Home > Perspective > Suisuri si coborasuri pe piata Chinei

Suisuri si coborasuri pe piata Chinei

ianuarie 30, 2013

Piata de actiuni a Chinei a fost ca un montagne russe in 2012, iar acei investitori cu un stomac slab pentru impredictibilitate au considerat probabil neplacuta plimbarea. Este adevarat ca, din multe puncte de vedere, performanta slaba de anul trecut a pietei de actiuni de tip A a Chinei a fost dezamagitoare, dar intr-o piata de aceasta marime, povestea nu este intotdeauna doar buna sau rea, astfel incat, spre deosebire de parerea generala, raman increzator cu privire la perspectivele din China si continui sa caut oportunitati de investitii pe termen lung in China. Dupa cum spunea Sir John Templeton: „Perioada de pesimism maxim este cel mai bun moment pentru a cumpara, iar perioada de optimism maxim este cel mai bun moment pentru a vinde.”

De exemplu, din perspectiva echipei mele, piata locala de valori din China pare relativ ieftina in acest moment, cu un raport mediu pret / castiguri al actiunilor de tip Shanghai A la valoarea 12, de la mijlocul lunii ianuarie 20131. Evaluarile de capital globale sunt in prezent nu cu mult peste minimele din 2008, cu toate ca noi credem ca scaderile veniturilor ar fi atins apogeul.

Investitorii de retail dau directie pietei

In prima parte a deceniului trecut,  piata locala de capital din China a avut un parcurs optimist. Indicele compozit Shanghai (de actiuni A si B listate la Bursa de Valori din Shanghai) a crescut de la aproximativ 1.000 in 2005 la peste 6.000 in octombrie 2007. Apoi s-a prabusit, luand multi investitori locali cu el. Piata a fost apoi capabila sa recastige ceva din terenul pierdut, dar in decembrie 2012, acesta a cazut inapoi la cel mai jos nivel din ultimii patru ani, si indicele se plasa un pic deasupra valorii de 2.300 la mijlocul lunii ianuarie. Participarea investitorilor retail (individuali) acopera 80% din pietele de actiuni de tip A Shanghai si Shenzhen. In acest caz, sentimentul investitorilor retail este o forta motrice pentru fluctuatiile pietei. (Pentru mai multe informatii cu privire la diferite pietele de capital din China, cititi postarea mea anterioara, ABC-ul pietei de capital a Chinei.)

Puterea politicilor

Sentimentul fata de piata locala a Chinei pare sa se fi imbunatatit intrucatva recent. Guo Shuqing, presedinte al Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China, a parut sa ajute piata la inceputul anului 2013, intrucat el a sugerat o posibila extindere a participarii straine la pietele locale de actiuni din China. Pietele locale de actiuni sunt supuse unor controale stricte de capital, ceea ce le face in mare parte inaccesibile pentru investitorii straini. Un camp de joc mai deschis, mai transparent si mai echitabil ar fi o evolutie binevenita.

In trecut, insa, politicile au fost in mare parte un catalizator pentru cresterea actiunilor chinezesti. Mai mult de 90% din populatie citeste aceleasi stiri, astfel incat anunturile majore de politica si programele de reforma pot declansa mari reactii emotionale ale pietei. Eu cred ca investitorii chinezi vor incepe probabil sa se deplaseze in numar mai mare in piata, pe masura ce vad politicile de reforma puse in aplicare la nivel local. Investitorii straini din categoria de actiuni B si categoria Hong Kong H si de pe pietele ieftine in scadere par sa fi fost mult mai usor de mutat, deoarece banii au fost varsati in produse din pietele emergente de capitaluri. Fluxurile globale in fondurile pietelor emergente au depasit 50 miliarde de dolari in 20122. Astfel, am vazut anul trecut actiuni chinezesti listate in strainatate performand mai bine in general decat pe piata locala de capital din China (actiuni de tip A). Desigur, performantele anterioare nu sunt un indicator al rezultatelor viitoare.

