Home > Perspective > Investind in Africa: Prejudecati si realitati

Investind in Africa: Prejudecati si realitati

ianuarie 16, 2013

Este usor sa cadem prada prejudecatilor si generalizarilor despre locuri unde nu am fost: sa presupui ca toata lumea din Statele Unite conduce masini mari, ca toti francezii iubesc croissanturile si ca toti canadienii joaca hochei. Exista multe conceptii gresite despre investitiile pe pietele in curs de dezvoltare, iar despre Africa sunt cu siguranta destule, dar este periculos sa faci generalizari. Este imposibil sa stii totul despre acest continent urias si divers (cel de-al doilea din lume ca marime si populatie), asa ca abordarea echipei mele a fost sa isi pastreze mintea deschisa la posibilitatile de crestere, mentinandu-si in acelasi timp ochii deschisi la potentialele riscuri.

Africa nu este intotdeauna Africa

Mark Mobius in Libia

Apare des ideea ca “Africa este Africa”, de parca toate tarile de pe continent ar fi la fel.  Majoritatea oamenilor nu isi dau seama cat de diverse sunt peisajul, economiile si oamenii de acolo. Se vorbesc mai mult de 1.000 de limbi pe continent, clima variaza de la cea de desert fierbinte la cea de paduri tropicale si pana la cea de ghetar.

O conceptie gresita comuna este faptul ca Africa este afectata de probleme sociale. Noi nu negam ca violenta, tulburarile politice si saracia exista in zone din Africa si trebuie sa fim constienti de aceste probleme grave. Dar aceasta nu e toata povestea. Exista, de asemenea, frumuseti naturale, diversitate culturala, iar afacerile inregistreaza progrese. Am fost adesea intrebat daca nu m-am simtit nesigur calatorind in tarile subdezvoltate, dar am fost suficient de norocos sa spun ca experienta mea cea mai infricosatoare din Africa a fost ca am ramans blocat intr-un lift.

A vedea inseamna a crede

O parte importanta a procesului nostru de selectie a investitiilor este efectuarea unei cercetari aprofundate privind fiecare companie pe care o avem in vedere si previzionarea pe termen lung in functie de caracteristicile companiei si ale mediului in care se afla compania. Povestile pe termen lung pot deveni povesti pe termen foarte scurt pe pietele de frontiera datorita cresterii generale mai rapide si a schimbarilor dramatice care au loc ca urmare a comunicarii mai rapide si a intrarii unor cantitati mari de investitii straine. Cu toate acestea, in multe cazuri, trebuie sa fim rabdatori si sa permitem povestii pe termen lung sa se manifeste.

Cred ferm in valoarea experientei la fata locului, motiv pentru care echipa mea si cu mine vizitam cat de multe tari si companii putem. Discutiile fata in fata ofera o perspectiva valoroasa a dificultatilor din viata reala pe care ei trebuie sa le gestioneze. O problema cu care unele companii din Africa s-au confruntat este cum poti opera cu succes intr-un mediu in care exista restrictii guvernamentale si, din pacate, coruptie. Stim ca exista coruptie in intreaga lume, dar aceasta este cu siguranta proeminenta in Africa. Atunci cand vizitam o companie de aici, nu putem presupune ca rata de impozitare pe care o vedem pe hartie este rata de impozitare reala pe care compania trebuie sa o plateasca; pot exista alte costuri ascunse. Vestea buna pe care am aflat-o este faptul ca multi lideri de stat sunt din ce in ce dispusi sa vorbeasca despre problema in mod deschis, si par a lucra pentru a gasi modalitati de a o eradica.

O alta problema in unele tari africane este infrastructura, sau, mai degraba, lipsa ei. Am aflat ca, daca o companie gestioneaza o fabrica, aceasta ar putea sa nu aiba access la electricitate publica si trebuie sa-si genereze propria electricitate. Ne uitam la obstacole specifice, cum ar fi acesta, care ar putea afecta operatiunile unei companii, si la costurile acestora. Acestea sunt lucruri care e mai putin probabil sa fie constatate doar prin analizarea bilanturilor sau a declaratiilor de profit si de pierderi.

Nu toate drumurile duc la “Da”

La prima vedere, ai putea crede ca infrastructura, fiind subdezvoltata in multe locuri, ar putea reprezenta un caz convingator de investitii. Cu toate acestea, oportunitatile pot fi limitate in Africa, din cauza monopolurilor de stat sau al subventiilor. De exemplu, electricitatea in Nigeria este subventionata si supusa unor restrictii care fac, in general, sa fie neprofitabila in afacerile de generare a energiei electrice de acolo. In mod similar, atunci cand guvernele subventioneaza pretul benzinei, e dificil sa administrezi o rafinarie profitabila. Acestea sunt tipul de detalii pe care trebuie sa le luam in considerare in fiecare tara pe care o vizitam.

Aceste politici potential problematice par sa se schimbe in multe locuri din Africa, ceea ce cred ca este un lucru bun. Cu sprijinul Bancii Mondiale, Fondului Monetar International (FMI) si al altor organizatii internationale, vedem in mod treptat un climat de afaceri mai prietenos, in multe tari africane.

O alta presupunere tentanta este ca viitorul Africii este dependent exclusiv de materii prime cum ar fi uleiul, cacao si mineralele. Resursele naturale si mineritul sunt foarte importante si de interes pentru noi, investitorii, dar catalizatorii cresterii economice in Africa sunt diversi: tehnologia informatiei, energia solara, berea si florile, intre altele. Multi europeni probabil nu isi dau seama ca exista o sansa mare ca trandafirii care le impodobesc mesele sa fie cultivati in Africa, adusi cu avioane de mare viteza si parte dintr-un sistem de distributie complex si eficient.

Suntem, de asemenea, interesati de industriile si sectoarele legate de cresterea puterii consumatorilor. Exista o nevoie de servicii bancare (in special mobile banking) si penetrarea telecomunicatiilor in multe tari africane este foarte scazuta, deci aceasta este o oportunitate buna de crestere. Companiile alimentare si de bauturi ne-au starnit, de asemenea, interesul. Exista o clasa de mijloc in crestere in Africa, cu gusturi in evolutie. De exemplu, nigerienii au o sete deosebita pentru una dintre berile celebre irlandeze – se consuma mai mult acolo decat in Irlanda!

Africa pare sa aiba un mare potential de crestere si credem ca multe tari ar putea sa ramana lideri globali de crestere in urmatorii ani. FMI a estimat ca in urmatorii cinci ani, 10 dintre cele 20 de economii cu cele mai rapide ritmuri de crestere vor fi in Africa Sub-Sahariana si doua vor fi in Africa de Nord. Cresterea este, bineinteles, importanta, dar nu este vorba doar de rata de crestere, ci si de calitate, care este importanta pentru ca potentialul pe termen lung al Africii sa fie realizat. Infloritoarea clasa de mijloc trebuie sa fie cultivata si sustinuta cu un pic de ajutor din partea unor politici prudente si cu un context constructiv al economiei globale. Pentru investitorul rabdator, Africa pare a fi o poveste care merita revizitata inca ceva timp.

Categories: Perspective