preturi mai mari pentru tortilla, un produs traditional. Porumbul este, desigur, utilizat la nivel global si pentru hranirea animalelor si pentru combustibil (etanol), deci o oferta saraca poate avea efecte de unda pe multe piete.

Energie si Metale

Sectoarele energiei si metalelor au resimtit, de asemenea, problema deficitului de oferta in 2012. Din calatoriile mele recente in China, India, Africa si alte parti ale lumii in curs de dezvoltare, am observat o tendinta clara de crestere a congestiei traficului. Din ce in ce mai multi soferi se avanta pe drumuri si eu nu vad prea curand o incetinire a cererii pentru automobile Este de asteptat ca vanzarile auto globale sa atinga 83 milioane in 2013.[1] In consecinta, echipa mea si cu mine vom continua cautarea oportunitatilor de investitii in sectorul energetic, in special in companiile petroliere diversificate, pana cand va exista o alternativa viabila la combustibilii fosili pentru a alimenta vehiculele.

Uitandu-ne la efectele de unda ale exploziei transportului pe pietele emergente, o crestere a traficului inseamna de obicei o crestere a poluarii. Convertoarele catalitice care folosesc platina si paladiu pot ajuta la atenuarea emisiilor vehiculelor toxice. Noi credem ca aceste metale pot avea parte de o crestere a cererii, in scopul utilizarii pentru fabricarea automobilelor, precum si pentru alte aplicatii industriale, si sa nu uitam – pentru bijuterii.

De asemenea, aproape fiecare locuinta moderna contine cupru (pentru instalatii sanitare, cabluri, etc) si exista ingrijorarea ca o crestere a cererii ar putea insemna  un deficit de oferta anul acesta. In timp ce SUA si Europa au fost martorii prabusirii sectorului imobiliar si celui al constructiilor in urma crizei financiare din 2008-2009 si inca nu au recuperat complet, exista locuri in lume unde boom-urile imobiliare si ale constructiilor sunt in curs de desfasurare.

Situatia ofertei este de interes deosebit intrucat multe resurse naturale sunt din ce in ce mai greu de gasit si de extras, iar in unele tari exista constrangeri adaugate de politicile protectioniste. De exemplu, in industria miniera la nivel mondial, am vazut tot mai multe semne de presiune din partea guvernului de a lua o parte mai mare din profiturile miniere. Activismul a crescut, de asemenea, pe masura ce muncitorii cer salarii mai mari, violentele conflicte din minele din Africa de Sud de anul trecut fiind un bun exemplu. In plus, mai multe incidente de tipul protestelor ecologiste pot duce la o situatie in care oferta de minerale nu va mai putea tine pasul cu cererea.

Un alt exemplu in acest sens este industria miniera din Peru. Desi din unele estimari sectorul minier valoreaza 20%-30% din veniturile fiscale ale tarii si aproximativ 60% din exporturile sale, exista multe forte care au constrans productia. Proiecte miniere in valoare de miliarde de dolari au fost amanate anul trecut ca urmare a opozitiei violente cu privire la epuizarea apei in acviferele subterane. Acest lucru inseamna ca societatile miniere vor trebui sa intreprinda procesul costisitor de desalinizare a apei de mare in scopul obtinerii apei necesare.

Noi credem ca rezultatul final al acestor evolutii, pe care l-am vazut reiterat in alte regiuni miniere din intreaga lume, ar putea fi potentialul deficit de minerale si metale esentiale, ceea ce poate duce la preturi mai mari.

Cred, de asemenea, ca cererea de aur ar putea continua sa creasca, avand in vedere faptul ca oferta de bani a crescut in mod dramatic in majoritatea economiilor importante (incluzand SUA, Europa, Japonia si China). Consumatorii doresc aur nu numai pentru frumusetea lui, dar multi investitori vad aurul ca pe o asigurare impotriva inflatiei sau ca pe o modalitate de a-si stoca averea. Am vazut, de asemenea, banci centrale la nivel global care si-au suplimentat recent rezervele de aur.

Deseori, oamenii asista la o scadere a preturilor diferitelor materii prime in orice moment si vor presupune ca amenintarea inflatiei a trecut. Cu toate acestea, fluctuatiile pretului materiilor prime sunt de multe ori cauzate nu de fundamentele pe termen lung ale cererii si ofertei, ci de speculatiile pe termen scurt din jurul comercializarii de materii prime – de obicei, bazate pe titlurile explozive ale primei pagini a ziarelor. Mi se pare ca tendinta pe termen lung a cererii de materii prime ar trebui sa continue sa creasca. Cand avem tari precum China, India si altele de pe pietele emergente si de frontiera care cresc intr-un ritm puternic, este rezonabil sa te astepti la o nevoie crescuta de a alimenta si a produce mai mult.

Totusi, acest val inalt nu va ridica neaparat toate navele. Eu nu cred ca fiecare materie prima se va confrunta cu o cerere mai mare iar cresterea cererii probabil nu va fi uniforma. Desi eu nu pot prezice cand o corectie va avea sau nu pe aceste piete, singurul lucru pe care cred ca putem conta este volatilitatea. Trucul este corelarea tendintelor cu oportunitatile, pe care echipa mea si cu mine ne straduim sa o facem, ca de obicei, prin intermediul cercetarii noastre amanuntite.


[1] Sursa: WardsAuto, 2013 Automotive Outlook International.

 

Informatii legale importante

Investitia in sectorul resurselor naturale implica riscuri speciale, inclusiv sensibilitate crescuta la evolutii negative economice si la reglementari care afecteaza sectorul. Preturile unor asemenea valori pot fi volatile, in special pe termen scurt.

Categories: Perspective