Din ce in ce mai mobila

Noi speram ca, pe masura ce venitul dispensabil al clasei de mijloc din China creste, mai multe active personale ar putea fi canalizate catre economii si investitii. Multi consumatori din China au beneficiat de cresteri anuale ale salariilor de 20% sau mai mult. In plus, urbanizarea continua in acelasi ritm, guvernul dedicand mai multe resurse pentru infrastructura, locuinte subventionate, precum si pentru extinderea asigurarilor sociale, a educatiei si a beneficiilor de sanatate pentru noii emigrantilor in orase.

Provocari pentru noii lideri ai Chinei

Se pare ca noua generatie de lideri comunisti orienteaza tara spre un potential continuu de crestere si de reforma dramatica. Xi Jinping si Li Keqiang vor prelua oficial fraiele in calitate de  presedinte si, respectiv, premier al Chinei in martie 2013. Amandoi se confrunta cu o perioada de mari schimbari si provocari, inclusiv cateva rivalitati politice intense. Domnul Xi si viitorii lideri vor trebui sa se confrunte cu influenta batranilor din partid. Membrii pensionari si membrii Comitetului permanent vor dori probabil sa aiba un cuvant de spus in deciziile majore.

Domnul Xi reprezinta o generatie de mostenitori ai revolutiei care acum trebuie sa-si dovedeasca integritatea de a conduce natiunea fara coruptie si abuzuri, si sa indrepte China spre o deschidere mai mare, atat in ​​sferele economice cat si in cele politice. O campanie anti-coruptie recenta este in plina desfasurare, si se pare ca, in unele regiuni, oficialii guvernamentali vor fi obligati sa-si declare averea in unul sau doi ani. Domnul Xi si-a facut clara pozitia; la Congresul partidului din noiembrie el a spus raspicat: „Avem toate motivele sa fim mandri – mandri, dar nu satisfacuti… In interiorul partidului, exista multe probleme care trebuie adresate, in special problemele de coruptie si luare de mita din randul membrilor de partid si ale oficialilor, care au pierdut contactul cu oamenii, o accentuare nejustificata a formalitatilor si birocratiei, precum si alte probleme”.

Dl. Xi pare sa puna bazele unui program de reforma puternic, cu calendare si obiective specifice, spre deosebire de abordarea fragmentata a „trecerii raului atingand pietrele” pe care fostul lider al partidului, Deng Xiaoping, o sustinea cu zeci de ani in urma.

Noii lideri isi propun, de asemenea, sa creasca eficienta procesului decizional. Punerea in aplicare al celui de-al 12-lea plan cincinal al Chinei (lansat in 2011) ar trebui sa incurajeze, de asemenea, intreprinderile, militand pentru o reechilibrare a cresterii economice a Chinei catre consumul intern si reformarea sistemelor financiare si a asigurarilor sociale. Noii lideri ar trebui sa aiba multa libertate de actiune in ceea ce priveste ratele dobanzilor pentru a ajuta alimentarea economiei. Intre 2010 si 2011, ratele dobanzilor din China au crescut de cinci ori si sunt acum la 6% pentru creditare. Acest lucru inseamna ca noua conducere are mult spatiu de a reduce ratele in cazul in care au nevoie sa stimuleze economia, din moment ce cele mai multe natiuni din intreaga lume au rate mult mai mici.

In timp ce multi investitori vad adesea volatilitatea ca pe un lucru rau, exista un lucru pe care aceasta il aduce – oportunitatea. Anul acesta este de natura sa aduca unele provocari pentru China, si volatilitate, de asemenea. Dar, dupa cum se prezinta lucrurile astazi, echipa mea si cu mine credem ca perspectivele pentru piata de capital din China, sub indrumarea noilor sai lideri, arata luminos, si intentionam sa ne alaturam acestui demers.


[1]  Sursa: Bloomberg LLC.

[2] Sursa: EPFR Global

Categories: Perspective